1. YouTube kanal

  YouTube kanal

  Pretplati se na naš YouTube kanal i prati VLOG naše veterinarke Maje jer svaki tjedan objavljujemo zanimljive i korisne teme iz svijeta kućnih ljubimaca.

  Pretplati se
 1. Mačka u transporteru

  Kako odabrati transporter za mačke?

  Bliži se vrijeme godišnjih odmora kad često idemo na razna putovanja. Nije neobično da želimo povesti i svoje kućne ljubimce. Sigurnost ljubimaca tijekom putovanja svakako nam mora biti na prvom mjestu. Ako je tvoj ljubimac mačka, trebat će ti transporter za mačke.

  Mačke se sigurnije osjećaju u manjim prostorima tako da je transporter idealan odabir za njih. S obzirom na njihove oštre nokte, brzinu i spretnost, posebnu pozornost obrati na izbor transportera. Zatvoreni tip transportera bolji je odabir za spretne i živahne mace, kako ne bi mogle pobjeći ako se nečega uplaše. Isto tako, radi oštrih i spretnih noktića transporter od čvrste, tvrde plastike bit će bolji izbor od platnenog.

  "Kod odabira transportera važno je odabrati i odgovarajuću veličinu. Transporter mora biti dovoljno velik da se mačka u njemu može okrenuti i leći bez poteškoća. Ne smije biti manji od toga kako bi putovanje za mačku bilo ugodno. Isto tako, transporter ne smije biti ni prevelik. Ako je prevelik, a maca se uplaši, može se ozlijediti."

  Kad imaš dvije ili više mačaka, putovanje postaje izazovnije. Najsigurnija opcija je da svaka maca ima svoj odgovarajući transporter. No, ako želiš da sve budu u jednom transporteru moraš obratiti pozornost na nekoliko stvari. Prvo dobro razmisli koliko su tvoje mace vezane jedna za drugu, jesu li najbolje prijateljice ili se samo toleriraju.

  U prvom slučaju im putovanje u istom transporteru neće predstavljati problem dok bi u drugom moglo doći do sukoba kada budu u tako bliskom kontaktu. Pri odabiru veličine transportera ovdje moraš uzeti u obzir veličinu svih tvojih maca i prostor koji će im biti potreban da mogu tijekom putovanja neometano ležati jedna pored druge.

  Maca u transporteru

  Izvor fotografije: Flickr

  Svoje mačke svakako prije bilo kojeg putovanja trebaš priviknuti na transporter. Najbolji načina za to je da im postepeno pokažeš kako je transporter zapravo super mjesto za boravak. Smjesti ga u prostoriju gdje mace najčešće borave i drži ga stalno otvorenog. U transporter stavi jastuk ili dekicu kako bi bio udoban i privlačan. Povremeno u njega stavi najdražu igračku tvoje mace i finu poslasticu.

  "Maci možeš i ponuditi obrok u transporteru. Na ovaj način će tvoja ljubimica povezati transporter s pozitivnim stvarima i zavoljeti ga. Kad primijetiš da je maca samostalno počela ulaziti u transporter i boravi u njemu, učenje je uspješno!"

  Nakon privikavanja na transporter krenite u prvu vožnju. Neka ona bude kratka i pozitivna. Slobodno nagradi svoju macu finom poslasticom tijekom vožnje da potvrdiš pozitivno iskustvo. Neke mačke će bez ikakvog problema prihvatiti vožnju. Bit će mirne, tihe pa čak i odspavati. Neke mačke su tijekom vožnje nemirne i izrazito vokalne.

  Postepeno privikavanje na transporter i vožnju svakako može pomoći, no nekad ni sav trud ne urodi plodom. Maca jednostavno bude previše uzbuđena i ne može se smiriti. U tom slučaju možeš joj pomoći feromonskim preparatima. Feromoni na mace djeluje umirujuće i pomažu im opustiti se. Kao odlična pomoć na putovanju pokazao se Feliway feromonski sprej. On se našprica po transporteru 10 minuta prije putovanja, a po potrebi se aplikacija može i ponoviti. Uz dobro odrađen trening privikavanja i pomoć feromona, sigurni smo da će tvoja najbolja prijateljica uživati u svakoj vožnji.

  Koliko god nama putovanja predstavljaju užitak i veselje, naši ljubimci često ne razumiju što se događa i to ih može uznemiriti. Transporter za mačke odličan je način kako možeš svojoj ljubimici putovanje učiniti ugodnim i nadasve sigurnim. A ako nisi siguran koji transporter odabrati, savjet uvijek možeš potražiti kod našeg stručnog osoblja u svojoj najbližoj ZOOCITY poslovnici.

   

  Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.

  Saznaj više
 2. Žena šiša psa u salonu

  Kako ošišati psa kod kuće?

