1. MAJIN KUTAK

  MAJIN KUTAK

  Dobro došli na ZOOCITY blog gdje možete pronaći članke naše veterinarke Maje Črnjević o treningu i dresuri, njezi i zdravlju, vodiče kroz pasmine pasa i mačaka te još puno toga iz svijeta ljubimaca.

 1. Mačka koja gleda u daljinu

  Kako odabrati ogrlicu protiv buha za mačke?

  Uz dolazak proljeća dolaze nam i topliji, sunčani dani. Ljepše vrijeme će mamiti tvoju ljubimicu na dulji boravak u prirodi, igru u visokoj travi, zabavu na otvorenom. Uz igru i veselje, proljeće donosi i opasnost koja vreba u prirodi - vanjske parazite.
  Mačke su izrazito zaigrane i znatiželjne životinje. Vole sudjelovati u aktivnostima zajedno sa svojim ljudima, a isto tako nakon aktivnosti vole dobro odmoriti. Mace koje izlaze van često će boraviti u prirodi i doći u kontakt s krpeljima i buhama koji vrebaju u okolini i na drugim životinjama s kojima se susreću. Krpelja koji se nastani na tvojoj ljubimici lako ćeš uočiti i ukloniti dok je buhe teže primijetiti. Ako tvoja mačka ne izlazi van, boravi isključivo u kući, i dalje postoji mogućnost da dobije vanjske parazite jer ih ti možeš u vaš dom donijeti na svojoj odjeći.

  Kada primijetiš da se tvoja ljubimica češe više nego inače, obavezno je dobro pregledaj kako bi se uvjerio da nema buhe. Odrasle buhe su izrazito brze i vješto se skrivaju u krznu tako da ćeš ih najlakše uočiti na mjestima s manje dlake kao što su pazusi i prepone. Često se nalaze i oko korijena repa. Detaljno češljanje češljem s tankim, uskim zupcima pomoći će ti da pronađeš odrasle buhe koje se skrivaju među dlakom, ako ti maca dopusti češljanje. Ako joj češljanje nije omiljeno, pokušaj dok ju maziš prstima prolaziti kroz dlaku i pronaći buhe. Također, na mački i mjestima gdje najčešće odmara možeš primijetiti izmet buhe koji izgleda kao sitne, crne mrvice. Ako ga staviš na bijeli ubrus i preliješ kapljicom vode, razmočit će se te pretvoriti u crvenu mrlju. Naime, u izmetu buhe nalaze se ostaci krvi kojom se hrani pa tako možeš sigurno razaznati radi li se o izmetu ili običnoj nečistoći.  

  Ako si zaključio da tvoja ljubimica ima buhe, nemoj brinuti, svakako joj možeš pomoći. Za mačke koje izlaze van i prave su istraživačice odaberi rješenje u obliku ampule protiv vanjskih parazita. Svakako se odluči za onu ampulu koja djeluje i na razvojne stadije buha kako bi brže i efikasnije riješio problem. Ogrlica za takve mace nije dobar odabir jer su velike šanse da će je izgubiti. Kod maca koje borave u prirodi svakako pripazi da ampula koju odabereš pruža zaštitu i protiv krpelja.

  Ogrlicu možeš odabrati ako tvoja mačka boravi isključivo u kući ili ako izlazi van, al nije previše raspoložena za istraživanje, češće odabire sigurnost svog dvorišta i igru na travi. U tom slučaju nećeš morati brinuti da li će izgubiti ogrlicu, a možeš biti siguran da si joj omogućio odličnu zaštitu protiv vanjskih parazita.

  Mačka sjedi u prirodi

  Izvor fotografije: Pexels

  "Kada primijetiš da se tvoja ljubimica češe više nego inače, obavezno je dobro pregledaj kako bi se uvjerio da nema buhe. Odrasle buhe su izrazito brze i vješto se skrivaju u krznu tako da ćeš ih najlakše uočiti na mjestima s manje dlake kao što su pazusi i prepone. Često se nalaze i oko korijena repa. Detaljno češljanje češljem s tankim, uskim zupcima pomoći će ti da pronađeš odrasle buhe koje se skrivaju među dlakom, ako ti maca dopusti češljanje. Ako joj češljanje nije omiljeno, pokušaj dok ju maziš prstima prolaziti kroz dlaku i pronaći buhe. Također, na mački i mjestima gdje najčešće odmara možeš primijetiti izmet buhe koji izgleda kao sitne, crne mrvice. Ako ga staviš na bijeli ubrus i preliješ kapljicom vode, razmočit će se te pretvoriti u crvenu mrlju. Naime, u izmetu buhe nalaze se ostaci krvi kojom se hrani pa tako možeš sigurno razaznati radi li se o izmetu ili običnoj nečistoći."

  Nakon što si zaštitio svoju ljubimicu, trebaš se pobrinuti i da ukloniš razvojne stadije buha. Odrasle buhe su te koje borave i hrane se na mački dok se svi njihovi razvojni stadiji, jajašca, ličinke i kukuljice, nalaze u okolini. Dekice, krevetić, plahte i slične ležajeve, koje možeš oprati u perilici rublja, obavezno operi na visokoj temperaturi. Tepihe, parket, laminat i kauč detaljno usisaj kako bi uklonio što više razvojnih stadija buhe iz okoline. Vrećicu iz usisavača obavezno baci jer su buhe spretne te lako mogu izaći iz nje. Sve površine na kojima tvoja ljubimica boravi obavezno tretiraj antiparazitskim sprejem koji će uništiti preostale razvojne stadije kako se ne bi razvili u odrasle buhe i nastavili ciklus. Macu obavezno tretiraj i tabletom protiv unutarnjih parazita jer je ciklus buhe i trakavice usko povezan. Ako u kućanstvu imaš još kućnih ljubimaca, svakako zaštiti i njih kako buhe ne bi potražile novog domaćina.

