1. MAJIN KUTAK

  MAJIN KUTAK

  Dobro došli na ZOOCITY blog gdje možete pronaći članke naše veterinarke Maje Črnjević o treningu i dresuri, njezi i zdravlju, vodiče kroz pasmine pasa i mačaka te još puno toga iz svijeta ljubimaca.

 1. Balinezijska mačka

  Balinezijska mačka

  Nije razjašnjeno kako je došlo do te pojave, da li je duga dlaka rezultat genetske mutacije ili nekog daljnjeg križanja s dugodlakom mačkom. Dugodlaka sijamska mačka se razvila u svoju pasminu, a kasnije joj je ime promijenjeno u balinezijsku jer njena elegancija i pokreti podsjećaju na kretanje balinezijskih plesačica.

  Tijelo joj je srednje veličine, nešto krupnije nego kod sijamske mačke. Dlaka je poluduga, meka i svilena, bez poddlake, karakterističnih obilježja kao i kod sijamske mačke. Treba ju redovito četkati i održavati kako se ne bi zapetljala. Balinezijska mačka je i temperamentom slična sijamskoj. Zaigrana je, izrazito društvena i ne voli biti sama. Ako joj se ne posveti dovoljno pažnje, svoje nezadovoljstvo jasno će izraziti zvonkim glasanjem. Odličan je skakač i lako će naučiti dodavati loptu ili igračke. S obzirom na razinu aktivnosti i inteligencije, obavezno se oboružaj mnoštvom mačjih igračaka. Obožava se penjati i često boravi na ramenima svojih ljudi. Dobro se slaže s djecom i drugim kućnim ljubimcima.

  Ova predivna, elegantna mačka idealan je odabir ako želiš aktivnog ljubimca koji će te svugdje pratiti u stopu.

   

  Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.

  Saznaj više
 2. Azijska mačka

  Azijska mačka

  Mačići su bili toliko zanimljivi i privlačni izgledom da se odlučilo razviti ovog križanca u posebnu pasminu. Danas azijska mačka izgledom podsjeća na burmansku mačku, ali joj dlaka dolazi u raznim bojama.

  Srednje je veličine, ima dugo i vitko tijelo. Na glavi imaju karakteristične velike uši i oči. Dlaka joj je kratka, svilenkasta, mekana i pripijena uz tijelo. Nije teška za održavanje, ali ju je potrebno redovito četkati. Azijska mačka je prijateljski nastrojena te izrazito otvorena prema ljudima. Uživa u društvu ljudi i privržena je svojoj obitelji. Zanima ju sve što se događa u okolini pa će tako često sudjelovati u kućnim aktivnostima. Jednako uživa u maženju i odmaranju na kauču. Prilično je glasna i vokalna pa se pripremi na ljubimicu pričalicu. Izrazito je inteligentna i aktivna. Potrebno joj je osigurati puno različitih igračaka kako bi se zabavila i potrošila višak energije. Šetnje na povodniku u prirodi će ju isto tako veseliti. Ne voli biti sama pa će joj društvo druge mačke sigurno prijati.

  Odličan je odabir za višečlanu obitelj s djecom, gdje u većini dana nekoga ima kod kuće. Ako želiš privrženu, aktivnu i vokalnu mačku, azijska mačka je pravi odabir za tebe.

   

  Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.

  Saznaj više
 3. pas koji melankolično leži

  Kako smanjiti linjanje kod pasa?

  Linjanje je redovita izmjena dlačnog pokrivača kod pasa. Događa se dva puta godišnje, u proljeće i jesen, kada pas odbacuje staru dlaku i stvara novo krzno prilagođeno nadolazećem godišnjem dobu.