  Bliži se ljeto, najtoplije godišnje doba. Temperature rastu, a šetnje postaju sve teže. U želji da pomognemo svom psu i olakšamo mu ljetnu svakodnevnicu, često se pitamo smije li se pse šišati? Hoće li im šišanje pomoći ili odmoći? Univerzalnog odgovora na ova pitanja nema, ali danas ćemo ti pokazati kako pronaći najbolje rješenje za tvog psa i učiniti mu ljeto ugodnim i zabavnim.

  Krzno životinja sastoji se od dvije vrste dlake - pokrovne, zaštitne dlake i izolacijske poddlake. Neke pasmine pasa imaju izraženiju pokrovnu dlaku, dok neke imaju gustu poddlaku. Uloga krzna je da štiti tijelo od UV zraka, ozljeda, ogrebotina i nametnika. Isto tako, služi i kao izolator od hladnoće, odnosno sprječava toplinu da napusti površinu kože. Što je krzno dulje i gušće, toplina će se bolje zadržati.

  "Uloga krzna je da štiti tijelo od UV zraka, ozljeda, ogrebotina i nametnika. Isto tako, služi i kao izolator od hladnoće, odnosno sprječava toplinu da napusti površinu kože. Što je krzno dulje i gušće, toplina će se bolje zadržati."

  Svako živo biće ima svoj termoregulacijski sustav koji pomaže održati optimalnu tjelesnu temperaturu pa tako i psi. Dlaka je ta koja izolira i sprječava gubitak topline tijela, a najbolji primjer su pasmine koje potječu iz hladnih područja. One imaju male uši pokrivene duljom, gustom dlakom. Nasuprot tome, pasmine koje potječu iz toplih krajeva imaju velike uši pokrivene rijetkom, tankom dlakom kako bi toplina lakše napustila tijelo. Značajna razlika vidi se i u njihovom krznu gdje pasmine iz hladnih područja imaju dulje i gušće krzno od onih iz toplijih klimatskih područja. Termoregulacijski sustav štenaca nije još u potpunosti razvijen dok je kod seniora manje učinkovit pa su oni osjetljiviji na promjene temperature okoliša. Nameće se pitanje kada bi se trebalo ošišati psa? Kada njegov termoregulacijski sustav ne funkcionira u potpunosti. Najčešće se tu radi o starijim i bolesnim psima, pretilim psima, radnim psima koji moraju biti fizički aktivni na visokim temperaturama ili psima koji zbog svoje građe tijela teže dišu, dahću i teže se hlade. Primjer takvih pasa su pasmine s kratkim, tupastim njuškama.

  "Postoje i pasmine koje se ne šišaju. To su pasmine čija se dlaka trima. Trimanje je metoda održavanja krzna pasmina koje imaju oštru dlaku, poput šnaucera ili terijera. Uz pomoć posebnog noža, tzv. trimera, uklanja se mrtva dlaka te prozračuje krzno. Kada bi njihovu dlaku šišali, promijenili bi joj čvrstoću i kvalitetu te dobili psa potpuno drugačijeg izgleda."

  Šnauceri na travi

  Izvor fotografije: Pexels

  Kod pravilne termoregulacije svakako će pomoći i redovito češljanje krzna. Ako se krzno češlja pravilno i redovito, a sposobnost termoregulacije psa nije narušena, šišanje neće biti potrebno. Češljanjem uklanjamo mrtvu dlaku te raspetljavamo i prozračujemo krzno. Kroz raspetljano i prozračno krzno lakše prolazi zrak. Kada je dlaka zapetljana i gusta zrak neće moći prolaziti i odvoditi toplinu, a pas će se pregrijavati. Redovito češljanje zato je izrazito važno ako imaš dugodlakog psa gustog krzna.
  Kako ošišati psa kod kuće? Svog ljubimca svakako trebaš priviknuti na češljanje i šišanje kako bi i tebi i njemu taj postupak bio brz, jednostavan i bez stresa. Kao i kod svakog drugog treninga svakako se oboružaj poslasticama. Prvo nagradi svog ljubimca kada primijeti češalj ili mašinicu za šišanje. Zatim ga počni lagano dodirivati češljem i mašinicom. Postepeno počni prolaziti kroz dlaku da se privikne na osjećaj. Ako koristiš mašinicu za šišanje, posebno vrijeme posveti privikavanju na zvuk mašinice, prije nego počneš sa šišanjem. Za svaki od ovih koraka obilno nagradi svog psa i ponovi onoliko puta koliko je potrebno dok se pas potpuno ne opusti. Sada ste spremni za pravo češljanje i šišanje!

  "Osim samog privikavanja, šišanje će ti svakako biti lakše i brže ako unaprijed pripremiš dlaku svog psa. Ako je krzno tvog ljubimca uprljano ili masno, svakako ga prije šišanja okupaj. Isto tako, obavezno ga prije šišanja počešljaj kako bi otpetljao i uklonio čvorove u dlaci. Oboružaj se mašinicom za šišanje namijenjenom za kućne ljubimce jer ona za ljude nema dovoljno snage za šišanje gustog psećeg krzna."

