1. MAJIN KUTAK

  MAJIN KUTAK

  Dobro došli na ZOOCITY blog gdje možete pronaći članke naše veterinarke Maje Črnjević o treningu i dresuri, njezi i zdravlju, vodiče kroz pasmine pasa i mačaka te još puno toga iz svijeta ljubimaca.

 1. Pas koji leži u sobi

  Kašalj kod pasa - što učiniti i kada ga voditi veterinaru?

  Psi su jednako podložni nastanku bolesti kao i ljudi. Mogu doći u kontakt s bakterijama, virusima i drugim uzročnicima bolesti, imati povišenu tjelesnu temperaturu, osjećati slabost, gubitak apetita, a za vrijeme hladnog i vlažnog vremena kao što je zadnjih dana mogu se prehladiti te početi kašljati.

  Prehlada je jedan od najčešćih uzroka kašlja kod pasa. U većini slučajeva upala zahvaća prednje dišne puteve što tvom ljubimcu stvara neugodu i izaziva kašalj. Pas se može prehladiti kad dugo boravi na hladnom zraku, jede hladnu hranu ili naglo pije hladnu vodu

  Uzrok kašlja također može biti i strano tijelo. Ako tvoj najbolji prijatelj proguta npr. vlat trave ili komadić hrane koji mu zastanu u grlu, uzrokovat će kašalj. Čest uzrok kašlja je i tzv. kennel cough, virusni kašalj koji se pojavljuje na mjestima gdje velik broj pasa boravi na malom prostoru. Virus se prenosi s jednog psa na drugog direktnim kontaktom, a širi se izrazito brzo.

  Jedan od manje poznatih uzroka kašlja su paraziti koji svojim kretanjem po dišnom sustavu mogu uzrokovati kašalj. Kašalj može uzrokovati i alergija. A jesi li znao da tvom najboljem prijatelju kašalj može uzrokovati njegova ogrlica? Ako je tvoj pas jako zaigran i povlači povodnik tijekom šetnje, ogrlica može stvarati pritisak na dušnik te uzrokovati kašalj.

  Izvor fotografije: Unsplash

  "Prehlada je jedan od najčešćih uzroka kašlja kod pasa. U većini slučajeva upala zahvaća prednje dišne puteve što tvom ljubimcu stvara neugodu i izaziva kašalj. Pas se može prehladiti kad dugo boravi na hladnom zraku, jede hladnu hranu ili naglo pije hladnu vodu."

  Neki od ozbiljnijih i svakako opasnijih uzroka kašlja mogu biti upala pluća, kolaps dušnika, tumori ili oboljenja srca.

  Sam kašalj nije opasan za tvog ljubimca, on je zapravo obrambeni mehanizam kojim organizam pokušava riješiti problem nastao u dišnom sustavu. Opasan može biti uzrok zbog kojeg tvoj pas kašlje. 

  Ako primijetiš da tvoj najbolji prijatelj kašlje, svakako obrati pažnju na to u kojim situacijama se pojavljuje kašalj, koliko često, koji je intenzitet kašlja te dolazi li do iskašljavanja sekreta. To su sve važne informacije koje će veterinaru pomoći da postavi točnu dijagnozu.

  Kašalj koji traje kratko, prestane nakon par sati ili u roku od jednog dana, ne treba te zabrinjavati. U tom slučaju uzrok kašlja je vjerojatno bio privremen i pas je sam uspio prebroditi problem. 

  Kašalj koji ne prestaje, postaje češći, glasniji ili dolazi do iskašljavanja sekreta znak je da svog ljubimca trebaš dovesti kod veterinara. Isto tako, ako je tvoj ljubimac uz kašalj potišten, nema apetita ili ima povišenu tjelesnu temperaturu svakako požuri kod veterinara. On će pronaći uzrok kašlja, dati odgovarajuću terapiju i pomoći tvom najboljem prijatelju da ponovno bude zdrav i sretan. 

  Ti možeš pomoći tako da mu osiguraš dovoljno odmora na toplom i suhom mjestu, hraniš ga mokrom hranom koju će lakše gutati te obavezno osiguraš da je hrana sobne temperature, nikako iz hladnjaka, kako ga hladnoća ne bi dodatno poticala na kašalj.

