ZOO CITY SVIJET PASMINA

U ovoj rubrici ćete na jednostavan i zabavan način moći upoznati mnoge pasmine..opustite se i čitajte :) 

Velški korgi


Velški korgiji potječu iz Walesa i spominju se već u 10. stoljeću! Vjerovali ili ne, ova mala pasmina koristila se kao pas čuvar u stočarstvu zbog svoje brzine, inteligencije i spretnosti! Imaju duplo, vodootporno kratko krzno i aktivne su i tvrdoglave naravi, te o sebi zaista misle da su veliki psi u malom tijelu, zbog čega su uvijek za akciju i ne vole kad ih se izostavlja iz aktivnosti. Dobri su obiteljski psi, no zbog svojih čuvarskih instinkta, može ih se vidjeti da love i gurkaju klince po petama, kako su nekad radili životinjama koje su čuvali. No ne brinite, s čvrstim, ali pravednim treningom, korgiji su predivni dlakavi prijatelji prepuni života i sreće!


Pekinezer

Postoje mnoge legende o postanku pekinezera, a jedna govori o ljubavi lava i leptira koja se nije mogla obistiniti, pa ih je sam Buddha spojio u jedno biće i tako je nastao pekinezer! Podrijetlom iz Kine, pekinezeri su tu 2000 godina i još se smatraju svetinjom u Kini!! Oni su tvrdoglavi i vole svoje vlasnike te ih uvijek pokušavaju impresionirati. Ponekad su jako zaštitnički nastrojeni prema vlasnicima, a budući da su maleni, ne vole grubosti i relativno su nestrpljivi ako se prema njima ne odnosi lijepo. Ne trebaju puno prostora i njege, a izuzetno obožavaju šetnju, samo pripazite na druge pse, jer su pekinezeri neustrašivi i veliki pas u blizini može biti izazov!

Labrador

Labrador potječe iz Kanade, gdje su njegovi preci bili omiljeni zbog glatke kratke dlake, koja je sprječavala stvaranje leda na njoj kad bi izašao iz vode. Oni su idealni obiteljski prijatelji, ali se također koriste kao psi vodiči za slijepe, uslužni psi za osobe s invaliditetom i psi spasioci. Potrebno je osigurati dovoljno igračaka i kostiju za žvakanje da bi sačuvali Vaše stvari. Također su i jako nespretni. Često će rušiti stvari sa stolova ili udarati lampe s repom. Puni su energije i trčat će na vrata da Vas pozdrave. Lojalni su, sretni i dobri prema svakome koga upoznaju i lako ih je trenirati od malene dobi. Nisu za stanove, budući da su veliki i vole se kretati. Trebaju dom s dvorištem i puno prostora za trčanje i igru. Preporuča se često četkanje jer se jako linjaju kroz cijelu godinu.


Bernardinac

Prvi puta se spominju 1703. u zapisima doma za nemoćne i putnike „St. Bernard“ koji se nalazi u Alpama u istoimenom alpskom prolazu koji je prohodan samo tokom ljeta. Bernardinci su nastali tamo i koristili su se za čuvanje doma posjeda, ali i pronalazak i spašavanje putnika namjernika koje bi zarobila neumoljiva zima. Danas su to divovski obiteljski psi s još većim srcem i strpljenjem. Vjerni su, privrženi i inteligentni, te su jako dobri s djecom, ali i drugim životinjama. Budući da je ogroman, on nije vrsta za stanove, no ako ne postoji izbor, potrebno je osigurati puno aktivnosti i trčanja...te puno hrane..jer jako voli papati :)


Russell terijer


Hrabar, tvrdoglav i zaigran – to je kratak opis ove male pasmine! Govori se da su svi današnji Jack Russelli potomci kujice Trump, čiji je vlasnik bio Velečasni John „Jack“ Russell. Ovi psi su prije korišteni za lov na lisice jer su bili dovoljno mali da trče za lisicama po jazbinama, a dovoljno veliki da trče uz velike pse! Zato mu i danas treba puno vježbe i aktivnosti i ovo nije pas za nekoga tko nema dovoljno vremena za posvetiti mu se! Savjetuje se rana socijalizacija s drugim životinjama i ljudima, a vrlo lako se prilagođava svim uvjetima, vremenskim i stambenim, no ako živi u stanu, mora se računati s čestim šetnjama!