  Koliko treba skratiti dlaku? Odgovor na ovo pitanje također je individualan, ovisno o navikama i zdravlju tvog ljubimca. Svakako nikada nemoj šišati dlaku na duljinu kraću od 1 cm. Tijelo tvog psa i dalje treba zaštitni sloj dlake. Ako imaš radnog psa koji je izložen jakom sunčevom zračenju, teškim vremenskim uvjetima, u dodiru je s raznim travama ili grmljem koje ga može ozlijediti, bit će mu potreban deblji zaštitni sloj krzna nego psu koji je samo kućni ljubimac. Deblji sloj krzna trebat će i psima koji žive na dvorištu. Prosječan pas kućni ljubimac ne treba puno dlake koja bi ga štitila, kratki sloj uspješno će obaviti posao. Najbolji primjer za to su sve kratkodlake pasmine.
  Vraćamo se na početak priče i pitanje smije li se šišati pse? Za točan odgovor treba pogledati svakog individualnog psa i donijeti odluku. U obzir treba uzeti živi li pas na otvorenom ili u kući, da li je mlad i u punoj snazi ili je senior, ima li nekih zdravstvenih poteškoća, da li je pretio ili fit, ima li gusto ili tanko krzno, da li je isključivo kućni ljubimac ili je i radni pas. Isto tako u obzir trebaš uzeti i činjenicu hoće li ti smetati novi izgled tvog psa jer će možda trebati više vremena kako bi mu dlaka narasla do početne duljine.

  Prednosti šišanja su brojne. Kratka dlaka omogućuje lakše provjeravanje ima li pas krpelje ili druge parazite. Također, opasne trave poput klasa teže se zadržavaju u kratkoj dlaci.
  Ošišana dlaka lakše i brže pušta toplinu iz tijela i tako olakšava tvom psu hlađenje. Ako je zrak koji okružuje psa topao, a krzno psa dugo i gusto, toplina koja se oslobađa iz tijela ostaje zarobljena u krznu i dodatno zagrijava psa.
  Ošišani pas se i lakše hladi kondukcijom. Kondukcija je prijenos topline koji se događa kada je tijelo u kontaktu s hladnijom površinom. Sigurno si primijetio da tvoj pas ljeti više voli ležati na pločicama ili parketu nego na tepihu ili dekici. Kraća dlaka na cijelom tijelu omogućit će mu lakše hlađenje cijelom površinom, a ne samo na trbuhu gdje je dlaka i inače kraća.

  Hoćeš li ošišati svog psa? Izbor je isključivo na tebi. Osim praktičnosti, šišanje dlake tvog psa svakako prevenira toplotni udar. Ako se ipak odlučiš ne ošišati svog ljubimca, obavezno ga redovito češljaj kako bi mu krzno bilo lagano i prozračno.

   

   

  Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.

  Saznaj više
 3. Kako prilagoditi mačkin ritam spavanja našem

  Kako prilagoditi mačkin ritam spavanja našem

  Mačke su poznate kao noćne životinje koje su često najaktivnije tijekom noći. Noću se igraju, love, rekreiraju, što može biti prilično nezgodno za nas koji noću trebamo odmarati. Sigurno vam se puno puta dogodilo da vas je vaša ljubimica probudila usred noći jer joj je bilo dosadno ili je smatrala da je vrijeme za hranjenje. Mačku se može naučiti da prilagodi svoj ritam spavanja našem i da noć provede na miru, spavajući, no potrebno joj je odrediti dnevnu rutinu i provoditi ju svakodnevno.

  Ukoliko želite da vaša mačka spava kad i vi, morate promijeniti nekoliko stvari u njenoj svakodnevnici. Ukoliko je do sad hranu dobivala na način da joj napunite zdjelicu i ona dolazi jesti kad poželi, tijekom cijelog dana, morate promijeniti tu naviku. Mačka će se nakon jela čistiti i ići spavati, a ako to radi tijekom dana, po noći će biti budna. Rasporedite joj hranu na tri obroka dnevno, gdje ćete joj za svaki obrok dati određenu količinu hrane koju može pojesti odjednom. Zadnji obrok u danu planirajte otprilike 90 min prije nego vi idete spavati. Na taj način će i vaša mačka ići spavati kad i vi.

  Prije zadnjeg obroka obavezno se dobro poigrajte sa svojom mačkom. Kroz igru će potrošiti višak energije, umoriti se i biti sklonija ideji da ide spavati kad i vi. Nakon igre, večere i temeljitog uređivanja koje će uslijediti, sigurno će biti umorna i ići spavati. Na vama je da taj redosljed ponašanja prilagodite vašem periodu spavanja.