  Kod odabira zaštite protiv vanjskih parazita u obzir uzmi i činjenicu voli li tvoja maca uopće nositi ogrlicu. Ako je odgovor ne, svakako odaberi ampulu. Ampula će joj pružiti odgovarajuću zaštitu, ali samo ako ju redovito i na vrijeme stavljaš. Djelovanje ampula protiv vanjskih parazita je prosječno mjesec dana tako da svaka tri do četiri tjedna obavezno svojoj ljubimici obnovi zaštitu. Prednost ogrlice je ta što ima dulje djelovanje. Ogrlice djeluju i po više od pola godine, ovisno o vrsti ogrlice, što je svakako praktično. Iako je djelovanje ogrlice dulje, nemoj se opustiti i obavezno vodi računa o tome kada je vrijeme za njenu promjenu. Bez obzira za koji se oblik zaštite od vanjskih parazita odlučiš, redovito obnavljanje zaštite jedini je način na koji svojoj maci možeš osigurati konstantnu zaštitu. Tako ćeš uvijek biti siguran da će ostati zdrava, sretna i vesela, a tvoja zaigrana ljubimica moći će bezbrižno uživati u prirodi.

   

  Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.

  Saznaj više
 2. Pas se veselo valja po travi

  Kako se riješiti buha kod psa?

  Ubrzo nam dolazi proljeće, dani postaju sve dulji, vrijeme ljepše, temperature više, a time i aktivnost vanjskih parazita. S dolaskom sunčanijih dana sigurno ćeš češće i dulje boraviti u prirodi sa svojim ljubimcem. Svakako obrati pozornost na opasnost koja vreba među vlatima trave.

  Buha je mali vanjski parazit koji se hrani krvlju sisavaca i ptica. Ima spljošteno tijelo i duge, snažne noge kojima može skočiti i do 200 puta više od duljine svog tijela. Na tvog ljubimca može preći s drugih životinja ili iz okoliša. Jedna buha dovoljna je da uzrokuje infestaciju na psu i stvori mu probleme.

  Odrasla buha živi na životinji i tamo se hrani. Hrani se odumrlim ljuskicama kože, lojem, ostacima osušenog izmeta oko anusa te krvlju do koje dolazi ubadanjem rila u kožu. Ubod je taj koji kod pasa izaziva svrbež. Slina buhe je alergen koji često uzrokuje reakcije pa dolazi do crvenila i perutanja kože, intenzivnog češanja, opadanja dlake i sličnih simptoma. Ženka buhe nakon parenja i hranjenja nese jajašca koja padaju s dlake na tlo, najčešće na tepih, kauč ili ležaj gdje ljubimac spava. Jedna ženka kroz nekoliko dana može poleći stotine jajašaca što jasno govori o brzini kojom se mogu razmnožavati. Iz jajašca se razvijaju ličinke koje se skrivaju na tamnim mjestima. Ličinke, kada se zakukulje, mogu i do 6 mjeseci čekati na odgovarajućeg domaćina. Odrasle buhe čine svega 5% ukupne populacije buha dok ostatak čine jajašca, ličinke i kukuljice, zbog čega su buhe kao vrsta toliko otporne.

  "Buha je mali vanjski parazit koji se hrani krvlju sisavaca i ptica. Ima spljošteno tijelo i duge, snažne noge kojima može skočiti i do 200 puta više od duljine svog tijela. Na tvog ljubimca može preći s drugih životinja ili iz okoliša. Jedna buha dovoljna je da uzrokuje infestaciju na psu i stvori mu probleme."

  Pas u travi na livadi

  Izvor fotografije: Unsplash

  Buhe često prenose različite uzročnike bakterijskih i virusnih bolesti te sudjeluju u razvojnom ciklusu trakavice čija jajašca redovito prenose. Prvenstveno se hrane na životinjama, no u nedostatku adekvatnog domaćina prijeći će na čovjeka i hraniti se njegovom krvlju. Osim što su neugodne i naporne, svakako mogu biti opasne po zdravlje ljubimaca i ljudi.

  Ako primijetiš da se tvoj ljubimac češe više nego inače, obavezno ga dobro pregledaj kako bi se uvjerio da nema buhe. Odrasle buhe su izrazito brze i vješto se skrivaju u krznu tako da ćeš ih najlakše uočiti na mjestima s manje dlake kao što su pazusi i prepone. Često se nalaze i oko korijena repa. Detaljno češljanje češljem s tankim, uskim zupcima pomoći će ti da pronađeš odrasle buhe koje se skrivaju među dlakom. Također, na psu i mjestima gdje najčešće odmara možeš primijetiti izmet buhe koji izgleda kao sitne, crne mrvice. Ako ga staviš na bijeli ubrus i preliješ kapljicom vode, razmočit će se te pretvoriti u crvenu mrlju. Naime, u izmetu buhe se nalaze ostaci krvi pa tako možeš sigurno razaznati radi li se o izmetu ili običnoj nečistoći.  

  Kad otkriješ buhe na svom ljubimcu, oboružaj se strpljenjem i ustrajnošću kako bi u potpunosti riješio problem. Prvo što trebaš napraviti je detaljno okupati psa antiparazitskim šamponom. Tako ćeš ukloniti sve odrasle buhe koje se nalaze na njemu. Dekice, krevetić, plahte i slične ležajeve, koje možeš oprati u perilici rublja, obavezno operi na visokoj temperaturi. Tepihe, parket, laminat i kauč detaljno usisaj kako bi uklonio što više razvojnih stadija buhe iz okoline. Vrećicu iz usisavača obavezno baci jer su buhe spretne te lako mogu izaći iz nje. Sve površine na kojima tvoj ljubimac boravi obavezno tretiraj antiparazitskim sprejem koji će uništiti preostale razvojne stadije kako se ne bi razvili u odrasle buhe i nastavili ciklus. Dva dana nakon što si okupao psa stavi mu ampulu ili ogrlicu protiv vanjskih parazita, ali obavezno odaberi onu koja ima djelovanje protiv svih razvojnih stadija buhe. Tretiraj ga i tabletom protiv unutarnjih parazita jer je ciklus buhe i trakavice usko povezan. Ako u kućanstvu imaš još kućnih ljubimaca, svakako zaštiti i njih kako buhe ne bi potražile novog domaćina.