  Svog psa ne možeš u potpunosti zaštititi od uzročnika bolesti koji vrebaju u okolini, ali mu možeš pomoći da se lakše obrani od njih i postane otporniji. Prehrana bogata kvalitetnim namirnicama i hranjivim tvarima svakako je osnova dobrog imuniteta tvog ljubimca. Uz uravnoteženu prehranu, redovita tjelesna aktivnost osigurat će mu snažan imunološki sustav.

  Izbjegavaj mjesta na kojima znaš da može doći u kontakt s bolesnim životinjama, tako ćeš spriječiti da se razboli. Isto tako izbjegavaj dugotrajne, intenzivne šetnje kada su vani niske temperature ili visoka vlažnost zraka. A prije nego krene razdoblje hladnog i vlažnog vremena, pojačaj imunitet svog ljubimca tako što ćeš mu dati dodatke prehrani bogate vitaminima i mineralima. Na taj način ćeš smanjiti mogućnost da se tvoj najbolji prijatelj razboli i pomoći mu da uvijek bude zdrav, veseo i sretan.

   

  Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.

  Saznaj više
 2. Mačka grebe grebalicu

  Kako naučiti mačku da ne grize niti ne grebe?

  Domaća mačka je životinja nastala od divlje, pustinjske mačke. Iako danas više ne izgleda poput divlje mačke, njeno ponašanje je još uvijek predatorsko i u svakodnevnom životu nam jasno pokazuje kako je izvrsna lovica. Kada te tvoja mačka ogrebe ili ugrize, ponaša se sukladno njenim instinktima

  Grebanje je ponašanje od kojeg tvoja ljubimica ima puno koristi. Grebanjem se mačke rastežu i održavaju svoje mišiće u kondiciji. Grebanjem isto tako troše i oštre svoje nokte kako bi ne bi bili predugi te kako im ne bi smetali u kretanju. Jedan od načina na koji mačke obilježavaju svoj teritorij je, pogađaš, grebanjem. Njihove šape imaju žlijezde iz kojih ispuštaju miris uz pomoć kojeg drugim mačkama poručuju da je teritorij zauzet. Uz sve ove razloge, grebanje im je i zabavno, pomaže im da se riješe stresa te uživaju u njemu.

  Problem se javlja kad tvoja mačka odluči grebati namještaj ili tebe i ostale ukućane. To je ponašanje koje svakako trebaš spriječiti. Kako bi svoju ljubimcu odvratio od grebanja namještaja, obavezno joj osiguraj dovoljno grebalica. Grebalica će joj pružiti sigurno mjesto kojeg može bezbrižno grebati kad god to poželi. Idealno bi bilo da ima po jednu grebalicu u svakoj prostoriji u kojoj boravi. Grebalice možeš pošpricati ili posipati mačjom metvicom kako bi ju potaknuo na igranje i grebanje. Namještaj koji je do sada grebala obavezno detaljno operi kako bi isprao njen miris te pošpricaj odbojnim sprejem. Na taj način će joj grebalice postati novo omiljeno mjesto za grebanje i neće dirati tvoj namještaj. Ako pak grebe tebe ili druge ukućane jasno joj daj do znanja da to ponašanje nije poželjno. Kada te ogrebe glasno jaukni, kao da te izrazito zaboljelo i ponudi joj igračku koju može grebati umjesto tebe.

  Mačka grebe

  Izvor fotografije: Shutterstock

  "Grebanje je ponašanje od kojeg tvoja ljubimica ima puno koristi. Grebanjem se mačke rastežu i održavaju svoje mišiće u kondiciji. Grebanjem isto tako troše i oštre svoje nokte kako bi ne bi bili predugi te kako im ne bi smetali u kretanju. Jedan od načina na koji mačke obilježavaju svoj teritorij je, pogađaš, grebanjem. Njihove šape imaju žlijezde iz kojih ispuštaju miris uz pomoć kojeg drugim mačkama poručuju da je teritorij zauzet. Uz sve ove razloge, grebanje im je i zabavno, pomaže im da se riješe stresa te uživaju u njemu."