Koker španijel

Koker španijeli su u početku korišteni za lov na šumske šljuke (eng. Woodcocker)!!

Odličan lovački pas koji je ljubitelj vode i uz to je odličan kućni ljubimac – razloga je mnogo zašto je ova pasmina među najpopularnijima na svijetu. Oni su jako veseli i vjerni, te često vole glasno davati do znanja da su dobre volje. Vrlo su aktivni i vole kretanje te ih je lako trenirati jer brzo uče. Odlično se slažu s ljudima i drugim životinjama, jedino što ponekad zbog naravi vole potrčati za macom :) Imaju srednje dugu dlaku koju je potrebno redovito četkati, a višak na nogama treba redovito odstranjivati.


Čau Čau

Čau čau (chow chow) pasmina stara je 4000 godina i potječe iz stare Kine!!!

Velik i inteligentan pas, poznat po vjernosti i zaštitničkom stavu te osebujnom plavo-crnom jeziku! Potrebno ga je rano socijalizirati i bolje leži strpljivim vlasnicima. Dobro se slaže s djecom i drugim životinjama s kojima odrasta, no pokraj nepoznatih je malo nepovjerljiv i onda je potrebna dodatna doza opreza! Ali prije svega, on je velika maza i jako umiljat te privržen svojoj obitelji. Ima debelo krzno i pripremite se na puno četkanja i linjanja! Voli ljenčariti i ne voli toplinu, no potrebno mu je kretanje radi zdravlja, a može živjeti i u stanu!


Tornjak 

Jeste li znali da je tornjak dobio ime po „toru“, ograđenom prostoru u kojem borave ovce? Uz to, ljubimac Bundaš iz Šegrta Hlapića je upravo ova vrsta!

Jak, snažan i lojalan – to je tornjak u tri riječi! Nakon što je 70tih godina 20. stoljeća bio gotovo iščezao, zaslugom Komisije za uzgoj tornjaka počeo je kontroliran uzgoj i očuvanje ove pasmine! Vrlo je jaka i okretna pasmina, što se ne vidi na prvi pogled. Uostalom, ne bi mogao biti čuvar ovaca, što je uključivalo i tjeranje vukova od stada! Njegova čuvarska crta osobnosti se očituje i danas: svoju obitelj promatra kao stado i izrazito je zaštitnički nastrojen prema njoj. Pametan je i hrabar i preporučuje se iskusnim vlasnicima pasa. Obožava otvorene prostore i snijeg i nije primjeren za život u stanu jer mu treba puno prostora.


Bigl

Jeste li znali da je najpoznatiji bigl na svijetu – Snoopy, ljubimac legendarnog Charlieja Browna?

Biglovi su vesele i zaigrane životinje koje će vas osvojiti mirnom naravi i vedrinom. Malene je građe i nema problema s boravkom u stanu, no obožava prirodu zbog aktivne naravi i energije koju ima. Pazite kad ste s njim vani, jer ima izrazito osjetljiv njuh i voli odlutati kad osjeti tragove zanimljivih mirisa. Također, obožava papati i dobro pazite kako mu dozirate klopu :) Obožava svoju obitelj i jako je odan, te drag i nježan prema djeci, no pazite: dosta su glasni i vole zavijati :)


Škotski ovčar

Škotski ovčari su inteligentni, graciozni i aktivni te idealni obiteljski prijatelji, budući da obožavaju klince. I ne samo to, sama narav im je prijateljska i gotovo je nemoguće u njima izazvati nervozu i agresiju. Obožavaju se kretati, igrati i provoditi vrijeme sa svojim vlasnicima, vole biti voljeni, da tako kažemo :) vrlo lako se dresira i brzo uči i mirno kućanstvo je idealan dom za njega. Budući da ima izuzetno gustu i dugu dlaku, potrebno ga je svaki tjedan četkati, a tokom sezone linjanja budite spremni na zaista puno dlaka po stanu :)


