Kako pravilno održavati akvarij?

Razmišljaš o akvariju, no nemaš prethodnog iskustva? Otkrij što ti je sve potrebno i kako pripremiti akvarij.

Kako pripremiti akvarij

Akvaristika je predivan i veoma zanimljiv hobi. No, kao i svaki drugi hobi, zahtijeva određeno predznanje kako bismo imali što manje problema na samom početku te da nam ne bi predstavljala problem, već užitak. Odmah na početku moram istaknuti da ako nemaš sat vremena tjedno za bavljenje ovim hobijem, bilo bi bolje da ga niti ne započinješ.

Ribice u akvariju
Izvor fotografije: Pexels

Kako odabrati idealan akvarij?

Prije samoga početka moraš znati kakav akvarij želiš. Manji, srednji ili pak onaj većih dimenzija, odnosno želiš li nešto jednostavno ili se pak želiš uhvatiti u koštac s naprednijom postavom akvarija.
Ovo je bitno jer jednostavan akvarij znači da neće biti potrebe za zahtjevnijim biljem, zahtjevnijim i osjetljivijim ribama, za posebnom rasvjetom te Co2, dok će pak zahtjevnija postava akvarija to sve iziskivati ako želimo osebujan akvarij sa zdravim biljkama. Korisne savjete o akvaristici uvijek možeš potražiti u svim našim ZOOCITY poslovnicama, a u nastavku ti donosimo detaljne upute o pripremi i održavanju akvarija.

Vrlo je važno napraviti dobru pripremu

Bilo da kupuješ jednostavniji ili zahtjevniji akvarij, bilo bi dobro kupiti kvalitetnu podlogu za akvarij. Ipak, ako se odlučiš za jednostavniji akvarij, nema potrebe stavljati skupe podloge, već ispod šljunka možeš staviti podlogu poput Tetra Complete Substrata koja će osigurati kvalitetnu prihranu tvojih biljaka u najvažnijem trenutku (kod ukorjenjivanja biljaka) te kroz 6 mjeseci osiguravati njihovu prihranu.
Šljunak, prije postavljanja u akvarij, trebaš dobro isprati, a nakon toga ga ravnomjerno rasporediti po akvariju. Debljina podloge trebala bi biti najmanje 5 cm da bi se bilje moglo dobro ukorijeniti. Sada slijedi kreativni dio: nakon postavljanja podloge i šljunka, raznim dekoracijama (kamenje, ukrasi) sam dizajniraš svoj akvarij. Nakon dizajna, dolaze na red biljke.

Kako zasaditi akvarijsko bilje?

Akvarijsko bilje možeš kupiti u košaricama ili u plastičnim kutijicama (tzv. in vitro bilje). Biljke iz košarice moraš izvaditi vrlo pažljivo te, ako je korijenje proraslo kroz košaricu, za razdvajanje košarice od biljke možeš koristiti škare. Pripremi posudicu i prskalicu s vodom i neka ti uvijek budu pri ruci prilikom sadnje. Nakon što izvadiš biljku iz košarice, odvoji je od vune koja drži biljku, polako je razvoji rukama te odreži višak korijenja. Tako ćeš iz jedne košarice dobiti više sadnica koje zatim možeš posaditi jednu uz drugu ili na više različitih lokacija unutar akvarija. Na ovaj će se način biljke lakše i brže ukorijeniti. Sljedeća faza je punjenje akvarija vodom.

Održavanje akvarija
Izvor fotografije: Accredo d.o.o.

Dodavanje vode u akvarij – polagano i oprezno!

Prije dodavanja vode u akvarij, potrebno je postaviti filter i grijač u sam akvarij (ako se radi o unutarnjem filteru – što je uglavnom slučaj kod manjih akvarija). Uvijek je poželjno postaviti ih (grijač i filter) na istu stranu akvarija. Prilikom punjenja akvarija vodom budi posebno oprezan jer postoji mogućnost da se tek posađeno bilje podigne iz same podloge. Neovisno o tome puniš li akvarij crijevom za vodu ili vodom iz posude, uvijek moraš paziti na to da vodu ulijevaš polagano. Preporučljivo je unutrašnjost akvarija prekriti nekim najlonom ili vrećicom te preko njega dolijevati vodu ili ulijevati vodu u akvarij preko neke posude. Zapamti, tek kada napuniš akvarij do vrha (do ruba poklopca ako ga akvarij ima), možeš pokrenuti filter i uključiti grijač. Moraš uzeti u obzir i činjenicu da će lampa također dogrijavati vodu, tako da će temperatura biti uvijek za stupanj ili dva viša od one namještene na grijaču.

"Neovisno o tome puniš li akvarij crijevom za vodu ili vodom iz posude, uvijek moraš paziti na to da vodu ulijevaš polagano. Preporučljivo je unutrašnjost akvarija prekriti nekim najlonom ili vrećicom te preko njega dolijevati vodu ili ulijevati vodu u akvarij preko neke posude. Zapamti, tek kada napuniš akvarij do vrha (do ruba poklopca ako ga akvarij ima), možeš pokrenuti filter i uključiti grijač."

Kako i kada pripremiti vodu za ribice?

Nakon što uliješ vodu u akvarij, u nju je potrebno dodati sredstvo za vezanje klora i teških metala kao što su Tetra Aqua Safe ili Fluval Water Conditioner (po uputama s pakiranja). Ova je sredstva potrebno koristiti prilikom svake promjene vode jer je voda iz slavine puna klora i teških metala koji znatno mogu oštetiti sluznicu ribica i naštetiti zdravlju riba.