  Linjanje je normalna pojava kod pasa koji imaju pokrovnu dlaku i poddlaku koja se linja. Takva dlaka u proljeće postaje tanja i prozračnija kako bi pas lakše podnosio visoke ljetne temperature dok u jesen postaje gušća i toplija kako bi ga grijala tijekom zime. Ako imaš psa koji se linja, u proljeće i jesen sigurno se boriš s otpalim dlakama. Psi koji žive u kući ili stanu, u grijanim i klimatiziranim prostorima, linjaju se tijekom cijele godine, a na proljeće i jesen povećaju intenzitet linjanja kako bi izmijenili krzno. Psi koji većinu dana provode na dvorištu linjaju se sezonski, samo u proljeće i jesen.

  Svom najboljem prijatelju možeš pomoći u periodu linjanja i smanjiti količinu otpale dlake, odnosno ubrzati sam proces. Prvenstveno mu možeš pomoći izborom prehrane. Prije nego krene linjanje, osiguraj svom ljubimcu hranu bogatu kvalitetnom ribom. Na taj način njegov će se organizam opskrbiti omega masnim kiselinama koje obnavljaju kožu i dlaku te čine krzno sjajnim i mekanim. Uz omega masne kiseline period linjanja bit će kraći, a krzno će se brže obnoviti. Osim hrane na bazi ribe pomoći vam može i lososovo ulje koje je također bogato omega masnim kiselinama. Njega dodaješ u hranu svog najboljeg prijatelja i time pozitivno utječeš na zdravlje njegove kože i dlake.

  "Linjanje je normalna pojava kod pasa koji imaju pokrovnu dlaku i poddlaku koja se linja. Takva dlaka u proljeće postaje tanja i prozračnija kako bi pas lakše podnosio visoke ljetne temperature dok u jesen postaje gušća i toplija kako bi ga grijala tijekom zime."

  četkanje psa

  Izvor fotografije: Flickr

  Uz prehranu, od velike pomoći u periodu linjanja bit će i redovito četkanje. Odabir odgovarajuće četke, ovisno o tipu dlake tvog ljubimca, ovdje je od iznimne važnosti. Ako nisi siguran koja četka najbolje odgovara dlaci tvog psa, posjeti tebi najbliži ZOOCITY gdje će ti naši stručni djelatnici rado pomoći. Redovito četkaj svog najboljeg prijatelja, jednom do dva puta tjedno, tako ćeš ubrzati linjanje jer ćeš četkom izvući svu dlaku koja je spremna za opadanje. Jedna od najefikasnijih četki za period linjanja je svakako furminator uz koji će borba s dlakama biti još brža i jednostavnija. 

  Normalno je da pas odbacuje dlaku i mijenja krzno, no postoje situacije kada linjanje ukazuje na zdravstveni problem. Ako se tvoj najbolji prijatelj linja više nego inače, ako mu dlaka opada u velikim busenima, ako na tijelu ima područja bez dlake, a koža mu je crvena i perutava, vrijeme je da posjetite veterinara. Možda mu ne odgovara prehrana pa ćete problem riještiti promjenom hrane, a možda tvoj ljubimac ima neki zdravstveni problem za koji će veterinar pronaći odgovarajuće rješenje.

  "Redovito četkaj svog najboljeg prijatelja, jednom do dva puta tjedno, tako ćeš ubrzati linjanje jer ćeš četkom izvući svu dlaku koja je spremna za opadanje. Jedna od najefikasnijih četki za period linjanja je svakako furminator uz koji će borba s dlakama biti još brža i jednostavnija."

  Koliko god linjanje bilo nezgodno, kako za tebe tako i za tvog najboljeg prijatelja, ono je normalan proces koji prolazi većina pasa. Uz malo planiranja, odgovarajuće prehrane, četkanja i puno strpljenja, sigurni smo da ćeš pomoći svom psu i smanjiti linjanje. Njemu će biti lakše jer će brže dobiti novo, prekrasno krzno, a tebi jednostavnije jer ćeš manje morati čistiti vaš dom. Dobitak za oboje!

   

  Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.