  Mačke najčešće grizu kad pokazuju nezadovoljstvo ili neugodu. Jedna od situacija u kojoj te mačka možda grize je kada se mazite. Tvoja ljubimica se smjestila u tvoje krilo, prede, uživa u maženju, a u sljedećem trenutku te grize za ruku. Time ti želi pokazati da joj je dosta maženja. Takvi ugrizi najčešće nisu snažni, oni služe kao upozorenje da se mački ne sviđa što radimo. Prije nego što nas ugrize, mačka nam svojim govorom tijela pokazuje da joj nije ugodno. Spusti uši, počne nervozno mahati repom i gleda u ruku koja je mazi. Čim primijetiš ove znakove prestani s maženjem i tvoja ljubimica te sigurno neće ugristi. Druga situacija u kojoj te mačka može ugristi je tijekom igre. Tada prorade njeni lovački instinkti i tvoju ruku doživljava kao plijen koji treba uloviti. Kod ovakvih ugriza ponovno glasno jaukni i smiri ruku. Kada te prestane gristi ponudi joj igračku u zamjenu za tvoju ruku. Kako bi spriječio ugrize tijekom igre nemoj učiti mačku da se igra s tvojim rukama nego za igru uvijek koristi igračke. Tako ćete oboje uživati u zabavnoj i sigurnoj igri.

  U periodu odrastanja dok su mačići zaigrani i nestašni često pokušaju grebati i gristi različite stvari koje ne bi smjeli, kao i ljude. To je idealna prilika da se mače od prvog dana nauči koja ponašanja nisu poželjna te kako mu igračke i grebalice omogućuju bezbrižno uživanje u igri noktima i zubima. Ako pak imaš odraslu mačku koja je naglo počela mijenjati ponašanje i odjednom te grize ili grebe, a prije to nikada nije radila, svakako posjeti veterinara jer postoji mogućnost da se uzrok krije u zdravstvenom problemu. 

  Mačke su zaigrane, aktivne i nestašne lovice. Njihovo ponašanje je instinktivno i to im ne smijemo zamjeriti. Kako bi tvoja ljubimica bila sretna i zadovoljna te kako bi se ponašala onako kako tebi odgovara, obavezno joj osiguraj dovoljno zabave i rekreacije. Svakodnevna igra mačjim igračkama, osobito onima na štapu, zadovoljit će njenu potrebu za lovom i potrošiti višak energije. Grebalice će joj omogućiti da na siguran način obilježi svoj teritorij, rekreira se i potroši nokte. A jesi li znao da su nokti tvoje mačke slojeviti i da grebanjem zapravo skida vanjski sloj nokta? Na taj način ih skraćuje, a da uvijek ostanu dovoljno oštri i funkcionalni. Tvoja ljubimica je, složit ćeš se, apsolutno zanimljiva i posebna životinja. 

   

  Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.

  Saznaj više
 3. Pas se boji buke

  Strah od buke kod pasa

  Osjetila imaju veliku važnost u životu svakog psa. Istančan njuh, sluh i vid pomažu im u komunikaciji i snalaženju u prostoru te raznim situacijama u kojima se nađu. Osjetilo sluha im je posebno izraženo, znatno više nego kod ljudi. Čovjek može čuti frekvencije od 20 Hz do 20 kHz, dok pas u prosjeku čuje od 60 Hz do 45 kHz, što znači da tvoj najbolji prijatelj može čuti više zvukova nego ti. Psi mogu i pomicati svoje uši prema izvoru zvuka pa će tako šum koji čovjek čuje s udaljenosti od 4 metra pas čuti s udaljenosti od 25 metara.

  Bliži nam se blagdansko razdoblje koje svima donosi sreću i veselje. Neki od nas svoju sreću doživljavaju u tišini i udobnosti svog doma, dok je neki vole izražavati glasnim slavljem. Petarde i vatromet način su slavlja koji proizvodi buku. Glasni zvukovi raznih pirotehničkih sredstava često uzrokuju stres djeci, starijim osobama, ali i našim kućnim ljubimcima. Oni ne mogu razumjeti što se događa i zašto se čuju ti strašni, izrazito glasni zvukovi. A s obzirom na istančan sluh psima je ta buka još glasnija i strašnija.