  Nakon što ste i vi i vaša mačka otišli spavati, ignorirajte svake njene pokušaje dobivanja vaše pažnje. Ukoliko vam dođe u sobu i mjauče, skoči vam na krevet ili u drugim prostorijama krene s igrom, nemojte ustajati niti pričati s njom. Potpuno je ignorirajte. Svako pridavanje pažnje učit će mačku da njeni pokušaji pale i neće moći stvoriti rutinu spavanja po noći. Budite strpljivi, žrtvujte nekoliko potencijalno neprospavanih noći, ali dajte mački do znanja da njezini pokušaji neće uroditi plodom i da tijekom noći nema što drugo raditi osim spavati. Na taj način ćete naučiti vašu ljubimicu na željeno vrijeme spavanja i prilagoditi njen san svojemu.

  Dodatni alat koji vam može pomoći je i automatska hranilica koju možete programirati da svako jutro osigura vašoj mački doručak. Na taj način ćete vi moći malo dulje spavati, a vaša mačka će biti sretna i sita dok vi spavate. Automatsku hranilicu s timerom osigurava proizvođač Trixie i pomaže vam da produljite svoj san.

  Rutina je izrazito bitna mačkama i ako se pridržavate svakodnevne rutine (igra - večera - uređivanje - spavanje) možete naučiti vašu mačku kada je vrijeme za igru, a kada je vrijeme za spavanje. Oboružajte se strpljenjem i odrijemajte preko dana kako bi ostali dosljedni i imali mačku koja će nakon naučene rutine ići spavati u isto vrijeme kad i vi.

   

  Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.

   

   

  Saznaj više
 4. Rainbow Stars dispenzeri

  Rainbow Stars – počisti za svojim ljubimcem!

  Puno se polemika vodi oko teme treba li se za ljubimcem počistiti ili ipak ne treba? Iako neki misle da je izmet prirodna pojava te da se nakon određenog vremena jednostavno razgradi u prirodi, istina je da je izuzetno važno pokupiti izmet za svojim ljubimcem. Zašto? Prvenstveno zbog toga što se izmetom prenose razni uzročnici bolesti s kojima u doticaj, tijekom šetnje, dolaze drugi psi. To je najčešći način na koji se prenose bolesti među psima.

  „Za šetnju se uvijek dobro pripremi: ne zaboravi vrećice za izmet, malo svježe vode, nešto za prigristi poput ukusnih poslastica te veseli Rainbow Stars dispenzer.“

  Nadalje, pseći izmet također sadrži veliki broj bakterija koje dolaze iz probavnog sustava pasa, a te bakterije, kada uđu u tlo, često pronađu put do otvorenih voda. Osim što kontaminira vodu raznim bakterijama, pseći izmet stvara i povoljne uvjete za razvoj štetnih algi koje ubijaju ribe i ostale vodene organizme te, uz sve navedeno, može uzrokovati i oboljenje ljudi jer se dio uzročnika bolesti prenosivih na ljude nalazi baš u izmetu.

  „Pseći izmet može uzrokovati i oboljenje ljudi jer se dio uzročnika bolesti prenosivih na ljude nalazi baš u izmetu.“

  Pas u šetnji

  Izvor fotografije: Rainbow Stars

  Rainbow Stars – dispenzeri od reciklirane plastike!

  Od nedavno u ZOOCITY ponudi možeš pronaći i ove slatke, praktične te veoma eco-friendly dispenzere koji se mogu kupiti zasebno, ali i u pakiranju s biorazgradivim vrećicama. Izrađeni su od reciklirane plastike, a dostupni u formi FRENCHIE-a i PANDE i to u CUTE & ANNOYED obliku te u više različitih boja (tirkizna, zelena, roza i crna). Za više informacija o samom brandu, posjeti RAINBOW STARS.

  „Rainbow Stars biorazgradive vrećice su veoma jednostavne za korištenje: nepropusne su, lako se vežu na vrhu, kidaju se na perforaciji, no ne i na šavu.“

   

  Dođi u najbliži ZOOCITY po svoj dispenzer!

  Tvoj ZOOCITY

  Saznaj više
 5. psi na polaroid fotografijama

  Tražimo ZOOCITY njušku TROGIRA

  Svaki put kada izvadiš mobitel iz džepa, tvoj ljubimac krene pozirati, a najdraže mu je uvijek biti u centru pozornosti?

  Vrijeme je da tvoja zvijezda zablista u punom sjaju!

  Uredi svog ljubimca i uputite se u ZOOCITY TROGIR gdje imaš priliku sudjelovati u našem nagradnom natječaju ZOOCITY NJUŠKA TROGIRA i osvojiti mjesečnu zalihu hrane po izboru te razne poklone iznenađenja!

  Natječaj traje od 1.6. do 29.6., a na kraju mjeseca nagrađujemo 3 najkreativnije fotografije ili videozapisa putem našeg IG Story-a.