  "Razvojni ciklus buhe traje 2 - 3 tjedna. To je period u kojem trebaš detaljno pratiti svog ljubimca i vidjeti hoće li ponovno pokazati simptome infestacije buhama. Ako primijetiš da se nastavio češati, svaka dva tjedna ponovi proces čišćenja okoline kako bi u potpunosti uklonio sve razvojne stadije. Ako je prošlo više od tri tjedna, a tvoj najbolji prijatelj je sretan, veseo, razigran i ništa ga ne svrbi, možeš odahnuti i biti siguran da ste se riješili buha."

  Prevencija je kao i uvijek najbolje rješenje. Osiguraj svom psu redovitu zaštitu protiv vanjskih parazita, tijekom cijele godine. Jedino tako možeš biti siguran da ni ti ni on nećete imati buhe.

  Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.

  Saznaj više
 3. Dugodlaki pas se igra u snijegu

  Najvažniji vitamini protiv opadanja dlake kod pasa

  Osim što je dlaka ono prvo što primijetimo na psu, ona je i ogledalo zdravlja psa. Izgled kože i dlake mogu ti puno reći o prehrani tvog psa, odnosno zadovoljava li ona sve njegove nutritivne porebe. Pravilna prehrana učinit će krzno tvog ljubimca prekrasnim i naravno poboljšati njegovo cjelokupno zdravlje. Koliko je sama prehrana važna govori i činjenica da se krzno sastoji gotovo u potpunosti od bjelančevina, a 25% do 30% bjelančevina koje tvoj pas dnevno konzumira odlazi upravo u kožu i dlaku.

  Ako tvom ljubimcu pretjerano opada dlaka ili je suha, gruba i bez sjaja, prvi mogući razlog potraži u njegovoj prehrani. Niža kvaliteta hrane neće osigurati dovoljno bjelančevina, aminokiselina, vitamina i minerala za razvoj guste, mekane i zdrave dlake. Razlog loše kvalitete dlake i pretjeranog linjanja može biti i određeni zdravstveni problem. Ako posumnjaš na lošije zdravstveno stanje svog ljubimca, svakako posjeti veterinara koji će znati pomoći.

  Osim kvalitetnom prehranom, svom psu možeš pomoći i dodacima prehrani. Vjerujemo da ti je već dobro poznato lososovo ulje bogato omega masnim kiselinama koje će uvelike pomoći obnoviti kožu i krzno tvog najboljeg prijatelja. Jesi li znao da mu pomoći mogu i vitamini?

  Vitamin A igra bitnu ulogu u zdravlju kože i dlake.

  Pomaže u rastu stanica, neophodan je za stvaranje keratina te održava folikul dlake zdravim. Dlaci osigurava elastičnost i mekoću.

  Vitamin E je odličan antioksidans, održava stabilnost stanica, funkcionalnost kože i smanjuje upalu.

  Sprječava prekomjerni gubitak dlake i potiče njen rast.

  Vitamin C također je antioksidans te podržava sintezu kolagena.

  Može popraviti oštećena tkiva i potaknuti rast normalnog tkiva. Sprječava krhkost dlake i njeno opadanje. I vitamin E i vitamin C pomažu krznu da bude mekano i bujno.

  Biotin također pomaže u rastu tkiva, baš kao i vitamin C, ali rezultate daje u kratkom roku.

  Također pomaže pri iskorištavanju bjelančevina za rast dlake.

  Nedostatak vitamina B kopleksa može uzrokovati pucanje i opadanje dlake, nedovoljnu pigmentaciju dlake i loše zdravlje kože.

  Pravilna i uravnotežena prehrana osigurat će dovoljno vitamina kako bi tvoj ljubimac imao prekrasno, gusto, mekano krzno i zdravu kožu. Ako tvoj pas ima lošiju kvalitetu dlake uzrokovanu nedostatkom vitamina svakako mu možeš osigurati dodatak prehrani. Dodaci prehrani koji sadrže vitamine za rast i obnovu dlake najčešće dolaze u obliku tableta, praha ili tekućine. Odaberi onaj koji će tvom ljubimcu najviše odgovarati i ne zaboravi mu osigurati zdravu prehranu kako bi uvijek imao predivnu dlaku te pokazao svima svoju ljepotu u punom sjaju.

   

  Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.

  Saznaj više
 4. Hrčak se igra ispred kućice

  Smijem li kupati svog hrčka?

  Hrčak je mala, simpatična životinja iz reda glodavaca. Izrazito je veseo, aktivan, zaigran i nestašan. Čest je stanovnik naših domova i jedan od omiljenih kućnih ljubimaca. Hrčak je, kao i većina ostalih glodavaca, aktivan u sumrak i tijekom noći. Što znači da će preko dana spavati. Kad imaš hrčka za kućnog ljubimca važno je da prihvatiš njegov bioritam i družiš se s njim onda kada je budan. 

  Njegovo krzno je gusto i mekano na dodir pa ćeš sigurno uživati u maženju svog ljubimca. S obzirom da u prirodi njegovi neprijatelji dolaze većinom iz zraka, svog malog ljubimca obavezno primaj odozdo kako se ne bi prepao i kako bi stekao povjerenje u tebe. Za dobar odnos sa hrčkom trebat ćeš puno strpljenja i nježnosti, tako ćete oboje uživati u zajedničkim trenutcima. Najčešći hrčci kućni ljubimci su roborovski, ruski i sirijski hrčak. Žive u prosjeku 2 do 3 godine što je, složit ćeš se, prekratko.