  "Čovjek može čuti frekvencije od 20 Hz do 20 kHz, dok pas u prosjeku čuje od 60 Hz do 45 kHz, što znači da tvoj najbolji prijatelj može čuti više zvukova nego ti. Psi mogu i pomicati svoje uši prema izvoru zvuka pa će tako šum koji čovjek čuje s udaljenosti od 4 metra pas čuti s udaljenosti od 25 metara."

  Ako tvoj najbolji prijatelj pokazuje strah uzrokovan glasnim zvukovima, vjerojatno će bježati, skrivati se na mračna, izolirana mjesta, neće reagirati na tvoje pozive čak ni na finu hranu. U situacijama kada je pod stresom, svakako mu je potrebna tvoja pomoć. Ako tvoj pas boravi u stanu ili kući, za vrijeme vatrometa spusti rolete na prozorima, uključi radio ili TV, sve kako bi što manje čuo glasne zvukove izvana. Ako želi, možeš mu ponuditi njegovu najdražu igračku ili najfiniju poslasticu kako bi manje mislio o strahu kojeg osjeća. Možeš mu staviti ležaj u najizoliraniju prostoriju u vašem domu, na primjer u kupaonicu, kako bi se osjećao sigurnije i manje bojao. Ako pak tvoj ljubimac boravi vani obavezno mu osiguraj dobro izoliranu kućicu u koju se može sakriti, a razmisli i o tome da ga za vrijeme vatrometa pustiš u kuću gdje će se osjećati puno sigurnije. 

  U stresnim situacijama kada se tvoj najbolji prijatelj boji pomoći mu mogu i preparati na bazi psećih feromona. Feromoni su spojevi koje životinje izlučuju kako bi drugoj životinji prenijele informaciju ili kada je želi umiriti i opustiti. Pseći feromoni koji se koriste u preparatima su oni koje kuja otpušta kada želi umiriti svoje štence.
  Feromoni za pse dolaze u obliku raspršivača, ogrlice i spreja. Raspršivač se uključi u struju u prostoriji gdje tvoj pas najčešće boravi. On će ga umiriti, pružiti mu utjehu i pomoći da prebrodi strah.

  Raspršivač je potrebno koristiti kontinuirano kako bi imao najbolje djelovanje i pomogao da svaka stresna situacija bude manje stresna. Ogrlica je izvrsno rješenje kada je psu potrebna pomoć da prebrodi strahove i u kući i vani. Stavlja se oko vrata i pas ju mora nositi kontinuirano kako bi postigla puni učinak. Feromoni u spreju odlično su rješenje kada je tvom ljubimcu potrebna pomoć da ostane miran tijekom putovanja. Sprej se nanosi po automobilu, torbi, transporteru, dekici ili ležaju na kojem pas boravi dok putujete. On će pomoći kod dahtanja, drhtanja i uznemirenosti tijekom putovanja. Feromoni su odličan način na koji možeš opustiti svog najboljeg prijatelja, umiriti ga i pružiti mu osjećaj sigurnosti bez da mu naškodiš.

  Također, tvog ljubimca u ovim stresnim trenucima mogu umiriti i VetHealth BROAD SPECTRUM kapi od konoplje za životinje. Riječ je o u potpunosti organskom proizvodu koji je kreiran u 3 različita postotka: 8%, 16% i 24% s različitim omjerima CBG-a i CBD-a.

  Kanabidiol (CBD) je najpoznatija protuupalna molekula u konoplji koja ima veliku sposobnost obnavljanja tkiva, dok je kanabigerol (CBG) prirodni analgetik koji pomaže kod smanjenja bolova i tremora mišića. Više o VetHealth kapima saznaj kroz intervju s veterinarom Igorom Benčićem.