  Saznaj više
 4. furminator za pse

  Kako odabrati furminator za pse?

  Bliži se kraj ljeta, temperature zraka postaju sve niže, a s nižim temperaturama javljaju se i promjene na krznu naših ljubimaca. Kreće sezona linjanja! Linjanje je redovita izmjena dlačnog pokrivača koja se događa sezonski, u proljeće i jesen. U periodu linjanja pas odbacuje staru dlaku, a raste mu nova dlaka prilagođena nadolazećem godišnjem dobu.

  Većina pasa koji se linjanju imaju dvostruko krzno koje se sastoji od pokrovne dlake i poddlake. Intenzitet i trajanje linjanja ovisi o pasmini, odnosno o tipu dlake koju ima tvoj najbolji prijatelj. Linjanje će također ovisiti i o načinu života psa. Psi koji žive vani ili većinu dana provode vani linjat će se sezonski, uz promjenu godišnjeg doba. Psi koji žive u klimatiziranim i grijanim prostorima linjat će se tijekom cijele godine, a sezonski će pojačati intenzitet linjanja.

  Linjanje može biti zahtjevno kad moraš svakodnevno čistiti dlake koje se nakupljanju po tvom domu. No, mi ti predstavljamo praktično rješenje! Furminator je četka koja iz krzna izvlači odumrlu poddlaku spremnu za opadanje i tako smanjuje količinu dlake u okolini. Koristi se isključivo u fazi linjanja i isključivo za pasmine koje se linjaju. Vrhovi četke (zupci) napravljeni od nehrđajućeg čelika prolaze kroz pokrovnu dlaku i sigurno uklanjaju odumrlu poddlaku. Ergonomska drška osigurava udobnost prilikom korištenja, a gumb za izbacivanje dlake lako čišćenje četke. Furminator se koristi u smjeru rasta dlake i ne smije se pritiskati na kožu. Njegova težina stvara dovoljan pritisak za efikasno češljanje. Zakrivljeni rub četke prilagođava se prirodnoj građi tijela tvog ljubimca i omogućava da četka lako klizi kroz krzno. Kada se koristi pravilno, furminator ne oštećuje pokrovnu dlaku niti kožu ljubimca.

  Za željeni učinak Furminator je potrebno koristiti jednom do dva puta tjedno kroz 10 do 15 minuta. Koristi se dok god traje faza linjanja, odnosno dok ljubimcu opada dlaka. Uz redovito korištenje smanjuje opadanje dlake i do 90%, a tebi olakšava održavanje doma čistim i urednim.

  furminator za pse

  Izvor fotografije: Flickr

  Kako odabrati furminator za svog psa?

  Veličinom i širinom zubaca prilagođen je malim i velikim, kratkodlakim i dugodlakom psima pa tako možeš odabrati četku koja će odgovarati baš tvom ljubimcu. Birati možeš između XS, S, M i L veličine te opcije za dugu ili kratku dlaku, ovisno o veličini tvog ljubimca i duljini njegovog krzna. Furminator je izvrstan odabir za tvog ljubimca ako ima dlaku koja se linja. Ako spada u pasmine poput terijera, maltezera, šnaucera, shih tzua, kineskog kukmastog psa i ostalih pasmina koje se šišaju, trimaju ili nemaju dlaku, onda furminator neće biti odgovarajuća četka za njega.

  "Za željeni učinak Furminator je potrebno koristiti jednom do dva puta tjedno kroz 10 do 15 minuta. Koristi se dok god traje faza linjanja, odnosno dok ljubimcu opada dlaka. Uz redovito korištenje smanjuje opadanje dlake i do 90%, a tebi olakšava održavanje doma čistim i urednim."