  S obzirom da je hrčak izrazito aktivna životinja, treba mu prostrana nastamba s puno drvenih igračaka i kućicom u kojoj će spavati i spremati svoju hranu. Uz zdjelicu za hranu i pojilicu za vodu obavezno mu treba i kolut na kojem će trčati te trošiti višak energije. Svakako mu osiguraj hranu prilagođenu vrsti i pregršt sijena u kojem će se igrati i kojeg se grickati te tako trošiti svoje zube koji mu rastu tijekom cijelog života. Uz hranu koju možeš nabaviti u ZOOCITY-u, svom ljubimcu slobodno ponudi svježe voće, povrće, komadić kravljeg sira ili kuhane piletine. Hrčak je glodavac koji ne jede samo biljnu hranu već mu u prehrani trebaju i životinjske bjelančevine. Izrazito je važno da redovito mijenjaš stelju u njegovoj nastambi i održavaš ju čistom kako bi tvoj ljubimac bio sretan i zadovoljan.

  Ako se pitaš trebaš li svog hrčka kupati, odgovor je ne! Hrčak je izrazito uredna životinja i sam će se čistiti i uređivati svoje krzno više puta dnevno. Kupanje vodom i šamponom nikako nije preporučljivo. To ćeš raditi samo ako se na krznu tvog ljubimca nađe nešto što on ne može samostalno očistiti.

  "Hrčak se kupa isključivo u kupki od pijeska. U posudu stavi pijesak za glodavce i ponudi mu je jednom dnevno kako bi se okupao i očistio svoje krzno od masnoća. Tvoj ljubimac će obožavati kupanje u pijesku i s užitkom se valjati u njemu. Na taj način će uvijek biti čist, uredan i sretan!"

   

  Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.

   

  Saznaj više
 5. pas u snijegu

  Znaš li da su krpelji aktivni i tijekom zime?

  Vanjski nametnici čest su problem naših kućnih ljubimaca. Neprimjetno žive u okolišu gdje vrebaju svaku priliku kako bi se nastanili na psima, mačkama i drugim životinjama. Najaktivniji su u proljeće i ljeto, vole toplo i suho vrijeme. No, jesi li znao da su krpelji izrazito otporni i da mogu podnijeti iznimno niske temperature?

  Krpelji su, kao i svi drugi vanjski paraziti, najaktivniji i najopasniji tijekom proljeća, ljeta i jeseni. Zimi, kad temperatura padne ispod 7°C, smanjuju svoju aktivnost. Skrivaju se ispod lišća, zakopavaju u zemlju ili se nastane na domaćinu gdje prezimljuju. Tako mogu podnijeti izrazito niske temperature. Tek kada temperature padnu ispod -12°C i ostanu tako niske dulje od 9 dana, krpelji mogu uginuti.

  Zbog otpornosti krpelja izrazito je važno da svog psa i mačku zaštitiš od vanjskih parazita te redovito pregledavaš tijekom cijele godine. Poslije svake šetnje svog ljubimca bi trebao temeljito pregledati. Obrati pozornost na dijelove tijela gdje ima najmanje dlake, a krzno mu detaljno počešljaj kako bi uočio krpelja prije nego se krene hraniti na tvom ljubimcu. Ovakav pregled je koristan, osobito za vrijeme toplijih mjeseci, jer možeš spriječiti ugriz krpelja i prijenos bolesti. Ako na ljubimcu pronađeš krpelja koji se već počeo hraniti, svakako ga odstrani pincetom i prati svog ljubimca kako bi na vrijeme primijetio ako se pojave simptomi bolesti.

  "Zimi, kada temperatura padne ispod 7°C, krpelji smanjuju svoju aktivnost. Skrivaju se ispod lišća, zakopavaju u zemlju ili se nastane na domaćinu gdje prezimljuju. Tako mogu podnijeti izrazito niske temperature. Tek kada temperature padnu ispod -12°C i ostanu tako niske dulje od 9 dana, krpelji mogu uginuti."

  pas šeće po snijegu

  Izvor fotografije: Pexels

  Najbolji način na koji možeš zaštititi svog ljubimca od krpelja je da mu osiguraš odgovarajuću zaštitu na kemijskoj bazi. Ampula protiv vanjskih parazita odličan je odabir ako je tvoj ljubimac manje aktivan u prirodi ili ako ne voli nositi ogrlicu. Ampula se aplicira na kožu u području između lopatica. Izrazito je važno da svog ljubimca ne kupaš dva dana prije stavljanja ampule niti često nakon stavljanja ampule jer ćeš je isprati i time umanjiti njeno djelovanje. Ampula u prosjeku pruža zaštitu mjesec dana

  Ogrlica je nešto praktičnije i dulje rješenje. Ona pruža zaštitu kroz nekoliko mjeseci. Odličan je odabir ako je tvoj ljubimac jako aktivan i često boravi u prirodi. Kod ogrlice imaj na umu da je ljubimac mora konstantno nositi, ne smije se skidati. Isto tako, mora biti postavljena usko uz vrat i obavezno u kontaktu s kožom. Ako tvoj ljubimac ima gusto krzno, prije stavljanja ogrlice u krznu napravi razdjeljak u kojeg ćeš smjestiti ogrlicu. Prečesto kupanje i šamponiranje i kod ogrlice može umanjiti učinak. 
  Sprej je odlična opcija ako imaš štene ili mačića koji su još premali za ogrlicu ili ampulu. On se nanosi tako da se našprica cijelo krzno i nakon toga se pusti ljubimca da se posuši na zraku. 

  Ogrlica, ampula, sprej ili prašak na biljnoj bazi druga su opcija koju možeš odabrati za svog ljubimca. No, imaj na umu da preparati na biljnoj bazi imaju isključivo repelentni učinak. Ako je krpelj jako uporan, repelentni učinak neće biti dovoljan da ga spriječi da dođe na tvog ljubimca i krene se hraniti. Niti jedan preparat protiv vanjskih parazita ne može u svakoj situaciji pružiti 100% zaštitu, no preparati na kemijskoj bazi ipak su pouzdaniji i sigurniji odabir.