Američki staford terijer

Često neshvaćen, američki stafordski terijer je, pod uvjetom pravilnog odgoja, jako simpatičan i nježan pas snažne građe i velike odlučnosti. Kao takav zahtjeva iznimno puno pažnje i brige i strpljivog i iskusnog vlasnika, koji će znati obuzdati njegovu zaigranu i energičnu osobnost. Tvrdoglav je i zaštitnički nastrojen prema svojoj obitelji prema kojoj je odan i pun ljubavi. Nema problema sa životom u stanu, no potrebno mu je osigurati dosta šetnji u kojima može trošiti svoju energiju. Pazite, voli žvakati stvari, pa morate nabaviti igračke ako ne želite ostati bez najdražih cipela :) Uz to, pripazite i na druge životinje, jer ova pasmina ima borbeni nagon i može izazvati druge pse, no uz dobrog vlasnika i pas se zna ponašati :)


Dalmatiner

Naše gore liste, svjetski poznat i po glavnoj ulozi u Disneyjevom crtanom klasiku iz 1961., „101 dalmatinac“, je zaigran, aktivan i druželjubiv pas koji će vam život ispuniti pozitivnom energijom! Poznato je da obožavaju igru i zabavu te su izuzetno privrženi svojim vlasnicima! Budite spremni na jako puno fizičke aktivnosti jer su zaista prepuni energije :) zbog svega toga treba im odlučan i strpljiv vlasnik koji će ih od malena privikavati na autoritet, s kojim onda nemaju problema. Dapače, vole ljude i njihovo društvo i to je super za njihovu zaigranu narav. Dosta su glasni i ponekad svadljivi u društvu drugih pasa, no generalno se dobro slažu s drugim životinjama. Sve u svemu, to je jedan jedini, naš dalmatiner :)


Čivava

Čivava – najmanji pas na svijetu, ali s ogromnim srcem!
Zanimljivost vezana uz njih jest da su jedina mini pasmina koja je takva po prirodi i nije nastala uzgajanjem. Potječe iz Meksika, a po naravi je prepuna samopouzdanja, često nagla i tvrdoglava te podosta glasna! Voli svoju okolinu i obitelj, no treba joj vremena za upoznavanje s drugim ljudima i životinjama. Dapače, često ludo hrabra, čivava će bez ustručavanja pokazati zube mnogo većim psima! Budući da je to mini pasmina, jede malo i idealan je ljubimac za stan, a ako idete s njom van, obucite joj kaputić jer je jako osjetljiva na hladnoću!


Francuski buldog

Suprotno imenu, francuski buldog potječe iz – ENGLESKE!
Tu pasminu karakterizira malo i mišićavo tijelo te znatiželjna narav. Obično je jako društven i privržen svom vlasniku i obitelji te jako voli djecu. Iako je tvrdoglav, inteligentan je i nije ga teško dresirati. Voli povremenu aktivnost i zaigran je, no isto tako se obožava izležavati i odmarati se. Vlasnik mora paziti na činjenicu da francuski buldog ne voli visoke temperature i mora uvijek imati spremnu svježu vodu, ako se druže vani u parku ili na plaži. Idealan je ljubimac za stan i obitelj. 


Njemački ovčar

Jedna od najpopularnijih pasmina, njemački ovčar je svojom inteligencijom, hrabrošću, lojalnošću i privrženošću čovjeku zaslužio povjerenje koje uživa! Izuzetno aktivan, potrebno mu je puno tjelovježbe i kretanja te vlasnik koji ima iskustva s psima. Po naravni je zaštitnik i obožava svoju obitelj i djecu, zato je važna rana socijalizacija jer u protivnom zna biti agresivniji prema nepoznatim životinjama i ljudima. Zbog snage, izdržljivosti i tjelesne spremnosti, omiljen je kao policijski, vojni i spasilački pas. Također, zbog iznimno visoke inteligencije lako se trenira i dresira. Može živjeti u stanu, ali uz puno izlazaka u šetnju i aktivnosti.