  Prije nego kreneš s redovitim četkanjem svog ljubimca svakako trebaš priviknuti na furminator. Oboružaj se poslasticama i strpljenjem te kreni u trening. Neka mu već samo prisustvo furminatora donese finu nagradu, a svaki potez četkom kroz njegovo krzno još finiju. Uz malo vremena i truda sigurni smo da će tvoj najbolji prijatelj zavoljeti furminator. Korištenje ove četke svakako će biti pozitivno za tvog ljubimca, kao i za tebe. Njemu će ubrzati neugodni period linjanja, a tebi olakšati čišćenje doma jer će smanjiti količinu dlaka u kući. Ako ti nismo uspjeli dočarati koliko je furminator super, požuri u najbliži ZOOCITY, povedi svog najboljeg prijatelja i zajedno provjerite sve njegove prednosti.

   

  Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.

  Saznaj više
 5. Kako odabrati kabanicu za pse?

  Kako odabrati kabanicu za pse?

  Šetnje po kiši rijetko kome predstavljaju zadovoljstvo, a uz to znaju biti i veoma nepraktične. Kišobran ti štiti gornji dio tijela, donji često pokisne. Ako uz kišu puše i vjetar, kišobran ti neće puno pomoći. Nepromočna vjetrovka u kombinaciji s visokim čizmama može biti odlična kombinacija. No, što je s tvojim psom? I njemu bi mogla zatrebati zaštita od kiše. Kao logično rješenje nameće se kabanica za pse!

  Psima koji su zimogrozni i ne vole biti mokri kabanica će uvelike olakšati šetnju. Kabanica će im pomoći da ostanu suhi tijekom cijele šetnje, a zbog toga će im šetnja po kiši biti i ugodnija i zabavnija.

  Kabanica će biti od velike koristi i psima koji imaju dugačku dlaku s gustom poddlakom. Njihovo krzno se dugo suši, a ako nisu na toplom za vrijeme sušenja mogu se prehladiti. Uz kabanicu dlaka će ostati suha, što će tebi značajno olakšati čišćenje kada se vratite iz šetnje.

  Ako idete na cjelodnevni izlet za vrijeme kišnog dana, svom psu svakako ponesi kabanicu. Ona će ga zaštititi od kiše i spriječiti da se namoči i prehladi tijekom vaše avanture na otvorenom.

  Kabanica je svakako praktična i korisna, no kako odrediti koja veličina kabanice treba tvom najboljem prijatelju? Obavezno mu izmjeri duljinu leđa - od lopatice do korijena repa. Duljina koju izmjeriš je veličina kabanice koja će mu odgovarati. Ako ima nešto šira prsa, izmjeri mu i opseg prsa. To će biti druga mjera na koju trebaš obratiti pažnju pri odabiru odgovarajuće kabanice. Ako nisi vješt s mjerenjem i nikako ne možeš pronaći odgovarajuću veličinu kabanice, svakako svrati u najbliži ZOOCITY. Povedi svog ljubimca i uz pomoć naših stručnih djelatnika isprobaj više kabanica kako bi pronašao onu koja će mu najbolje odgovarati.

  Kabanica može biti i dio vašeg modnog izričaja. Kada šetate špicom, svaki u svojoj modernoj kabanici, sigurno nećete ostati nezamijećeni. No, kabanica prvenstveno ima svoje praktične prednosti. Štiti tvog ljubimca od kiše, održava ga suhim i čistim, a tebi uvelike skraćuje vrijeme koje ćeš potrošiti kako bi nakon šetnje osušio i očistio svog najboljeg prijatelja.