  Kemijski preparati protiv vanjskih nametnika mogu ponekad uzrokovati nuspojave poput crvenila ili perutanja kože, opadanje dlake i sl. Potencijalna šteta koju može uzrokovati djelatna tvar iz kemijskog preparata puno je manja od one koju mogu napraviti uzročnici bolesti koje prenose krpelji.

  S obzirom na sve blaže klimatske uvjete i na sve veću otpornost krpelja, bolesti koje prenose krpelji pojavljuju se tijekom cijele godine. Neke od bolesti koje može prenijeti krpelj su erlihioza, anaplazmoza, borelioza (lajmska bolest) i svakako najraširenija piroplazmoza. Simptomi ovih bolesti mogu biti slični pa čim primijetiš da je tvoj ljubimac mirniji, manje aktivan, odbija hranu, ima povišenu temperaturu, teže hoda, a uz to si na njemu pronašao i krpelja, svakako požuri kod veterinara koji će postaviti pravilnu dijagnozu i dati mu odgovarajuću terapiju.

  Opasnosti koje nose krpelji zaista je mnogo, a najbolji način na koji možeš zaštititi svog ljubimca je prevencijom. Osiguraj mu kemijsku zaštitu protiv vanjskih parazita, tako ćeš spriječiti ugriz krpelja i prijenos bolesti. Prati kada si stavio zaštitu na svog ljubimca i obnovi je na vrijeme kako bi tvoj najbolji prijatelj bio u potpunosti zaštićen. I ne zaboravi, svog ljubimca trebaš štititi tijekom cijele godine jer su krpelji izrazito otporni i prisutni zimi. Odgovarajuća zaštita najbolji je način kojim možeš svom ljubimcu omogućiti sretan i bezbrižan boravak u prirodi.

   

  Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.

  Saznaj više
 6. Pas koji leži u sobi

  Kašalj kod pasa - što učiniti i kada ga voditi veterinaru?

  Psi su jednako podložni nastanku bolesti kao i ljudi. Mogu doći u kontakt s bakterijama, virusima i drugim uzročnicima bolesti, imati povišenu tjelesnu temperaturu, osjećati slabost, gubitak apetita, a za vrijeme hladnog i vlažnog vremena kao što je zadnjih dana mogu se prehladiti te početi kašljati.

  Prehlada je jedan od najčešćih uzroka kašlja kod pasa. U većini slučajeva upala zahvaća prednje dišne puteve što tvom ljubimcu stvara neugodu i izaziva kašalj. Pas se može prehladiti kad dugo boravi na hladnom zraku, jede hladnu hranu ili naglo pije hladnu vodu

  Uzrok kašlja također može biti i strano tijelo. Ako tvoj najbolji prijatelj proguta npr. vlat trave ili komadić hrane koji mu zastanu u grlu, uzrokovat će kašalj. Čest uzrok kašlja je i tzv. kennel cough, virusni kašalj koji se pojavljuje na mjestima gdje velik broj pasa boravi na malom prostoru. Virus se prenosi s jednog psa na drugog direktnim kontaktom, a širi se izrazito brzo.

  Jedan od manje poznatih uzroka kašlja su paraziti koji svojim kretanjem po dišnom sustavu mogu uzrokovati kašalj. Kašalj može uzrokovati i alergija. A jesi li znao da tvom najboljem prijatelju kašalj može uzrokovati njegova ogrlica? Ako je tvoj pas jako zaigran i povlači povodnik tijekom šetnje, ogrlica može stvarati pritisak na dušnik te uzrokovati kašalj.

  Izvor fotografije: Unsplash

  "Prehlada je jedan od najčešćih uzroka kašlja kod pasa. U većini slučajeva upala zahvaća prednje dišne puteve što tvom ljubimcu stvara neugodu i izaziva kašalj. Pas se može prehladiti kad dugo boravi na hladnom zraku, jede hladnu hranu ili naglo pije hladnu vodu."

  Neki od ozbiljnijih i svakako opasnijih uzroka kašlja mogu biti upala pluća, kolaps dušnika, tumori ili oboljenja srca.

  Sam kašalj nije opasan za tvog ljubimca, on je zapravo obrambeni mehanizam kojim organizam pokušava riješiti problem nastao u dišnom sustavu. Opasan može biti uzrok zbog kojeg tvoj pas kašlje. 

  Ako primijetiš da tvoj najbolji prijatelj kašlje, svakako obrati pažnju na to u kojim situacijama se pojavljuje kašalj, koliko često, koji je intenzitet kašlja te dolazi li do iskašljavanja sekreta. To su sve važne informacije koje će veterinaru pomoći da postavi točnu dijagnozu.

  Kašalj koji traje kratko, prestane nakon par sati ili u roku od jednog dana, ne treba te zabrinjavati. U tom slučaju uzrok kašlja je vjerojatno bio privremen i pas je sam uspio prebroditi problem. 

  Kašalj koji ne prestaje, postaje češći, glasniji ili dolazi do iskašljavanja sekreta znak je da svog ljubimca trebaš dovesti kod veterinara. Isto tako, ako je tvoj ljubimac uz kašalj potišten, nema apetita ili ima povišenu tjelesnu temperaturu svakako požuri kod veterinara. On će pronaći uzrok kašlja, dati odgovarajuću terapiju i pomoći tvom najboljem prijatelju da ponovno bude zdrav i sretan. 

  Ti možeš pomoći tako da mu osiguraš dovoljno odmora na toplom i suhom mjestu, hraniš ga mokrom hranom koju će lakše gutati te obavezno osiguraš da je hrana sobne temperature, nikako iz hladnjaka, kako ga hladnoća ne bi dodatno poticala na kašalj.

  Svog psa ne možeš u potpunosti zaštititi od uzročnika bolesti koji vrebaju u okolini, ali mu možeš pomoći da se lakše obrani od njih i postane otporniji. Prehrana bogata kvalitetnim namirnicama i hranjivim tvarima svakako je osnova dobrog imuniteta tvog ljubimca. Uz uravnoteženu prehranu, redovita tjelesna aktivnost osigurat će mu snažan imunološki sustav.