  Pas i plaža

  Izvor fotografije: Pexels

  Kako sudjelovati u natječaju?

  • dođi u ZOOCITY TROGIR i uslikaj svog ljubimca
  • objavi fotku ili video na svom IG Story-u
  • zaprati i označi @zoocity.hr uz #njuskatrogira
  • otvori svoj profil (s privatnog na javni) kako bismo mogli podijeliti fotku tvoje njuške putem našeg IG Story-a
  • sve fotke će biti objavljene u ZOOCITY IG naglascima NJUŠKE TROGIRA
  • biramo tri najkreativnija pobjednika, a najjače njuške proglašavamo zadnji dan u mjesecu

  Sve fotografije i videe možeš uploadati na Instagramu sve do srijede (29.06.) u ponoć, a u četvrtak (30.06.) ujutro ćemo, putem našeg IG Story-a, proglasiti tri pobjednika. Pravila nagradnog natječaja pronađi ovdje.

   

  Vidimo se u Spot Retail Parku Trogir!

  Tvoj ZOOCITY

  Saznaj više
 6. Novi ZOOCITY u Firulama

  Novi ZOOCITY na Firulama!

  Ovog petka (27.5.) otvaramo ZOOCITY na istoj lokaciji gdje je i započela cijela naša priča, odnosno gdje je još davne 1974. otvoren prvi pet shop u Hrvatskoj – na Firulama. Zato, ako si u blizini, navrati sa svojim ljubimcem u naš pet friendly dućan jer za ljubimce uvijek imamo pripremljene poslastice i svježu vodu – pravo osvježenje u ovim toplim proljetnim danima.

  "Pridruži nam se jer smo za tebe i tvog ljubimca pripremili brojna iznenađenja, a častimo te i s 15% popusta na ukupnu kupovinu sve do 10.6."

  • popust vrijedi samo za članove ZOOCITY kluba vjernosti
  • popust se ne odnosi na već snižene artikle te se ne zbrajaju s drugim popustima 

  Ako još nisi, postani član našeg kluba vjernosti jer samim učlanjenjem osvajaš 1000 bodova, a kasnije ti svaka kupnja donosi bodove koje možeš zamijeniti za popuste. 

  Sjajne pogodnosti za članove ZOOCITY KLUBA VJERNOSTI

  • 1 kn = 1 bod
  • neograničeno trajanje bodova
  • baš ti svaka kupnja donosi bodove
  • 500 bodova = 5% popusta
  • 1.000 bodova = 10% popusta
  • 1.500 bodova = 15% popusta

  Za sve posjetitelje koji nas posjete u petak i subotu pripremili smo razne poklone i iznenađenja za njihove drage ljubimce.

  Vidimo se u Poljičkoj 18!

  Tvoj ZOOCITY

   

  Saznaj više
 7. Najčešće vrste ptica koje su kućni ljubimci

  Najčešće vrste ptica koje su kućni ljubimci

  Mnogo vrsta druželjubivih ptica može se držati kao kućne ljubimce. Donosimo ti  najzastupljenije i najpoznatije ptice kućne ljubimce.

   

  Tigrice su papigice porijeklom iz Australije gdje žive u velikim jatima. Živahne su i društvene, a poznate su po šarenim bojama i prugicama na glavi po kojima su i dobile ime. Izuzetno su drželjubivi kućni ljubimci i mogu se naučiti oponašati ljudski govor i razne zvukove, a mužjaci su pričljiviji od ženki. Spol im možeš razlikovati po boji pokljunice koja se nalazi odmah iznad nosa. Mužjaci imaju žarko plavu pokljunicu, dok je kod ženki ona u nijansama smeđe boje. Kod mladih tigrica teško je sa sigurnošću odrediti spol, sve dok im pokljunica ne poprimi konačnu boju. Obožavaju se igrati s raznim igračkama, brbljati i letjeti. Sretne su kad imaju društvo pa će ti biti zahvalne ako im nabaviš prijatelja iste vrste. Žive u prosjeku 10 do 14 godina.

   

  Nimfe su papige srednje veličine, porijeklom iz Australije gdje žive u velikim jatima. Društvene su, živahne i više vole život u paru iako mogu biti i ljubimac jedinac. Mogu oponašati ljudski govor, no češće će oponašati razne zvukove i melodije. Zbog njihove veličine i dugačkog repa potrebna im je nešto veća nastamba. Vole razno voće i povrće pa im svakodnevno osiguraj zdravu poslasticu. Jako su zaigrane, ne zaboravi nastambu obogatiti raznim igračkama u kojima će uživati. Žive u prosjeku 15 godina, a mogu doživjeti i dugih 25 godina.