Maltezer

Jeste li znali da postoji više teorija o porijeklu maltezera, jedna je vezana za otok Maltu, druga za sicilijanski gradić Melitu, a treća za naš otok Mljet!!!
Maltezeri su živahne, male i zaigrane krznene nakupine sreće i životne energije :) iako su maleni građom, neustrašivi su i jako znatiželjni. I glasni, vole se glasiti i lajati kada upoznaju nove ljude i životinje. Privržen je i obožava malu djecu, no klinci moraju biti oprezni jer je maltezer krhke građe i nehotice ga mogu ozlijediti ako su neoprezni u igri s njim. Super je što se gotovo uopće ne linja i lako se uklapa u male prostore, no treba ga njegovati svakodnevnim četkanjem i redovitim groomingom. Budući da je jako privržen i tužan kad nema njegove obitelji, pripremite se da će maltezer ići (ili htjeti ići) baš svugdje s vama :)


Zlatni retriver

Što reći o jednoj od najdražih svjetskih pasmina? Zlatni retriver je postao sinonim za dobrog, obiteljskog psa, jednu zaigranu veliku mazu i pravog, istinskog prijatelja! Oni su pouzdani ljubimci koji će svojom umiljatošću i privrženošću oduševiti baš svakog! Voli ljude, druženja i šetnje, igru, putovanja! Zaista je vičan aktivnosti, brz je i spretan, a ako ste u šetnji blizu vode, pripazite da vas snažni retriver ne odvuče u nju jer OBOŽAVAJU plivanje i igru u vodi! Lako ga se dresira i vrlo je omiljen među lovcima. Savršen je u domu i stanu, lako se prilagođava i obožava klince! Budite spremni na puuuno hrane jer vole papati, te se dosta linjaju i potrebno je tjedno četkanje i održavanje, no to je sitnica u usporedbi s onim što pružaju :) 


Pudla

Neovisno o veličini (toy, patuljasta i standardna), pudla je izrazito inteligentna i vesela životinja, koja voli i cijeni svog vlasnika i obitelj. Standardna pudla je najveći, a ujedno i najstariji oblik te pasmine. Ljudi često pudle doživljavaju kao feminizirane pse, a zapravo su poprilično snažni i oštri, no ako se rano pristupi socijalizaciji, nema nikakvih problema u blizini drugih životinja. Zbog visoke inteligencije, lako se treniraju i iznimno vole igru, stoga budite spremni na puno aktivnosti. Lako se održavaju i mogu se prilagoditi različitim uvjetima. Ako želite pasminu velikog srca punog ljubavi, koja je lojalna i zaigrana, te želite birati između puno veličina i boja, pudla je pravi izbor za vas :)


Rotvajler

Rotvajler je česta pasmina na našim prostorima. Snažan i odvažan, učinit će sve da zaštiti one koje voli. Jako se veže uz svoju obitelj i gazdu, inteligentan je i potreban mu je iskusan vlasnik koji će ga znati rano socijalizirati i pripremati na suživot s drugim životinjama. Zbog iznimne izdržljivosti i sposobnosti učenja, koristi se i kao radni pas u policiji i vojsci. Unatoč mišićavosti i pomalo „grubijanskoj“ pojavi, rotvajler ima srce puno ljubavi i to će znati pokazati uz pravilan odgoj. Oprezan je prema strancima, ali nema problema sa stjecanjem novih prijatelja. Uz dovoljno aktivnosti može živjeti i u stanu, jer unutar doma nije previše aktivan!


Patuljasti šnaucer

Patuljasti šnaucer je ogroman paket energije u malom tijelu :) vrlo energična i zaigrana pasmina koja voli ljude i životinje oko sebe, razumljivo uz dovoljno ranu socijalizaciju. Jako je inteligentan i brzo uči i neće imati problema s treniranjem. Ima crte tvrdoglavosti i samovolje, no gazdina je ipak zadnja i tome se na kraju prilagodi. Odan je i vjeran i jako voli zajedničke obiteljske aktivnosti. Održavanje njegove kratke i oštre dlake je relativno je lako, zahtjeva redovito četkanje, a imajte na umu i odlazak profesionalcu na temeljit grooming barem 2 puta godišnje. Zbog veličine, odgovarat će mu i stan, ali kao i kod drugih pasmina, i ova obožava šetnje i aktivnosti, pa se spremite na „prisilnu dijetu“, haha! Pozivamo vas sve da podijelite s nama sliku svog patuljastog šnaucera i opišete nam ga :)