  Izbjegavaj mjesta na kojima znaš da može doći u kontakt s bolesnim životinjama, tako ćeš spriječiti da se razboli. Isto tako izbjegavaj dugotrajne, intenzivne šetnje kada su vani niske temperature ili visoka vlažnost zraka. A prije nego krene razdoblje hladnog i vlažnog vremena, pojačaj imunitet svog ljubimca tako što ćeš mu dati dodatke prehrani bogate vitaminima i mineralima. Na taj način ćeš smanjiti mogućnost da se tvoj najbolji prijatelj razboli i pomoći mu da uvijek bude zdrav, veseo i sretan.

   

  Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.

  Saznaj više
 7. Mačka grebe grebalicu

  Kako naučiti mačku da ne grize niti ne grebe?

  Domaća mačka je životinja nastala od divlje, pustinjske mačke. Iako danas više ne izgleda poput divlje mačke, njeno ponašanje je još uvijek predatorsko i u svakodnevnom životu nam jasno pokazuje kako je izvrsna lovica. Kada te tvoja mačka ogrebe ili ugrize, ponaša se sukladno njenim instinktima

  Grebanje je ponašanje od kojeg tvoja ljubimica ima puno koristi. Grebanjem se mačke rastežu i održavaju svoje mišiće u kondiciji. Grebanjem isto tako troše i oštre svoje nokte kako bi ne bi bili predugi te kako im ne bi smetali u kretanju. Jedan od načina na koji mačke obilježavaju svoj teritorij je, pogađaš, grebanjem. Njihove šape imaju žlijezde iz kojih ispuštaju miris uz pomoć kojeg drugim mačkama poručuju da je teritorij zauzet. Uz sve ove razloge, grebanje im je i zabavno, pomaže im da se riješe stresa te uživaju u njemu.

  Problem se javlja kad tvoja mačka odluči grebati namještaj ili tebe i ostale ukućane. To je ponašanje koje svakako trebaš spriječiti. Kako bi svoju ljubimcu odvratio od grebanja namještaja, obavezno joj osiguraj dovoljno grebalica. Grebalica će joj pružiti sigurno mjesto kojeg može bezbrižno grebati kad god to poželi. Idealno bi bilo da ima po jednu grebalicu u svakoj prostoriji u kojoj boravi. Grebalice možeš pošpricati ili posipati mačjom metvicom kako bi ju potaknuo na igranje i grebanje. Namještaj koji je do sada grebala obavezno detaljno operi kako bi isprao njen miris te pošpricaj odbojnim sprejem. Na taj način će joj grebalice postati novo omiljeno mjesto za grebanje i neće dirati tvoj namještaj. Ako pak grebe tebe ili druge ukućane jasno joj daj do znanja da to ponašanje nije poželjno. Kada te ogrebe glasno jaukni, kao da te izrazito zaboljelo i ponudi joj igračku koju može grebati umjesto tebe.

  Mačka grebe

  Izvor fotografije: Shutterstock

  "Grebanje je ponašanje od kojeg tvoja ljubimica ima puno koristi. Grebanjem se mačke rastežu i održavaju svoje mišiće u kondiciji. Grebanjem isto tako troše i oštre svoje nokte kako bi ne bi bili predugi te kako im ne bi smetali u kretanju. Jedan od načina na koji mačke obilježavaju svoj teritorij je, pogađaš, grebanjem. Njihove šape imaju žlijezde iz kojih ispuštaju miris uz pomoć kojeg drugim mačkama poručuju da je teritorij zauzet. Uz sve ove razloge, grebanje im je i zabavno, pomaže im da se riješe stresa te uživaju u njemu."

  Mačke najčešće grizu kad pokazuju nezadovoljstvo ili neugodu. Jedna od situacija u kojoj te mačka možda grize je kada se mazite. Tvoja ljubimica se smjestila u tvoje krilo, prede, uživa u maženju, a u sljedećem trenutku te grize za ruku. Time ti želi pokazati da joj je dosta maženja. Takvi ugrizi najčešće nisu snažni, oni služe kao upozorenje da se mački ne sviđa što radimo. Prije nego što nas ugrize, mačka nam svojim govorom tijela pokazuje da joj nije ugodno. Spusti uši, počne nervozno mahati repom i gleda u ruku koja je mazi. Čim primijetiš ove znakove prestani s maženjem i tvoja ljubimica te sigurno neće ugristi. Druga situacija u kojoj te mačka može ugristi je tijekom igre. Tada prorade njeni lovački instinkti i tvoju ruku doživljava kao plijen koji treba uloviti. Kod ovakvih ugriza ponovno glasno jaukni i smiri ruku. Kada te prestane gristi ponudi joj igračku u zamjenu za tvoju ruku. Kako bi spriječio ugrize tijekom igre nemoj učiti mačku da se igra s tvojim rukama nego za igru uvijek koristi igračke. Tako ćete oboje uživati u zabavnoj i sigurnoj igri.

  U periodu odrastanja dok su mačići zaigrani i nestašni često pokušaju grebati i gristi različite stvari koje ne bi smjeli, kao i ljude. To je idealna prilika da se mače od prvog dana nauči koja ponašanja nisu poželjna te kako mu igračke i grebalice omogućuju bezbrižno uživanje u igri noktima i zubima. Ako pak imaš odraslu mačku koja je naglo počela mijenjati ponašanje i odjednom te grize ili grebe, a prije to nikada nije radila, svakako posjeti veterinara jer postoji mogućnost da se uzrok krije u zdravstvenom problemu. 

  Mačke su zaigrane, aktivne i nestašne lovice. Njihovo ponašanje je instinktivno i to im ne smijemo zamjeriti. Kako bi tvoja ljubimica bila sretna i zadovoljna te kako bi se ponašala onako kako tebi odgovara, obavezno joj osiguraj dovoljno zabave i rekreacije. Svakodnevna igra mačjim igračkama, osobito onima na štapu, zadovoljit će njenu potrebu za lovom i potrošiti višak energije. Grebalice će joj omogućiti da na siguran način obilježi svoj teritorij, rekreira se i potroši nokte. A jesi li znao da su nokti tvoje mačke slojeviti i da grebanjem zapravo skida vanjski sloj nokta? Na taj način ih skraćuje, a da uvijek ostanu dovoljno oštri i funkcionalni. Tvoja ljubimica je, složit ćeš se, apsolutno zanimljiva i posebna životinja. 