  Blagdani nam donose predivne dane pune sreće, ljubavi i zajedništva. Kako bi i našim kućnim ljubimcima blagdani bili jednako sretni i bezbrižni, pokušajmo imati razmijevanja za njih te svoju sreću izraziti kroz pjesmu, veselje i tople zagrljaje. Vatromet i petarde zamijenimo drugim načinima slavlja jer plaše, ne samo kućne ljubimce, već i sve životinje koje žive u prirodi. Uz nadu kako će nadolazeći dani biti mirni i tihi, želimo vam sretne blagdane!

   

  Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.

  Saznaj više
 4. Slatka maca i gramofon

  Što su i kako odabrati feromone za mačke?

  Mačke su izrazito znatiželjne i aktivne životinje. Vole istraživati svoju okolinu, igrati se, zabavljati se i nakon toga se odmarati. Veoma su neovisne, često i tvrdoglave. Gotovo uvijek su neustrašive, hrabro kreću u situacije koje čak mogu biti i opasne za njih. Svakako imaju jedinstven karakter.

  Iako su pune samopouzdanja, ponekad neće biti hrabre. Mačke najviše vole rutinu. Sretne su i zadovoljne kad im je svaki dan isti. Najčešće pokazuju strah ako se u njihovom životu dogodi neka nagla promjena, kad prestane dobro poznata rutina.

  Svaka promjena tvojoj mački može izazvati stres. Obrok koji joj daješ u drugo vrijeme, premjestiš igračke, grebalice, krevetić i ostale njene stvari, nisi tu za maženje ili igru kad ona to poželi, dovedeš novog člana obitelji, sve to može uzrokovati stes tvojoj ljubimici. Isto tako, može se preplašiti i biti pod stresom zbog naglih pokreta ili glasnih zvukova.

  Mačke koje su pod stresom često se skrivaju na neko mračno, povučeno mjesto. Najčešće sigurnost pronalaze ispod kreveta ili iza ormara. Kada su prestrašene i pod stresom ne žele ti doći ni ako ih zoveš, ne žele se maziti niti jesti čak ni kada im ponudiš najfiniju poslasticu. Iz svog skrovišta izaći će tek kada se opuste i ponovno ohrabre. Mačke pod stresom često znaju i grebati namještaj koji inače ne grebu ili urinirati izvan svojeg WC-a.

  Svaka promjena tvojoj mački može izazvati stres. Obrok koji joj daješ u drugo vrijeme, premjestiš igračke, grebalice, krevetić i ostale njene stvari, nisi tu za maženje ili igru kad ona to poželi, dovedeš novog člana obitelji, sve to može uzrokovati stes tvojoj ljubimici. Isto tako, može se preplašiti i biti pod stresom zbog naglih pokreta ili glasnih zvukova.

  mačka na kaučuIzvor fotografije: Unsplash

  Kad je tvoja ljubimica pod stresom, moraš biti strpljiv. Daj joj vremena da se ohrabri i sama ti priđe. Ako je stres uzrokovao strah od naglih pokreta, budi oprezan u njenoj blizini i pokušaj se kretati tako da je ne preplašiš. Ako je pod stresom zbog glasnih zvukova pomoći joj možeš tako što ćeš spustiti rolete u prostoriji u kojoj se nalazi i pustiti muziku kako bi što manje čula strašne zvukove. Kada je uzrok stresa preseljenje ili dolazak novog člana obitelji pokušaj tu promjenu napraviti postepeno, kako bi tvoja maca imala dovoljno vremena za prilagodbu. Koji god bio uzrok stresa važno je da se prilagođiš situaciji, pokušaš pomoći ako možeš i ostaviš svojoj maci dovoljno vremena da se ohrabri i prebrodi stresnu situaciju.

  Od velike pomoći u stresnim situacijama mogu biti i proizvodi na bazi mačjih feromona. Feromoni su spojevi koje životinje izlučuju kako bi drugoj životinji prenijele informaciju ili kada je želi umiriti i opustiti. Mačji feromoni koji se koriste u preparatima su oni koje mačka ispušta na području lica kad se trlja o namještaj, ljude ili druge mačke.

