Kako odabrati transporter za mačke?

Bliži se vrijeme godišnjih odmora, a tada često putujemo. U današnjem blogu saznaj kako odabrati transporter za mačku!

Mačka u transporteru

Bliži se vrijeme godišnjih odmora kad često idemo na razna putovanja. Nije neobično da želimo povesti i svoje kućne ljubimce. Sigurnost ljubimaca tijekom putovanja svakako nam mora biti na prvom mjestu. Ako je tvoj ljubimac mačka, trebat će ti transporter za mačke.

Mačke se sigurnije osjećaju u manjim prostorima tako da je transporter idealan odabir za njih. S obzirom na njihove oštre nokte, brzinu i spretnost, posebnu pozornost obrati na izbor transportera. Zatvoreni tip transportera bolji je odabir za spretne i živahne mace, kako ne bi mogle pobjeći ako se nečega uplaše. Isto tako, radi oštrih i spretnih noktića transporter od čvrste, tvrde plastike bit će bolji izbor od platnenog.

"Kod odabira transportera važno je odabrati i odgovarajuću veličinu. Transporter mora biti dovoljno velik da se mačka u njemu može okrenuti i leći bez poteškoća. Ne smije biti manji od toga kako bi putovanje za mačku bilo ugodno. Isto tako, transporter ne smije biti ni prevelik. Ako je prevelik, a maca se uplaši, može se ozlijediti."

Kad imaš dvije ili više mačaka, putovanje postaje izazovnije. Najsigurnija opcija je da svaka maca ima svoj odgovarajući transporter. No, ako želiš da sve budu u jednom transporteru moraš obratiti pozornost na nekoliko stvari. Prvo dobro razmisli koliko su tvoje mace vezane jedna za drugu, jesu li najbolje prijateljice ili se samo toleriraju.

U prvom slučaju im putovanje u istom transporteru neće predstavljati problem dok bi u drugom moglo doći do sukoba kada budu u tako bliskom kontaktu. Pri odabiru veličine transportera ovdje moraš uzeti u obzir veličinu svih tvojih maca i prostor koji će im biti potreban da mogu tijekom putovanja neometano ležati jedna pored druge.

Maca u transporteru

Izvor fotografije: Flickr

Svoje mačke svakako prije bilo kojeg putovanja trebaš priviknuti na transporter. Najbolji načina za to je da im postepeno pokažeš kako je transporter zapravo super mjesto za boravak. Smjesti ga u prostoriju gdje mace najčešće borave i drži ga stalno otvorenog. U transporter stavi jastuk ili dekicu kako bi bio udoban i privlačan. Povremeno u njega stavi najdražu igračku tvoje mace i finu poslasticu.

"Maci možeš i ponuditi obrok u transporteru. Na ovaj način će tvoja ljubimica povezati transporter s pozitivnim stvarima i zavoljeti ga. Kad primijetiš da je maca samostalno počela ulaziti u transporter i boravi u njemu, učenje je uspješno!"

Nakon privikavanja na transporter krenite u prvu vožnju. Neka ona bude kratka i pozitivna. Slobodno nagradi svoju macu finom poslasticom tijekom vožnje da potvrdiš pozitivno iskustvo. Neke mačke će bez ikakvog problema prihvatiti vožnju. Bit će mirne, tihe pa čak i odspavati. Neke mačke su tijekom vožnje nemirne i izrazito vokalne.

Postepeno privikavanje na transporter i vožnju svakako može pomoći, no nekad ni sav trud ne urodi plodom. Maca jednostavno bude previše uzbuđena i ne može se smiriti. U tom slučaju možeš joj pomoći feromonskim preparatima. Feromoni na mace djeluje umirujuće i pomažu im opustiti se. Kao odlična pomoć na putovanju pokazao se Feliway feromonski sprej. On se našprica po transporteru 10 minuta prije putovanja, a po potrebi se aplikacija može i ponoviti. Uz dobro odrađen trening privikavanja i pomoć feromona, sigurni smo da će tvoja najbolja prijateljica uživati u svakoj vožnji.

Koliko god nama putovanja predstavljaju užitak i veselje, naši ljubimci često ne razumiju što se događa i to ih može uznemiriti. Transporter za mačke odličan je način kako možeš svojoj ljubimici putovanje učiniti ugodnim i nadasve sigurnim. A ako nisi siguran koji transporter odabrati, savjet uvijek možeš potražiti kod našeg stručnog osoblja u svojoj najbližoj ZOOCITY poslovnici.

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.