   

  Rozenkolisi, fišeri i personate su papigice iz roda Agapornis. Dolaze s afričkog kontinenta gdje žive u jatima. Poznate su i kao „ljubavne papige“ jer se vežu za jednog partnera i s njim provode cijeli život. Ukoliko se par razvoji, ove papigice doslovno mogu umrijeti od tuge za svojim partnerom. Iz tog razloga obavezno se uzimaju u paru, kako bi dugo i sretno živjele u svojoj ljubavi. Izrazito su inteligentne, prilično glasne i zaigrane. Društvene su i uz puno truda mogu naučiti oponašati pokoju riječ. Karakteriziraju ih intenzivne, šarene boje i tipičan kratak rep. Spol im se može odrediti samo DNK analizom. Žive 15 do 20 godina.

   

  Zebice su male, vesele, živahne ptice koje su porijeklom iz Australije. Žive u većim grupama pa ih tako treba i držati. Pjevice su, ali ne pevaju baš melodično. Njihov pjev podsjeća na zvuk trube. Nisu baš druželjubive prema ljudima pa ćeš ih teško naučiti da ti dolaze na ruku. Više vole društvo svoje vrste i u njemu se osjećaju najugodnije. Potrebna im je velika nastamba ili volijera kako bi u njoj mogle i letjeti. Mužjak se raspoznaje od ženki po crvenom obojenju na obrazima, šarenijem perju i crvenijem kljunu i nogama. Uživaju u igri s igračkama i ljuljačkama. Vole graditi pa im osiguraj gnijezdo i dovoljno prirodnih materijala s kojim će ga zebice rado napuniti. Žive nešto kraće, od 5 do 10 godina.

   

  Kanarinci su ptice porijeklom s Kanarskog otočja. Dolaze u raznim bojama i s raznim šarama. Mužjaci su najčešće ljepših i intenzivnijih boja. Živahni su, radoznali, neiscrpne energije, ali i plahi. Neće rado dolaziti na ruku i teško ih je naučiti na taj vid druženja. Uzgajani su s obzirom na ljepotu pjeva, po kojoj su poznati. Mužjaci su ti koji pjevaju predivne melodije. Mogu se držati u paru, ali isključivo muško-ženskom. Istospolni par se neće međusobno slagati. Vole se kupati pa im osiguraj kadicu za kupanje. Najdraže poslastice su im voće i povrće. Žive u prosjeku 10 do 15 godina.

   

  Rozela je srednje velika papiga, prekrasne boje, porijeklom iz Australije. Ima crvenu glavu i crveno žuta prsa, a perje krila i repa joj je plavo zeleno. Radoznala je, temperamentna, brzo se prilagodi i postaje jako dobar ljubimac. Nakon faze privikavanja oponaša zvukove i melodije, ali nauči i manji broj riječi. Potrebna joj je veća nastamba u kojoj može raširiti krila i u kojoj joj dugački rep neće zapinjati o rešetke. Jako je druželjubiva, voli svog čovjeka i uživa u igri s njim. Vrlo je inteligentan i zanimljiv kućni ljubimac. Može doživjeti i 30 godina.

   

  Žako je veliki papagaj poznat kao i afrički sivi papagaj. Druželjubiva je ptica koja u prirodi živi u parovima ili manjim skupinama. Kao kućni ljubimci vežu se za jednu osobu. Osjetljivi su, svojeglavi, posesivni i skloni samoozljeđivanju i čupanju perja ako se zanemare. Za njih kažu da su najinteligentnije ptice zbog mogućnosti učenja velikog boja riječi, povezivanja riječi u rečenice i upotrebljavanja rečenica u pravo vrijeme. Intelektualna sposobnost im je na razini petogodišnjeg djeteta. Skloni su perutanju pa ih trebaš redovito prskati vodom. Nastamba za žakoa mora biti velika s obzirom da naraste oko 35 cm. Obožava se igrati s igračkama i družiti s ljudima. Ne vole biti sami. Svom žakou obavezno ponudi puno voća i povrća kojeg jako vole. Žakoi dožive dugih 50 do 75 godina.

   

  Plavočela amazona potječe iz Južne Amerike, gdje živi pojedinačno ili u manjim grupama. Tijelo joj je većinom zelene boje s plavim čelom po kojem je i dobila ime. To su zaigrane ptice s visokim stupnjem inteligencije. Vežu se za jednog vlasnika i zahtjevaju dosta brige i pažnje, a ukoliko ih se zanemari mogu postati agresivne, posebice mužjaci u periodu parenja. Obožavaju učiti, igrati se, oponašati riječi, zvukove, izvoditi trikove i zabavljati svoje ljude.  Trebaju puno različitih igračaka kako im ne bi bilo dosadno. Nastamba im treba biti velika, ali ih se svakodnevno treba puštati da slobodno uživaju u svom domu. Od poslastica najdraže su im voće i povrće. Vole i orašaste plodove, no pripazi na količinu koju daješ jer su sklone debljanju. Amazone imaju specifičan miris. Dožive oko 50 godina.

   

   

  Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.