   

  Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.

  Saznaj više
 8. Pas se boji buke

  Strah od buke kod pasa

  Osjetila imaju veliku važnost u životu svakog psa. Istančan njuh, sluh i vid pomažu im u komunikaciji i snalaženju u prostoru te raznim situacijama u kojima se nađu. Osjetilo sluha im je posebno izraženo, znatno više nego kod ljudi. Čovjek može čuti frekvencije od 20 Hz do 20 kHz, dok pas u prosjeku čuje od 60 Hz do 45 kHz, što znači da tvoj najbolji prijatelj može čuti više zvukova nego ti. Psi mogu i pomicati svoje uši prema izvoru zvuka pa će tako šum koji čovjek čuje s udaljenosti od 4 metra pas čuti s udaljenosti od 25 metara.

  Bliži nam se blagdansko razdoblje koje svima donosi sreću i veselje. Neki od nas svoju sreću doživljavaju u tišini i udobnosti svog doma, dok je neki vole izražavati glasnim slavljem. Petarde i vatromet način su slavlja koji proizvodi buku. Glasni zvukovi raznih pirotehničkih sredstava često uzrokuju stres djeci, starijim osobama, ali i našim kućnim ljubimcima. Oni ne mogu razumjeti što se događa i zašto se čuju ti strašni, izrazito glasni zvukovi. A s obzirom na istančan sluh psima je ta buka još glasnija i strašnija.

  "Čovjek može čuti frekvencije od 20 Hz do 20 kHz, dok pas u prosjeku čuje od 60 Hz do 45 kHz, što znači da tvoj najbolji prijatelj može čuti više zvukova nego ti. Psi mogu i pomicati svoje uši prema izvoru zvuka pa će tako šum koji čovjek čuje s udaljenosti od 4 metra pas čuti s udaljenosti od 25 metara."

  Ako tvoj najbolji prijatelj pokazuje strah uzrokovan glasnim zvukovima, vjerojatno će bježati, skrivati se na mračna, izolirana mjesta, neće reagirati na tvoje pozive čak ni na finu hranu. U situacijama kada je pod stresom, svakako mu je potrebna tvoja pomoć. Ako tvoj pas boravi u stanu ili kući, za vrijeme vatrometa spusti rolete na prozorima, uključi radio ili TV, sve kako bi što manje čuo glasne zvukove izvana. Ako želi, možeš mu ponuditi njegovu najdražu igračku ili najfiniju poslasticu kako bi manje mislio o strahu kojeg osjeća. Možeš mu staviti ležaj u najizoliraniju prostoriju u vašem domu, na primjer u kupaonicu, kako bi se osjećao sigurnije i manje bojao. Ako pak tvoj ljubimac boravi vani obavezno mu osiguraj dobro izoliranu kućicu u koju se može sakriti, a razmisli i o tome da ga za vrijeme vatrometa pustiš u kuću gdje će se osjećati puno sigurnije. 

  U stresnim situacijama kada se tvoj najbolji prijatelj boji pomoći mu mogu i preparati na bazi psećih feromona. Feromoni su spojevi koje životinje izlučuju kako bi drugoj životinji prenijele informaciju ili kada je želi umiriti i opustiti. Pseći feromoni koji se koriste u preparatima su oni koje kuja otpušta kada želi umiriti svoje štence.
  Feromoni za pse dolaze u obliku raspršivača, ogrlice i spreja. Raspršivač se uključi u struju u prostoriji gdje tvoj pas najčešće boravi. On će ga umiriti, pružiti mu utjehu i pomoći da prebrodi strah.

  Raspršivač je potrebno koristiti kontinuirano kako bi imao najbolje djelovanje i pomogao da svaka stresna situacija bude manje stresna. Ogrlica je izvrsno rješenje kada je psu potrebna pomoć da prebrodi strahove i u kući i vani. Stavlja se oko vrata i pas ju mora nositi kontinuirano kako bi postigla puni učinak. Feromoni u spreju odlično su rješenje kada je tvom ljubimcu potrebna pomoć da ostane miran tijekom putovanja. Sprej se nanosi po automobilu, torbi, transporteru, dekici ili ležaju na kojem pas boravi dok putujete. On će pomoći kod dahtanja, drhtanja i uznemirenosti tijekom putovanja. Feromoni su odličan način na koji možeš opustiti svog najboljeg prijatelja, umiriti ga i pružiti mu osjećaj sigurnosti bez da mu naškodiš.

  Također, tvog ljubimca u ovim stresnim trenucima mogu umiriti i VetHealth BROAD SPECTRUM kapi od konoplje za životinje. Riječ je o u potpunosti organskom proizvodu koji je kreiran u 3 različita postotka: 8%, 16% i 24% s različitim omjerima CBG-a i CBD-a.

  Kanabidiol (CBD) je najpoznatija protuupalna molekula u konoplji koja ima veliku sposobnost obnavljanja tkiva, dok je kanabigerol (CBG) prirodni analgetik koji pomaže kod smanjenja bolova i tremora mišića. Više o VetHealth kapima saznaj kroz intervju s veterinarom Igorom Benčićem.

  Blagdani nam donose predivne dane pune sreće, ljubavi i zajedništva. Kako bi i našim kućnim ljubimcima blagdani bili jednako sretni i bezbrižni, pokušajmo imati razmijevanja za njih te svoju sreću izraziti kroz pjesmu, veselje i tople zagrljaje. Vatromet i petarde zamijenimo drugim načinima slavlja jer plaše, ne samo kućne ljubimce, već i sve životinje koje žive u prirodi. Uz nadu kako će nadolazeći dani biti mirni i tihi, želimo vam sretne blagdane!