  Neki psi će odmah uvidjeti prednosti kabanice i prihvatiti je bez problema, dok će nekima trebati više vremena, ali svakako i tvoja pomoć. Kada želiš prvi put staviti kabanicu na svog ljubimca, napravi to uz puno strpljenja i pozitivne motivacije. Oboružaj se poslasticama i kreni u trening! Prvo psu stavi kabanicu samo preko glave i za to ga obilno nagradi. Nakon toga je stavi preko ostatka tijela i ponovno obilno nagradi psa. Zadnji korak je da zakopčaš kabanicu i obučeš nogavice, ako ih ima. Svakom koraku posveti onoliko vremena koliko tvom ljubimcu treba. Nemoj žuriti niti štediti na nagradama. Tako ćeš pokazati svom ljubimcu da je kabanica super stvar koja mu nosi nagrade i da se u njoj ne treba osjećati čudno ni neugodno. Možeš mu prvih par puta staviti kabanicu dok ste kod kuće, da je isproba u poznatom okruženju. Nakon takvog pozitivnog treninga šetnja u kabanici bit će mačji kašalj!

  Prednosti i koristi kabanice zaista je mnogo. Ona olakšava svakodnevne nedaće i tebi i tvom najboljem prijatelju. Važno je odabrati kabanicu pravilne veličine, u kojoj će psu biti ugodno, a kretanje neometano. S takvim pomno odabranim praktičnim modnim dodatkom svaka kišna šetnja bit će puno ljepša i “sunčanija”.

   

  Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet. 

  Saznaj više
 6. tražimo njušku jokera

  Tražimo ZOOCITY njušku JOKERA!

  Svaki put kada izvadiš mobitel iz džepa, tvoj ljubimac krene pozirati jer obožava biti u centru pozornosti, a nije mu strano niti izvođenje trikova (naravno - sve za keksić)?

  Vrijeme je da tvoja zvijezda zablista u punom sjaju!

  Uredi svog ljubimca i uputite se u novootvoreni ZOOCITY Joker Split gdje imaš priliku sudjelovati u našem nagradnom natječaju ZOOCITY NJUŠKA JOKERA i osvojiti mjesečnu zalihu hrane po izboru te razne poklone iznenađenja! Također, bitno je naglasiti da povodom otvorenja poslovnice častimo tebe i tvog ljubimca popustom od 15% na ukupnu kupovinu.
  Natječaj Njuška Jokera traje od ponedjeljka 29.8. pa sve do 29.9., a 30.9. proglašavamo pobjednike: nagrađujemo 3 najkreativnije fotografije ili videozapisa putem našeg Instagram Story-a.

  Kako sudjelovati u natječaju?

  • povedi svog ljubimca u ZOOCITY Joker
  • ponudi mu ukusnu poslasticu
  • uslikaj ga ili snimi dok izvodi neki trik
  • objavi fotografiju ili video na svom Instagram Story-u
  • zaprati i označi @zoocity.hr uz #njuskajokera
  • otvori svoj profil (s privatnog na javni) kako bismo mogli podijeliti fotku tvoje njuške putem našeg Instagram Story-a
  • sve fotke će biti objavljene u ZOOCITY Instagram naglascima NJUŠKE JOKERA
  • biramo tri najkreativnija pobjednika, a najjače njuške proglašavamo 30.9.

  Sve fotografije i videe možeš uploadati na Instagramu sve do četvrtka (29.09.) u ponoć, a u petak (30.09.) ujutro ćemo, putem našeg Instagram Story-a, proglasiti tri pobjednika.

  Pravila nagradnog natječaja pronađi ovdje.

  Vidimo se u JOKERU!

  Tvoj ZOOCITY

  Saznaj više
 7. mačka i mačja metvica

  Što je mačja metvica i kako je koristiti?

  Ako je tvoj najbolji prijatelj mačka, sigurno si već čuo za mačju metvicu. Mačja metvica je biljka Nepeta cataria koju mace jednostavno obožavaju. Vole je svježu, sušenu ili u obliku spreja. A vole ju i gotovo sve životinje iz porodice mačaka, ne samo naše domaće mačke.