  Feromoni za mačke dolaze u obliku raspršivača i spreja. Raspršivač se uključi u struju u prostoriji gdje u tvojem domu mačka najčešće boravi. On će joj pružiti dugoročnu utjehu i smirenje. Raspršivač je potrebno koristiti kontinuirano kako bi svaka stresna situacija tvojoj maci bila manje strašna te kako bi lakše i brže prebrodila svoje strahove.

  Feromoni u spreju odlično su rješenje kad je mački potrebna pomoć da ostane mirna tijekom putovanja. Sprej se nanosi po automobilu, torbi, transporteru ili ležaju na kojem mačka boravi dok putujete. Možeš ga koristiti i u svom domu kad želiš spriječiti uriniranje ili grebanje namještaja.

  Feromoni za mačke odličan su odabir u situacijama kada je tvoja najbolja prijateljica pod stresom. Ne mogu joj naškoditi, a sigurno će je ohrabriti, opustiti i umiriti. Uz tvoju podršku, dovoljno vremena i uz pomoć mačjih feromona nema te strašne situacije koju tvoja ljubimica neće moći savladati.

   

  Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.

  Saznaj više
 5. Otvorenje Zadar 3 veseli pas

  ZOOCITY XXL stiže u Hey Park Zadar!

  Ovog četvrtka (15.12.) svi putevi vode u HEY PARK ZADAR (Ulica Matije Gupca 59) jer upravo tamo otvaramo drugi ZOOCITY XXL formata, a prvi takav u Zadru. Pridruži nam se sa svojim ljubimcem jer vas, sve do 29.12., častimo s 15% popusta na ukupnu kupovinu!

  *popust se ne odnosi na živi program, proizvode na akciji niti se popusti međusobno zbrajaju

  Povedi svog ljubimca u novi veeeeliki prostor za njuškanje

  Pozivamo tebe i tvog dragog ljubimca da s nama proslavite otvorenje jaaaako velikog ZOOCITY-a, odnosno prvog ZOOCITY-a XXL formata u Zadru! Imat ćeš priliku zavrtiti naše ZOOCITY kolo sreće i osvojiti poklon za svog ljubimca, a tvoj će se ljubimac zabaviti uz sjajna iznenađenja, poklone i ukusne keksiće.

  Vidimo se u HEY PARKU ZADAR!

  Tvoj ZOOCITY XXL

  Saznaj više
 6. Pas je sretan jer se otvara ZOOCITY u Gospiću

  ZOOCITY stiže i u Gospić!

  Ovog četvrtka (8.12.) svi putevi vode u STOP SHOP GOSPIĆ (Budačka ulica 100) jer upravo tamo otvaramo svoju novu poslovnicu, a povodom otvorenja častimo tebe i tvog ljubimca s 15% popusta na ukupnu kupovinu i to sve do 22.12.

  *popust se ne odnosi na proizvode na akciji te se popusti ne zbrajaju

  No, to nije sve!

  Posjeti nas na dan otvorenja sa svojim ljubimcem jer smo za njega pripremili brojna iznenađenja, poklone i poslastice, a na taj će način imati priliku i istražiti naš novi prostor za njuškanje u Gospiću.

  Vidimo se u STOP SHOP-u GOSPIĆ!

  Tvoj ZOOCITY

  Saznaj više
 7. Black Friday - pas koji se čudi

  Black Weekend u ZOOCITY poslovnicama

  Ovog vikenda (25.-27.11.) požuri u najbliži ZOOCITY jer kod nas nije samo Black Friday, već je Black Weekend što znači da te sve do kraja tjedna častimo s 15% popusta na ukupnu kupovinu iznad 200 kn.

  *popust se ne odnosi na već snižene artikle i živi program

  Vrijeme je da iznenadiš svog ljubimca novom igračkom, ukusnim obrokom ili možda novom zdjelicom…Ako ne znaš koji je poklon najbolji za tvog četveronožnog prijatelja, najbolje bi bilo da ga od 25.11. do 27.11. izvedeš u shopping u najbliži ZOOCITY pa neka si on sam izabere ono što mu se najviše svidi.

  Vidimo se!

  Tvoj ZOOCITY

  Saznaj više
 8. ZooCity logo na krznenoj podlozi

  Tvom psu pojačano otpada dlaka? Otkrij zašto!