   

  Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.

  Saznaj više
 9. Slatka maca i gramofon

  Što su i kako odabrati feromone za mačke?

  Mačke su izrazito znatiželjne i aktivne životinje. Vole istraživati svoju okolinu, igrati se, zabavljati se i nakon toga se odmarati. Veoma su neovisne, često i tvrdoglave. Gotovo uvijek su neustrašive, hrabro kreću u situacije koje čak mogu biti i opasne za njih. Svakako imaju jedinstven karakter.

  Iako su pune samopouzdanja, ponekad neće biti hrabre. Mačke najviše vole rutinu. Sretne su i zadovoljne kad im je svaki dan isti. Najčešće pokazuju strah ako se u njihovom životu dogodi neka nagla promjena, kad prestane dobro poznata rutina.

  Svaka promjena tvojoj mački može izazvati stres. Obrok koji joj daješ u drugo vrijeme, premjestiš igračke, grebalice, krevetić i ostale njene stvari, nisi tu za maženje ili igru kad ona to poželi, dovedeš novog člana obitelji, sve to može uzrokovati stes tvojoj ljubimici. Isto tako, može se preplašiti i biti pod stresom zbog naglih pokreta ili glasnih zvukova.

  Mačke koje su pod stresom često se skrivaju na neko mračno, povučeno mjesto. Najčešće sigurnost pronalaze ispod kreveta ili iza ormara. Kada su prestrašene i pod stresom ne žele ti doći ni ako ih zoveš, ne žele se maziti niti jesti čak ni kada im ponudiš najfiniju poslasticu. Iz svog skrovišta izaći će tek kada se opuste i ponovno ohrabre. Mačke pod stresom često znaju i grebati namještaj koji inače ne grebu ili urinirati izvan svojeg WC-a.

  Svaka promjena tvojoj mački može izazvati stres. Obrok koji joj daješ u drugo vrijeme, premjestiš igračke, grebalice, krevetić i ostale njene stvari, nisi tu za maženje ili igru kad ona to poželi, dovedeš novog člana obitelji, sve to može uzrokovati stes tvojoj ljubimici. Isto tako, može se preplašiti i biti pod stresom zbog naglih pokreta ili glasnih zvukova.

  mačka na kaučuIzvor fotografije: Unsplash

  Kad je tvoja ljubimica pod stresom, moraš biti strpljiv. Daj joj vremena da se ohrabri i sama ti priđe. Ako je stres uzrokovao strah od naglih pokreta, budi oprezan u njenoj blizini i pokušaj se kretati tako da je ne preplašiš. Ako je pod stresom zbog glasnih zvukova pomoći joj možeš tako što ćeš spustiti rolete u prostoriji u kojoj se nalazi i pustiti muziku kako bi što manje čula strašne zvukove. Kada je uzrok stresa preseljenje ili dolazak novog člana obitelji pokušaj tu promjenu napraviti postepeno, kako bi tvoja maca imala dovoljno vremena za prilagodbu. Koji god bio uzrok stresa važno je da se prilagođiš situaciji, pokušaš pomoći ako možeš i ostaviš svojoj maci dovoljno vremena da se ohrabri i prebrodi stresnu situaciju.

  Od velike pomoći u stresnim situacijama mogu biti i proizvodi na bazi mačjih feromona. Feromoni su spojevi koje životinje izlučuju kako bi drugoj životinji prenijele informaciju ili kada je želi umiriti i opustiti. Mačji feromoni koji se koriste u preparatima su oni koje mačka ispušta na području lica kad se trlja o namještaj, ljude ili druge mačke.

  Feromoni za mačke dolaze u obliku raspršivača i spreja. Raspršivač se uključi u struju u prostoriji gdje u tvojem domu mačka najčešće boravi. On će joj pružiti dugoročnu utjehu i smirenje. Raspršivač je potrebno koristiti kontinuirano kako bi svaka stresna situacija tvojoj maci bila manje strašna te kako bi lakše i brže prebrodila svoje strahove.

  Feromoni u spreju odlično su rješenje kad je mački potrebna pomoć da ostane mirna tijekom putovanja. Sprej se nanosi po automobilu, torbi, transporteru ili ležaju na kojem mačka boravi dok putujete. Možeš ga koristiti i u svom domu kad želiš spriječiti uriniranje ili grebanje namještaja.

  Feromoni za mačke odličan su odabir u situacijama kada je tvoja najbolja prijateljica pod stresom. Ne mogu joj naškoditi, a sigurno će je ohrabriti, opustiti i umiriti. Uz tvoju podršku, dovoljno vremena i uz pomoć mačjih feromona nema te strašne situacije koju tvoja ljubimica neće moći savladati.

   

  Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.

  Saznaj više
 10. Otvorenje Zadar 3 veseli pas

  ZOOCITY XXL stiže u Hey Park Zadar!

  Ovog četvrtka (15.12.) svi putevi vode u HEY PARK ZADAR (Ulica Matije Gupca 59) jer upravo tamo otvaramo drugi ZOOCITY XXL formata, a prvi takav u Zadru. Pridruži nam se sa svojim ljubimcem jer vas, sve do 29.12., častimo s 15% popusta na ukupnu kupovinu!

  *popust se ne odnosi na živi program, proizvode na akciji niti se popusti međusobno zbrajaju

  Povedi svog ljubimca u novi veeeeliki prostor za njuškanje

  Pozivamo tebe i tvog dragog ljubimca da s nama proslavite otvorenje jaaaako velikog ZOOCITY-a, odnosno prvog ZOOCITY-a XXL formata u Zadru! Imat ćeš priliku zavrtiti naše ZOOCITY kolo sreće i osvojiti poklon za svog ljubimca, a tvoj će se ljubimac zabaviti uz sjajna iznenađenja, poklone i ukusne keksiće.

  Vidimo se u HEY PARKU ZADAR!

  Tvoj ZOOCITY XXL

  Saznaj više