  Mačja metvica sadrži nepetalakton, prirodni repelent kojeg biljke proizvode kako bi se obranile od insekata. Kod mačaka on ima potpuno suprotan, privlačan učinak. Nakon što pomirišu metvicu, mačke ju počnu lizati, jesti, grebati, valjati se po njoj, trljati obraze u nju, igrati se s njom te zaigrano presti i mijaukati. Mačja metvica ih apsolutno oduševljava! Zbog efekta koji ima na mačke, čestu ju nazivaju i mačjom drogom.
  Zašto mačke tako reagiraju na mačju metvicu znanstveno nije potvrđeno. Dokazano je da se jačina reakcije na mačju metvicu prenosi genetski. Dok mačke u prirodi love, dugo se zadržavaju u pozi vrebanja kada su izložene raznim insektima. Smatra se kako su se valjale u mačju metvicu da bi iskoristile njena repelentna svojstva i na taj način se zaštitile. Učinak mačje metvice na ponašanje mačke došao je kao zabavna nuspojava.

  Najsnažniji učinak mačje metvice traje u prosjeku 5 do 15 minuta. Nakon toga dolazi do zasićenja organizma i sljedećih nekoliko sati mačka neće reagirati na mačju metvicu. Kod trećine odraslih mačaka efekt mačje metvice neće biti vidljiv. Isto tako mačići mlađi od 2 - 3 mjeseca neće ragirati na nju. Sve ostale mačke uživat će u mačjoj metvici.

  "Zašto mačke tako reagiraju na mačju metvicu znanstveno nije potvrđeno. Dokazano je da se jačina reakcije na mačju metvicu prenosi genetski. Dok mačke u prirodi love, dugo se zadržavaju u pozi vrebanja kada su izložene raznim insektima. Smatra se kako su se valjale u mačju metvicu da bi iskoristile njena repelentna svojstva i na taj način se zaštitile. Učinak mačje metvice na ponašanje mačke došao je kao zabavna nuspojava."

  Mačja metvica, osim što je izrazito zabavna, može ti i pomoći u svakodnevnom suživotu s tvojom ljubimicom. Sušenu mačju metvicu ili onu u spreju možeš posipati ili špricati na grebalicu, jastuk i krevetić tvoje mačke. Time ćeš ju potaknuti da grebe grebalicu, a ne tvoje stvari i namještaj. Uz mačju metvicu za spavanje će umjesto tvog kreveta radije odabrati svoj ležaj. Ako imaš vrt ili balkon, možeš posaditi biljku mačje metvice pa ćeš uvijek imati svježe lišće koje možeš ponuditi svojoj maci.

  Odličan odabir su i igračke koje sadrže mačju metvicu. Mačja metvica će dodatno poticati na igru i učiniti ju još zabavnijim. Odabrati možeš razne plišane igračke ili loptice s mačjom metvicom te svojoj ljubimici osigurati sate zabave.

  Za koju god opciju se odlučiš, sigurni smo da se tvoja maca neće buniti. Dapače, bit će sretna i zaigrana. Mačju metvicu u svim njenim oblicima potraži u tebi najbližoj poslovnici ZOOCITY-a.

   

  Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet. 

  Saznaj više
 8. Njemački ovčar - obilježja i karakteristike pasmine

  Njemački ovčar - obilježja i karakteristike pasmine

  Jedna od najpopularnijih pasmina, njemački ovčar svojom je inteligencijom, hrabrošću, lojalnošću i privrženošću čovjeku zaslužio povjerenje koje uživa!

  Izuzetno je aktivan, potrebno mu je puno tjelovježbe i kretanja te vlasnik koji ima iskustva sa psima. Po naravni je zaštitnik i obožava svoju obitelj i djecu, zato je važna rana socijalizacija jer u protivnom zna biti agresivniji prema nepoznatim životinjama i ljudima. Zbog snage, izdržljivosti i tjelesne spremnosti, omiljen je kao policijski, vojni i spasilački pas. Također, zbog iznimno visoke inteligencije lako se trenira i dresira. Može živjeti u stanu, ali uz puno izlazaka u šetnju i aktivnosti.