  Linjanje je redovita izmjena dlačnog pokrivača. Događa se najčešće dva puta godišnje kada psi odbacuju staro krzno i dobivaju novo, prilagođeno nadolazećem godišnjem dobu.

  Kod redovitog, normalnog linjanja psu će istovremeno opadati stara dlaka i rasti nova. Koliko će dlake otpasti je individualno i ovisi o tipu krzna, no kod svakog linjanja bi intenzitet opadanje dlake trebao biti podjednak. Ako primijetiš da tvom ljubimcu opada više dlake nego inače ili da mu dlaka opada u grumenima, a prije se to nije događalo, vjerojatno se radi o pretjeranom linjanju.

  Iako je opadanje dlake kod pasa normalna pojava, kada dođe do pretjeranog linjanja svakako trebaš otkriti uzrok i potražiti pomoć. Ako smatraš da bi prehrana mogla biti uzrok pretjeranog linjanja, prvo pokušaj s promjenom hrane. Svom ljubimcu odaberi kvalitetnu hranu na bazi ribe, bogatu omega masnim kiselinama koje će nahraniti kožu i pomoći krznu da se obnovi. Veterinarske dijete prilagođene problemima s kožom i dlakom će isto tako pomoći ako je uzrok pretjeranog linjanja skriven u prehrani. Za brži oporavak krzna, uz odgovarajuću prehranu, svakako će pomoći i lososovo ulje koje je također bogato omega masnim kiselinama te psima izrazito ukusno. A sigurni smo da se tvoj najbolji prijatelj neće ni malo buniti ako mu svakodnevno ponudiš i finu poslasticu na bazi ribe.

  "Linjanje je redovita izmjena dlačnog pokrivača. Događa se najčešće dva puta godišnje kada psi odbacuju staro krzno i dobivaju novo, prilagođeno nadolazećem godišnjem dobu."

  Pseća zdjelica s hranom i šapice

  Izvor fotografije: Pixabay

  Ako se tvoj ljubimac uz pretjerano opadanje dlake i izrazito puno češe, pogledaj ima li kakvih iznenađenja u njegovom krznu. Češanje i pretjerano linjanje mogu izazvati kožni paraziti poput buha. Odgovarajuća zaštita protiv vanjskih parazita te temeljito dezinsekcija prostora u kojem ljubimac boravi trebala bi riješiti problem. No, ako ni nakon ovakvog tretmana ne dolazi do poboljšanja, svakako posjeti veterinara koji će pronaći odgovarajuće rješenje.

  Do pretjeranog linjanja može doći i zbog prečestog kupanja, osobito ako svog ljubimca kupaš šamponom lošije kvalitete. Prečesto kupanje odmašćuje površinu kože i isušuje dlaku. Kad god možeš izbjegni kupanje šamponom, koristi samo toplu vodu ili dlaku svog psa očisti vlažnim maramicama. Kada je kupanje baš neizbježno odaberi kvalitetan šampon na biljnoj bazi, bez štetnih kemijskih spojeva, prilagođen psećoj koži i dlaci.

  Ako se tvoj ljubimac pretjerano linja, a uz to primijetiš bezdlačna područja na njegovoj koži, puno peruti ili crvenilo, svakako potraži pomoć veterinara. On će napraviti detaljan pregled, odrediti o kojem se zdravstvenom problemu radi te pomoći tvom ljubimcu odgovarajućom terapijom.

  Ti najbolje poznaješ svog psa i znaš kako izgleda njegovo redovito linjanje. Kod nekih pasa će ono biti jedva primjetno dok će nekima opadati dlaka u tolikoj količini da ćeš morati svakodnevno usisavati. Važno je pratiti svog ljubimca i reagirati kod bilo kakve promjene u intenzitetu ili trajanju linjanja. Tako ćeš moći na vrijeme pronaći rješenje i pomoći svom ljubimcu kroz taj neugodan period. Sigurni smo da će ti biti zahvalan!

   

  Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.