Kavalir King Charles španijel

Maleni psić prepun energije i ljubavi, kako drugačije opisati predivnog Kavalira Kinga Charlesa španijela! To je nježna pasmina duge i bujne dlake koja će baš uvijek htjeti biti pokraj svoje obitelji. Pripremite se na novog stanovnika u vašim krevetima jer će uvijek htjeti spavati pokraj vas. Vrlo je prilagodljiv i može živjeti i u stanovima, ali zahtjeva puno fizičke aktivnosti i šetnje. Obožava klince i zaista je pravi obiteljski pas koji se vrlo lako sprijateljuje sa svim ljudima i životinjama koje upozna!

Crni ruski terijer

Crni ruski terijer je uzgojen u Rusiji nakon 2. svjetskog rata kao vojni pas i te crte osobnosti je zadržao i danas. On je snažan, energičan i izuzetno lojalan pas koji se veže za svog vlasnika i prilagođava se njegovim navikama (ako vi spavate 12 sati, i on spava 12 sati). Odlično se slaže s djecom, a prema strancima je oprezan i želi ih upoznati prije nego se sprijatelji. Rana socijalizacija i iskusan vlasnik su potrebni da ova pasmina bude pravi obiteljski pas i onda nema problema, jedino pripazite na stvari u domu jer repom ponekad jednostavno sruši sve što mu je u dometu :) Potrebno ga je redovito četkati i šišati radi guste dlake.

Doberman

Doberman je često neshvaćeni biser psećeg svijeta. Inteligentan je i jako lojalan, sve bi učinio za svog vlasnika, koji mora biti iskusan vlasnik pasa i od najranijih dana se mora postaviti kao gazda, jer inače može doći do problema u ponašanju. Dobermanu je isto tako potrebna rana socijalizacija kako bi se navikao na druge životinje i ljude. Jako voli fizičku aktivnost i šetnje te se može dobro slagati s klincima, no ipak pripazite ako su manja djeca u pitanju jer je snažan i nemali pas. Uz dovoljno aktivnosti može živjeti i u stanu i osjetljiv je na hladnoću, pa nije pas koji će živjeti vani :)

Vajmarski ptičar

Vajmarski ptičar ili popularno „vajmarac“ je dobio ime po knezu Karlu Weimarskom koji je obožavao lov u društvu njegovih pasa, predaka ove pasmine. Vajmarac je plemenit lovački pas, prepun energije i želje da pomogne svom vlasniku. Inteligentni su i jako brzo uče. Budući da je radni pas, ako nemate želju za lovom, morate biti spremni na jako duge šetnje da bi vajmarski ptičar potrošio višak energije. Dobro se slažu s klincima, a rana socijalizacija omogućuje i suživot s drugim životinjama. Uz dovoljno aktivnosti i šetnji, može živjeti i u stanu, mada je za njega bolje da živi u kući s prostorom za aktivnosti.

Njemačka doga

Njemačka doga je zaista ogroman pas, no unatoč tome izrazito graciozan i elegantan. Doga je hrabra i živahna te jako dobar pas čuvar (u Srednjem vijeku koristili su ju za čuvanje dvoraca). Nije za neiskusne vlasnike i potrebna je dresura i rana socijalizacija i uz to postaje izvrstan obiteljski pas koji je jako lojalan svojoj obitelji. Nema problema s klincima, no klinci mogu imati problema s njom zbog veličine, pa roditelji zato oprez! Ako patite na čistoću i razmišljate o dogi, pazite jer znaju biti neuredne, zbog veličine srušiti ponešto i dosta sline :) također, računajte s puno aktivnosti i šetnje te jako, jako puno hrane :) 


Portugalski vodeni pas

Srednje velika pasmina s ogromnim srcem. Portugalski vodeni pas zaista može zamijeniti tlo za vodu: prije su radili uz mornare, pomagali u ribolovu, pa čak i nosili poruke između brodova. Danas, to je iznimno inteligentan i obitelji privržen pas koji zbog svoje zaigranosti i brze sposobnosti učenja lako prihvaća dresuru i izvrstan je natjecateljski pas u natjecanjima spretnosti, poslušnosti i slično. Zbog toga mora imati dovoljno dnevnih aktivnosti da potroši svoju veliku energiju. Jako je prilagodljiv, može živjeti i u stanu i kući, samo da mu je dovoljno ljudske pažnje bez koje ne može. Dlaka je gusta, ali se lako češlja i održava.


