Prošeći svog psa!

Redovita šetnja važna je za zdrav i ispunjen život psa! Također je i odlična prilika za socijalizaciju, a više saznaj u nastavku bloga.

prošeći psa blog

Psi su izrazito aktivna bića! Vole se igrati, skakati, trčati i obožavaju ići u šetnje. Svakodnevne šetnje su nešto na što bi se trebao obvezati kada je tvoj najbolji prijatelj pas. U šetnjama psi troše višak nakupljene energije, igraju se, zabavljaju, otkrivaju razne mirise, zvukove, upoznaju druge pse, životinje, ljude te uživaju u svijetu koji ih okružuje.

Psi se igraju u parku
Izvor fotografije: Unsplash

Šetnja svaki dan za fizičku i mentalnu aktivnost!

Bez obzira živiš li u stanu ili kući s dvorištem, tvom psu je potrebna šetnja. Psi koji žive u stanu i oni koji žive u kući s dvorištem svoju okolinu doživljavaju jednako. Ona im je potpuno poznata, nema novih mirisa, zvukova niti novih ljudi. Svaki dan je jednak.

Kako bi svom psu osigurao fizičku, ali i mentalnu aktivnost, odvedi ga u šetnju svaki dan. Šećite se, otkrivajte nova mjesta, igrajte se, družite, uživajte u zajedničnom vremenu. Neka vam barem jedna šetnja dnevno potraje minimalno sat vremena i primijetit ćeš kako će i vaš odnos postati bolji. Povezat ćete se na novoj razini i postati još bolji prijatelji.

Ponekad će ti možda biti teško i nećeš imati motivacije, pogotovo kada je vani hladno ili kad pada kiša, ali sjeti se koliko tvom psu znači šetnja i sigurni smo da će onda sve drugo biti manje važno. Sreća, veselje i zadovoljstvo naših ljubimaca uvijek je na prvom mjestu!

“Kako bi svom psu osigurao fizičku, ali i mentalnu aktivnost, odvedi ga u šetnju svaki dan.”

Štenja sa psom
Izvor fotografije: Unsplash

Osim aktivnosti koju šetnja pruža, ona će pomoći i da tvoj ljubimac ne nakupi neželjeni višak kilograma. Zdrava linija tvom će najboljem prijatelju osigurati dulji život bez zdravstvenih poteškoća uzrokovanih pretilošću. Usput ćeš se i ti aktivirati što će svakako pridonijeti tvom zdravlju.

Šetnja je i odlična prilika za socijalizaciju! Ona će omogućiti tvom psu da se navikne na različite podražaje iz okoline i da mu svijet ne bude strašan, što god se događalo oko njega.

Šetnjica sa psom
Izvor fotografije: Unsplash

Siječanj je mjesec u kojem potičemo redoviti odlazak u šetnje. U ovom mjesecu podižemo svijest o potrebama naših pasa i važnoj ulozi koju šetnja ima u njihovom zdravom i aktivnom životu.

Ako možda nemaš naviku redovito šetati svog najboljeg prijatelja, sada je idealan trenutak da je stekneš! Oboružaj se povodcem, igračkama, poslasticama i kreni u zabavnu avanturu. Sigurni smo da ćete oboje uživati!

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.