  Saznaj više
 8. UDOMI IZ SKLONIŠTA!

  UDOMI IZ SKLONIŠTA!

  Danas se obilježava jedan zaista plemenit, hvale vrijedan dan! Danas potičemo svakoga da udomi svog ljubimca iz nekog od skloništa za napuštene životinje.
  Dan udomljavanja kućnih ljubimaca iz skloništa počeo se obilježavati 30. travnja u SAD-u, no svake se godine sve više zemalja pridružuje toj bitnoj akciji. Ovaj dan podsjeća sve ljude da pomognu napuštenim životinjama jer je život s kućnim ljubimcem svakako zanimljiviji, sretniji, veseliji, aktivniji i bogatiji. Često se udomljavanje iz skloništa povezuje isključivo uz pse, no udomiti možeš mačku, kunića, zamorčića i druge glodavce, ptice ili gmazove.

  Osim udomljavanjem pomoći možeš i na sljedeće načine:

  • posjeti najbliže sklonište za napuštene životinje i volontiraj na jedan dan ili se priključi kao volonter te pomaži kad god imaš slobodnog vremena
  • doniraj - svaka donacija puno će pomoći napuštenim životinjama
  • pruži privremeni dom nekoj od napuštenih životinja - privremeni dom životinji daje ljubav, toplinu i sigurnosti te joj pomaže da što prije pronađe svoj stalni dom
  • kastriraj svoje ljubimce ako nemaju rodovnicu i nisu za uzgoj - na taj način ćeš pomoći da se smanji broj napuštenih životinja
  • promoviraj udomljavanje kao plemenit čin - pomogni nam stvoriti svijest među ljudima o tome kako je super imati kućnog ljubimca i pokazati im koliko obogaćuju naše živote
  • inspiriraj ljude oko sebe i potakni ih da se odluče udomiti kućnog ljubimca
  • ako se odlučiš udomiti kućnog ljubimca, odaberi stariju životinju ili onu koja spada u kategoriju teže udomljivih - svaka životinja zaslužuje imati svoj dom, bez obzira koje je veličine, boje ili dobi

  "Ovaj dan podsjeća sve ljude da pomognu napuštenim životinjama jer je život s kućnim ljubimcem svakako zanimljiviji, sretniji, veseliji, aktivniji i bogatiji."

  Tisuće životinja svake godine čeka na udomljavanje, čeka svog čovjeka. Nismo svi u mogućnosti imati kućne ljubimce, no svakako možemo pomoći. Svaki trud može značajno olakšati posao ljudima koji brinu o napuštenim životinjama i pomoći da što više napuštenih životinja pronađe svoj dom. Ako već imaš krznatog, pernatog ili ljuskavog najboljeg prijatelja, podijeli s nama njegovu fotografiju ili video kako bi svi mogli vidjeti vašu ljubav, sreću i veselje. Danas je idealna prilika da se pohvališ vašim odnosom te tako motiviraš druge da se odluče udomiti i promijeniti život jednom predivnom biću.

   

  Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.

  Saznaj više
 9. Spriječimo okrutnost prema životinjama

  Mjesec prevencije okrutnosti prema životinjama

  Travanj je mjesec posvećen prevenciji okrutnosti prema životinjama, jer takav čin ne bi trebao postojati niti u jednom civiliziranom društvu. Koliko god teško bilo, moramo razmišljati o tome kako se ponašamo prema životinjama koje nas okružuju. Evolucija nas je razdvojila od životinja i dala nam neke prednosti, no to ne opravdava okrutnost prema njima. Ljudi su sposobni za dobra djela i naša je odgovornost pričati i širiti glas umjesto onih koji ga nemaju.

  Kunići u travi
  Izvor fotografije: Unsplash

  Američko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama ASPCA započelo je obilježavanje ove akcije u travnju 2006. godine. Unatoč velikom napretku našeg društva okrutnost prema životinjama još uvijek postoji, a negdje je čak i uobičajena. Iz tog razloga cijeli travanj posvećen je borbi protiv ovakvog ponašanja zbog kojeg stradavaju kućni ljubimci, ali i divlje te domaće životinje.

  Možda smatramo da životinje ovise o nama, no činjenica je da su ljudi jednako tako veoma ovisni o životinjama. Naši krzneni, pernati i ljuskavi prijatelji unose radost u naše živote i postaju dio naših obitelji.

  Kako ti možeš pomoći?