Kineski kukmasti pas

Kineski kukmasti pas je relativno rijetka pasmina i možda zato ljudi ne znaju da je to umiljato biće koje obožava ljude i igru! Mogu izgledati ovako, ili pak imati gusto krzno, a nema načina da se predvidi koja će se varijanta roditi! Vrlo je vesele i živahne naravi te se dobro slaže i s klincima! Nije pretjerano glasan, a prema strancima je oprezan i relativno plašljiv, pa je dobro rano ga socijalizirati s drugim ljudima, ali i životinjama. Zbog građe, zimi ga zaštitite kaputićem! Zaista, predivna pasmina koja često zbog svoje osobnosti služi i kao terapijski pas, a uz to je i hipoalergena! :)

Cane corso


Cane Corso je stara pasmina koja je pratila rimske legionare u ratove gdje ih se koristilo u borbama, kao čuvare i lovačke pse! Danas više nema takvu svrhu, nego je samo divan ljubimac! Veće je građe i mišićavog tijela te iznimno privržen svom vlasniku, tako da mu teško pada kad ga se ostavi samog kod kuće. Preporučuje se rana socijalizacija uz iskusnog vlasnika i tada cane corso postaje velika maza koja obožava igru i druga bića! Ne zahtjeva puno brige oko dlake, a imajte na umu da malo više slini od ostalih pasmina :)

Istarski kratkodlaki gonič

Istarski kratkodlaki gonič je stara autohtona pasmina iz Istre. Lovački pas, vrlo brz i spretan, često se koristi u lovu na zečeve i lisice, a znalci kažu da je najbolji na tvrđim, kamenitim i grmovitim terenima, kakva je i sama Istra. Voli ljudsku blizinu, simpatičan je i poslušan te jako privržen, tako da je to pravi obiteljski pas, osim što je lovac. Dobro podnosi i druge životinje, a bitno mu je pružiti dovoljno aktivnosti i zato možda i nije najbolji odabir za manje domove, osim ako zaista niste jako aktivni u prirodi. Njegova dlaka je jako lagana za održavanje…što reći, jedan divan ljubimac, potvrdili ZOO CITYJEVCI ;)

Jorkširski terijer

Yorkširski terijer, ili samo yorki, je malen, veseo, zaigran i društven psić! Vrlo je nježan i jako odan, te je vrlo dobar odabir vlasnike bez iskustva. Kao i kod drugih malih pasmina, yorki je vrlo odvažan, glasan i ponekad simpatično posesivan oko svoje obitelji i stvari, no zbog njegove veličine, to ne predstavlja problem. Rana socijalizacija se preporuča da se navikne na druge životinje, a zbog živahne naravi obožavat će igru s Vama! Odgovara mu i mali dom, a dugačko svilenkasto krzno treba redovito uređivati i češljati.

Jazavčar

Jazavčar je vrlo živahna pasmina koja je poznata po svojoj odanosti i umiljatosti. Sitne građe, dugačkog tijela i kratkih nogu može djelovati i simpatično nezgrapno :). Jako je pametan i brzo uči i lako se uklapa u obitelji, no s pripazite u igri s klincima jer je ipak manje i krhkije građe. Postoje tri vrste: dugodlaki, oštrodlaki i kratkodlaki jazavčari, a sve tri vrste se lako prilagode na život u stanu. Iako je po prirodi aktivan, ne preporučaju se ozbiljnije aktivnosti i vježbe te skakanje, jer je zbog svoje konstitucije i izduženog tijela sklon oštećenjima kralježnice.

Želite primati obavijesti o našoj ponudi i biti među prvima koji saznaju o novim akcijama?