Betta borac
Izvor fotografije: Flickr

Sat vremena nakon dodavanja vode u akvarij u istu vodu trebaš dodati nitrificirajuće bakterije Tetra Safe Start ili Fluval Cycle. Kod novoformiranih akvarija ove je bakterije potrebno ulijevati barem sedam dana zaredom u istoj količini da bi se one što prije nastanile u akvariju i u filteru (pretvaraju štetne tvari poput amonijaka i nitrita u manje štetne nitrate). Određeni dio nitrata koristan je biljkama za rast, jedan dio ishlapi, dok ostatak izbacujemo mi sami redovnom izmjenom vode (na tjednoj bazi izmijeniti 30% akvarijske vode). Promjenu vode se nikako ne bi trebalo preskakati jer na taj način, osim štetnih tvari iz akvarija, izbacujemo i višak parazita, bakterija, fosfata te ostalih tvari koje štetno utječu na zdravlje ribica (te uzrokuju rast neželjenih algi u akvariju). Prilikom svake promjene vode, u vodu je potrebno dodati prihranu za bilje (tekuće gnojivo i tekući Co2). Sve tekućine s bakterijama trebaš, prije ulijevanja u akvarij, dobro protresti oko 30 sekundi i tek onda dodati u akvarij.

"Promjenu vode se nikako ne bi trebalo preskakati jer na taj način, osim štetnih tvari iz akvarija, izbacujemo i višak parazita, bakterija, fosfata te ostalih tvari koje štetno utječu na zdravlje ribica (te uzrokuju rast neželjenih algi u akvariju). Prilikom svake promjene vode, u vodu je potrebno dodati prihranu za bilje (tekuće gnojivo i tekući Co2)."

Što je bijelo zamućenje vode i kako postupiti ako se pojavi?

Bijelo zamućenje akvarijske vode, nakon samog ulijevanja vode, sasvim je normalna pojava. Može čak i potrajati neko vrijeme, no to te uopće ne treba zabrinjavati. Naime, bijelo zamućenje je znak da se u akvariju još nije uspostavila kvalitetna biološka filtracija te je vrlo česta pojava kod novoformiranih akvarija. U tim trenucima možeš zamijeniti dio vode iz akvarija, no nemoj ispirati filter.

Filter materijal se čisti na mjesečnoj bazi

Sav filter materijal (ovisno o vrsti filtera i sadržaju) potrebno je ispirati na mjesečnoj bazi u vodi prethodno izvađenoj iz akvarija (nikako ispod slavine) u nekoj posudi. Materijal nemoj prejako ispirati – potrebno je ukloniti samo grubu nečistoću. Također, neke je materijale (poput vate ako je filter sadrži ili ugljena) potrebno mijenjati na mjesečnoj bazi. Više o tome saznaj u članku Je li tvoj akvarij idealan dom za ribice? Što se tiče akvarijskog bilja, možeš ga podrezivati na tjednoj bazi te odvajati i izbacivati žuto lišće (ako ga ima) s bilja kako ono ne bi dodatno opterećivalo akvarij. Također, prilikom promjene vode potrebno je čistom spužvicom ili magnetom detaljno očistiti stakla kako ne bi došlo do nakupljanja algi.

Nakon što pripremiš akvarij – na red dolaze ribice!

Preporuka je da se ribice stavljaju u akvarij mjesec dana NAKON prvog punjenja vodom i to iz više razloga. Prvi je taj da akvariju treba neko vrijeme za cikliranje (pripremanje vode i akvarija za siguran prihvat riba) i sazrijevanje, a taj proces može potrajati od 2 do 6 tjedana (čak i nakon stavljanja riba u akvarij). Drugi je razlog vrlo praktičan jer ako odmah staviš ribice u akvarij može se dogoditi da one podignu tek zasađeno bilje koje se još nije stiglo čvrsto primiti za podlogu.

Akvarij s ribicama
Izvor fotografije: Unsplash

Koje ribice odabrati, kako ih kombinirati te koliko ih smjestiti u akvarij?

Brojne osobe puno prije same kupnje akvarija imaju ideju o tome koje bi ribice kupili i smjestili u akvarij, a koje ne. Kada dođeš u ZOOCITY poslovnicu, u svakom trenutku možeš pitati djelatnike za savjet, a oni će ti preporučiti koju ribu uzeti (koje ribice možeš kombinirati i staviti u isti akvarij, a koje nisu kompatibilne za isti akvarij). Nemoj pretjerivati s količinom riba kako ne bi došlo do preopterećenja vode i filtera. Također, kod određenih vrsta ribica (poput Tetrica) moraš paziti da ih ne uzmeš premalo jer su one jatašice, odnosno vole biti u jatima te se osjećaju puno sigurnije ako ih je barem 7-10 jedinki u akvariju. U sljedećem ću akvarističkom blogu pisati više o ribicama (o raznim vrstama, kako ih kombinirati, kojima što odgovara i sl.).

Ribice se, s vremenom, u potpunosti naviknu na redovno održavanje akvarija te im ono ne predstavlja stres. No, ako im ne promijeniš vodu ili akvarij ne održavaš redovito, to im može biti vrlo stresno jer im, samim time, ugrožavaš zdravlje. Da se vratim na početak, ako redovito čistiš i održavaš svoj akvarij za lijep akvarij ćeš, na tjednoj bazi, potrošiti 45 minuta do sat vremena, no u tome ćeš i uživati što i je smisao hobija. S druge strane, ako akvarij zapustiš, imat ćeš puno više posla, nećeš biti zadovoljan izgledom, a ribice i biljke će stradati.

Proučavajte i istražujte svijet akvaristike te uživajte u ovom predivnom hobiju!

 

Autor: Robert Lončar, dr. med. vet. (akvarist)