  • kupuj jaja i meso životinja iz slobodnog uzgoja
  • udomi ljubimca ili ga kupi kod odgovornog, registriranog uzgajivača
  • nabavi kućnog ljubimca samo ako si siguran da mu možeš pružiti sve odgovarajuće uvjete i ako imaš dovoljno slobodnog vremena da mu posvetiš pažnju
  • brini se za svog ljubimca, neka bude sit, zdrav, sretan i voljen
  • volontiraj u udruzi koja se brine o napuštenim životinjama
  • nemoj kupovati odjeću i obuću koja je napravljena od krzna životinja
  • kupuj kozmetiku koja nije testirana na životinjama
  • odvajaj otpad i nemoj bacati smeće u okoliš
  • prijavi ako primijetiš bilo kakav oblik okrutnosti prema životinjama
  • uči djecu i bližnje da se prema životinjama odnose s poštovanjem i nježnošću

  Postoji mnogo stvari koje možeš učiniti da zaštitiš životinje. Ne moraš čak ni imati kućnog ljubimca kako bi sudjelovao u ovom plemenitom cilju. Svatko od nas može pomoći i svaki trud, pa čak i onaj minimalan, puno znači.

  Briga o ljubimcima

  Izvor fotografije: Pexels

  Iako je travanj mjesec u kojem se naglašava važnost ove borbe, boriti se trebamo tijekom cijele godine. Jedino tako moći ćemo stvoriti društvo u kojem će sve životinje biti zdrave, sretne, sigurne i voljene.

   

  Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.

  Saznaj više
 10. Sijamska mačka

  Sveta mačka – čuvar budističkih hramova

  Svim ljubiteljima ove pasmine želimo sretan Dan sijamske mačke! Ovaj dan posvećujemo jednoj od najelegantnijih mačaka. Sijamska mačka potječe s Tajlanda (nekadašnjeg Sijama), a smatra se da je tamo bila sveta mačka te da je čuvala budističke hramove. Legenda kaže da kada bi preminuo član kraljevske obitelji Sijama, mačka bi preuzela njegovu dušu. Ta mačka bi zatim ostatak života provela u hramu među redovnicima koji bi je štovali.

  Dan sijamske mačke

  Izvor fotografije: Unsplash

  Sijamsku mačku obožavaju ljubitelji mačaka diljem svijeta, a u Velikoj Britaniji je uz britansku kratkodlaku mačku najpopularnija pasmina. Ova inteligentna pasmina karakterističnog je izgleda, s plavim očima i prepoznatljivom tamnom maskom na glavi. Zanimljivo je da se mačići sijamske mačke rađaju potpuno bijeli, a oznake im se pojavljuju kasnije, s oko 4 tjedna starosti. Isto tako, kako odrastaju ove mačke postaju sve tamnije. Svoju konačnu boju poprimaju s oko 9 mjeseci starosti. Pigment dlake sijamskih mačaka ovisan je o temperaturi tijela. Zato su im tamnije oznake na glavi, repu i krajevima nogu, gdje je temperatura tijela niža.

  “Zanimljivo je da se mačići sijamske mačke rađaju potpuno bijeli, a oznake im se pojavljuju kasnije, s oko 4 tjedna starosti.”

  Sijamska mačka i pas

  Izvor fotografije: Pexels

  Današnji izgled sijamske mačke drugačiji je nego što je bio u prošlosti. Takozvani tradicionalni tip bio je masivnije građe, škiljastih očiju i s kukicom na repu. Današnji moderni tip sijamske mačke potpuno se razlikuje, ima duguljasto, mišićavo tijelo, trokutastu glavu te velike uši i oči. Budući da gotovo nemaju poddlaku, sijamske mačke ne vole hladna ni mokra okruženja.

  Ove mačke su izrazito druželjubive i aktivne. Jako se vežu za svoje ljude, vole njihovo društvo i pažnju. Nikako ne vole biti same pa čak mogu postati i depresivne ako dugo nikoga nema kod kuće. Zbog svoje druželjubive naravi odlično se slažu sa psima i drugim mačkama. Po ponašanju su vrlo slične psima. Vole trčati, igrati se, donositi lopticu i ići u šetnje. Izrazito su inteligentne pa mogu naučiti razne trikove, a uživaju i u interaktivnim igračkama.

  "Budući da gotovo nemaju poddlaku, sijamske mačke ne vole hladna ni mokra okruženja."

  Sijamska mačka leži

  Izvor fotografije: Pexels

  Jedna od karakteristika ove pasmine je da su izrazito vokalne. Vole komunicirati, proizvoditi razne zvukove i vrlo jasno naglašavaju svoje potrebe, sreću ili nezadovoljstvo. Vlasnici ovih mačaka kažu da često koriste različite zvukove za različite situacije te da na svoj specifičan način pričaju s njima. Komičan prikaz karaktera ove mačke možeš pogledati i u Disney-evom hit filmu “Dama i skitnica”.

  Složit ćeš se kako je ova pasmina mačke zaista posebna i zanimljiva. Danas posveti dodatnu pažnju svojoj mačjoj ljubimici, nagradi je finom poslasticom ili joj pokloni novu igračku. Ako je tvoja ljubimica baš sijamska mačka, svakako s nama podijeli doživljaje kako bi danas svi mogli uživati u ovoj predivnoj pasmini.


  Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.

  Saznaj više