  Naraste do 65cm visine, a težak može biti čak i 40kg. Živi u prosjeku 9 do 13 godina. Dlaka mu je srednje duga ili duga, crne, crveno - crne, crno - srebrne ili sive boje. Bijela boja se povremeno pojavljuje, ali nije poželjna jer je bijeli njemački ovčar pretvoren u drugu pasminu, bijelog švicarskog ovčara. Linja se pa mu je potrebno redovito četkanje. Popularnost mu je dodatno porasla nakon što su se pojavili filmovi „Rin Tin Tin“ i „Strongheart“, u kojima igra glavnu ulogu. Displazija kukova i laktova česte su nasljedne bolesti koje se pojavljuju kod njemačkog ovčara, pa pripazite na zdravlje roditelja svog budućeg ljubimca. Pravilna prehrana u štenećoj dobi izuzetno je bitna kako bi se spriječili potencijalni problemi s koštanim sustavom.

  Njemački ovčar je hrabar, smiren, oprezan i iznimno vodljiv. Vjeran je svom vlasniku i za njega će učiniti sve. Uz dobar odgoj i socijalizaciju može biti idealan kućni pas koji će se odlično slagati s malom djecom i drugim životinjama.

   

  Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.

  Saznaj više
 9. Otvorenje ZOOCITY-a Joker Split

  Split: ZOOCITY se seli na novu adresu!

  Ovog četvrtka, 25.8., svi putevi vode u Joker Split (Put Brodarice 6) jer upravo tamo ZOOCITY otvara svoju novu poslovnicu. Naime, važno je napomenuti da se zapravo selimo s adrese Zupina 40 u Joker, a u četvrtak, povodom otvorenja, tebe i tvog ljubimca častimo s 15% popusta na ukupnu kupovinu i to sve do 8. rujna (popust se ne odnosi na proizvode na akciji te se popusti ne zbrajaju).

  "Pridruži nam se jer smo za tebe i tvog ljubimca pripremili brojna iznenađenja, a po prvi puta će svi posjetitelji imati priliku zavrtiti ZOOCITY kolo sreće!“

  Povedi i svog dragog ljubimca na otvorenje jer za sve čupavce uvijek imamo spremne ukusne poslastice te svježu vodu kako bi se mogli osvježiti prilikom kupnje.

  Tvoje mišljenje nam je bitno!

  Vrlo nam je bitno ostaviti dobar dojam na sve posjetitelje bilo kroz ljubaznost, stručnost, pružanje savjeta, uređenje interijera, dostupnost i kvalitetu proizvoda te ostalo. Ako ti se sviđa što vidiš, slobodno nam ostavi komentar na Google profilu (tzv. Google recenziju).

  „Dođi u ZOOCITY Joker Split, ostavi recenziju u poslovnici i osvoji nagradu: ZOOCITY platnenu vrećicu!“

   

  Vidimo se u Jokeru (Put Brodarice 6)!

  Tvoj ZOOCITY

  Saznaj više
 10. psi s vlasnicom i mačkom

  Temperatura kod pasa

  Psi imaju višu tjelesnu temperaturu nego ljudi. Kod odraslih pasa ona se obično kreće između 37,5°C i 39°C, dok kod štenaca može biti i do 39,5°C. Kada temperatura tvog ljubimca pređe 39°C odnosno 39,5°C vrijeme je da potražiš pomoć veterinara. Da tvoj najbolji prijatelj ima povišenu tjelesnu temperaturu možeš primijetiti po njegovom ponašanju. Bit će miran, neraspoložen, samo će spavati, izgubit će apetit, brže će disati, često će dahtati, drhtati, a može i povraćati ili imati proljev. Također, već na dodir moći ćeš primijetiti da je topliji nego inače. Ovi simptomi svakako ti ukazuju da se s tvojim ljubimcem nešto događa i da postoji mogućnost da ima povišenu tjelesnu temperaturu.