  Saznaj više
 9. slatki psi u polaroid okvirima

  Tražimo ZOOCITY njušku BRANIMIROVE

  Svaki put kada izvadiš mobitel iz džepa, tvoj ljubimac krene pozirati jer obožava biti u centru pozornosti, a nije mu strano niti izvođenje trikova (naravno - sve za keksić)?

  Vrijeme je da tvoja zvijezda zablista u punom sjaju!

  Uredi svog ljubimca i uputite se u ZOOCITY XXL Retail Park Branimirova gdje imaš priliku sudjelovati u našem nagradnom natječaju ZOOCITY NJUŠKA BRANIMIROVE i osvojiti mjesečnu zalihu hrane po izboru te razne poklone iznenađenja!

  Natječaj Njuška Branimirove traje od četvrtka 17.11. pa sve do subote 17.12., a u nedjelju 18.12. proglašavamo pobjednike: nagrađujemo 3 najkreativnije fotografije ili videozapisa putem našeg Instagram Story-a.

  Kako sudjelovati u natječaju?

  • povedi svog ljubimca u ZOOCITY XXL Retail Park Branimirova
  • ponudi mu ukusnu poslasticu
  • uslikaj ga ili snimi dok izvodi neki trik
  • objavi fotografiju ili video na svom Instagram Story-u
  • zaprati i označi @zoocity.hr uz #njuskabranimirove
  • otvori svoj profil (s privatnog na javni) kako bismo mogli podijeliti fotku tvoje njuške putem našeg Instagram Story-a
  • sve fotke će biti objavljene u ZOOCITY Instagram naglascima NJUŠKE BRANIMIROVE
  • biramo tri najkreativnija pobjednika, a najjače njuške proglašavamo u nedjelju 18.12.

  Sve fotografije i videe možeš uploadati na Instagramu sve do subote (17.12.) u ponoć, a u nedjelju (18.12.) ujutro ćemo, putem našeg Instagram Story-a, proglasiti tri pobjednika.

  Pravila nagradnog natječaja pronađi ovdje.


  Vidimo se u Retail Parku Branimirova!

  Tvoj ZOOCITY

  Saznaj više
 10. Psi u polaroid okvirima za natječaj Njuška Gorice

  Tražimo ZOOCITY njušku GORICE

  Svaki put kada izvadiš mobitel iz džepa, tvoj ljubimac krene pozirati jer obožava biti u centru pozornosti, a nije mu strano niti izvođenje trikova (naravno - sve za keksić)?

  Vrijeme je da tvoja zvijezda zablista u punom sjaju!

  Uredi svog ljubimca i uputite se u ZOOCITY Stop Shop Velika Gorica gdje imaš priliku sudjelovati u našem nagradnom natječaju ZOOCITY NJUŠKA GORICE i osvojiti mjesečnu zalihu hrane po izboru te razne poklone iznenađenja!

  Natječaj Njuška Gorice traje od petka 11.11. pa sve do subote 10.12., a u nedjelju 11.12. proglašavamo pobjednike: nagrađujemo 3 najkreativnije fotografije ili videozapisa putem našeg Instagram Story-a.

  Kako sudjelovati u natječaju?

  • povedi svog ljubimca u ZOOCITY Stop Shop Velika Gorica
  • ponudi mu ukusnu poslasticu
  • uslikaj ga ili snimi dok izvodi neki trik
  • objavi fotografiju ili video na svom Instagram Story-u
  • zaprati i označi @zoocity.hr uz #njuskagorice
  • otvori svoj profil (s privatnog na javni) kako bismo mogli podijeliti fotku tvoje njuške putem našeg Instagram Story-a
  • sve fotke će biti objavljene u ZOOCITY Instagram naglascima NJUŠKE GORICE
  • biramo tri najkreativnija pobjednika, a najjače njuške proglašavamo u nedjelju 11.12.

  Sve fotografije i videe možeš uploadati na Instagramu sve do subote (10.12.) u ponoć, a u nedjelju (11.12.) ujutro ćemo, putem našeg Instagram Story-a, proglasiti tri pobjednika.

  Pravila nagradnog natječaja pronađi ovdje.


  Vidimo se u VELIKOJ GORICI!

  Tvoj ZOOCITY

  Saznaj više