  "U odraslih pasa se temperatura obično kreće između 37,5°C i 39°C, dok kod štenaca može biti i do 39,5°C."

  Jedini način na koji ćeš sa sigurnošću znati da tvoj ljubimac ima povišenu temperaturu je utvrditi to uz pomoć toplomjera. Temperaturu je psima potrebno izmjeriti rektalno. Ako je pas miran i dozvoljava mjerenje temperature, moći ćeš ju izmjeriti i sam. Ako je nemiran, zamoli nekog od ukućana da ti pomogne i pridrži psa dok mu mjeriš temperaturu. Za precizno mjerenje temperature pas mora biti miran od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, ovisno koristiš li digitalni ili živin termometar. Poslastice, maženje i tvoja smirenost svakako će pomoći psu da lakše prebrodi sam postupak mjerenja temperature i shvati da to nije ništa strašno. Kada si utvrdio da tvoj ljubimac ima povišenu tjelesnu temperaturu, svakako se zaputite kod veterinara.

  Psi odmaraju

  Izvor fotografije: Unsplash

  Tjelesna temperatura može porasti zbog više razloga. Povišena temperatura je obrambeni mehanizam tijela. Ona je sama po sebi korisna u borbi protiv raznih oboljenja, ali nam ukazuje da se u organizmu nešto loše događa. Najčešći uzroci povišene temperature su zarazne bolesti, infekcije, upale, trovanja, tumori pa čak i cijepljenje. Jedan od najčešćih uzroka visoke temperature u ljetnim mjesecima je pregrijavanje. Psi često ne doživljavaju visoke temperature zraka kao prepreku te pretjeraju s tjelesnom aktivnošću. Zato ti moraš paziti na svog ljubimca i spriječiti pretjeranu aktivnost u najtoplijim dijelovima dana. U dulje šetnje idite rano ujutro i kasno navečer, kada su temperature zraka niže. Šetnje tijekom dana svedite na minimum. Ako je tvoj ljubimac izrazito aktivan i zaigran, promatraj ga i reagiraj kad vidiš da se umorio. Nikako ga nemoj pustiti da nastavi igru kako ne bi doživio toplinski udar.

  "Najčešći uzroci povišene temperature su zarazne bolesti, infekcije, upale, trovanja, tumori pa čak i cijepljenje."

  Kada je uzrok povišene temperature tvog najboljeg prijatelja toplinski udar, svakako mu možeš pomoći. Skloni ga u hlad, polegni ga na zemlju ili mokri ručnik ako ga imaš pri ruci i pusti ga da se odmori i ohladi. Isto tako ga možeš polijevati vodom po nogama i trbuhu. Hladne obloge mu možeš staviti i na uši. Na taj način ćeš mu pomoći da se rashladi i dođe k sebi. Svakako mu ponudi vodu, samo pazi da ne bude jako hladna i da ne popije veliku količinu vode naglo. Važno je da mu temperaturu tijela spuštaš postepeno. Ako tvoj najbolji prijatelj ne reagira na hlađenje i u stanju je šoka, požuri kod veterinara kako bi dobio odgovarajuću pomoć.

  Kada tvoj ljubimac ima visoku temperaturu koja nije nastala zbog pregrijavanje, obavezno kreni kod veterinara. Veterinar je taj koji će otkriti uzrok visoke temperature i propisati odgovarajuću terapiju. Pomoći mu možeš hladnim oblozima po trbuhu, nogama i ušima, no nikako mu nemoj davati ljudske lijekove za snižavanje povišene temperature jer oni mogu biti otrovni za pse te uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, pa čak i smrt.

  Povišena tjelesna temperatura govori ti da je nešto narušilo zdravlje tvog najboljeg prijatelja i da se njegov organizam bori. Budi podrška svom ljubimcu, pomogni mu kada je bolestan, ali nikako ne zaboravi da mu najbolju pomoć može pružiti jedino veterinar.

   

  Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.

  Saznaj više