1. MAJIN KUTAK

    MAJIN KUTAK

    Dobro došli na ZOOCITY blog gdje možete pronaći članke naše veterinarke Maje Črnjević o treningu i dresuri, njezi i zdravlju, vodiče kroz pasmine pasa i mačaka te još puno toga iz svijeta ljubimaca.

  1. Novo štene je u tvom domu? Prilagodi dom novom stanaru

    Novo štene je u tvom domu? Prilagodi dom novom stanaru

    Slažemo se s tobom, dan kad dolazi novo štene u dom – najsretniji je dan! Čestitamo ti na toj velikoj odluci i veselimo se zbog tebe jer znamo da ti je najbolji prijatelj zagarantiran! Da bi okolina doma bila sigurna za štene, a i ti spreman za novog gosta započni pripreme na vrijeme! 

    Krenimo od njegovog kutka. Ako planiraš držati svog ljubimca većinski u kući/stanu pobrini se da ima svoje mjesto i da s tog mjesta vidi većinu ostalog prostora jer ćeš mu na taj način omogućiti osjećaj sigurnosti jer ima sve u vidokrugu. Dobar izbor je kutak u dnevnoj sobi ili neki prostor gdje i ostali ukućani provode najviše vremena. U taj kutak smjestit ćeš krevetić ili jastučić koji si izabrao i koji će tvom čupavcu služiti za spavanje i odmor. 

    Tvom najboljem prijatelju jako je važno da osjeća svoj teritorij te će se tako lakše nositi s činjenicom da je iz majčinog krila otišao u potpuno novo i nepoznato mjesto. Imaj na umu da u štenećoj fazi rastu zubići i izmjenjuju se te će malac imati jaki nagon za grickanjem tako da se nemoj ljutiti ako počne gristi svoj jastučić! Svakako mu osiguraj igračke, plišane i gumene, kojima ćeš mu odvraćati pažnju sa svojih papuča ili nogica od stola.

    Osim mjesta za spavanje treba mu naravno i mjesto za klopu. Najbolje bi bilo da su zdjelice za hranu i vodu negdje u blizini njegovog kutka i da se ne sele. Psi više vole stabilnost i poznavanje rutine, to im također daje osjećaj sigurnosti. Izaberi zdjelice od nehrđajućeg čelika jer se one najlakše održavaju i nisu podložne uništenju griženjem. 

    Korisno je nabaviti i silikonsku podlogu jer će štene u početku biti zaigrano i nespretno pa će podloga svakako smanjiti klizanje ili prevrtanje zdjelica, a tebi dodatan posao i čišćenje. Voda treba biti dostupna stalno tako da prilikom odabira mjesta za zdjelice uzmi u obzir i to da nije na nekom prometnom mjestu ili nekome na putu. 

    Što se tiče hrane, izaberi kvalitetnu suhu potpunu hranu namjenjenu štencima koja će biti baza prehrane i koja će mu omogućiti pravilan rast i razvoj, a povremeno mu ponudi kvalitetnu mesnu konzervicu da se zasladi. Poslastice koje ćeš koristiti za trening neka budu također kvalitetne i primjerene veličine. Poslastice bi trebale zauzimati maksimalno 10% dnevnog unosa hrane, tako da izaberi dovoljno malene da ih možeš dati više puta tokom treninga.

    „Tvom najboljem prijatelju jako je važno da osjeća svoj teritorij te će se tako lakše nositi s činjenicom da je iz majčinog krila otišao u potpuno novo i nepoznato mjesto.“

    U svrhu obavljanja nužde po kući možeš nabaviti pelene za pse i privlačni sprej koji će vam pomoći pri treningu ili možete odmah početi trenirati obavljanje nužde vani. 

    Izvor fotografije: Shutterstock

    Također, moraš imati pripremljenu ogrlicu za svog ljubimca koja će odgovarati njegovom opsegu vrata, a idealno bi bilo da se može povećavati i da možeš prilagoditi veličinu s obzirom na rast šteneta. Uz ogrlicu, treba ti i povodnik koji će vam omogućiti zajednička druženja i šetnje, ali i čuvati ga od opasnosti. Izbjegavaj fleksice dok je štene i ne odaziva se na poziv, radije izaberi fiksni povodnik tako da uvijek možeš kontrolirati kud se kreće i sa čime dolazi u kontakt. 

    U početku, dok ne prođu sva cijepljenja protiv zaraznih bolesti čuvaj ga od kontakta s drugim psima i ne vodi ga u pseće parkove već ga drži u kući ili eventualno u dvorištu ili vrtu gdje može obaviti i nuždu. Vrećice za izmet pametno je smjestiti u torbu ili jaknu, a još bolje u dispenzer koji možeš okačiti na povodnik tako da su ti uvijek pri ruci i da možeš počistiti za svojim ljubimcem.

    Za njegu dlake i četkanje izaberi prigodnu četku te blagi šampon, no nema potrebe da ga često kupaš. Za čišćenje nakon šetnje vani dobro će doći vlažne maramice kojima možeš nježno obrisati šapice bez potrebe da smočiš cijelu dlaku. Također, ne zaboravi pseću pastu za zubiće kojom ćeš održavati dentalnu higijenu. 

    „U početku, dok ne prođu sva cijepljenja protiv zaraznih bolesti čuvaj ga od kontakta s drugim psima i ne vodi ga u pseće parkove već ga drži u kući ili eventualno u dvorištu ili vrtu gdje može obaviti i nuždu.“

    Tvoj stambeni prostor prilagođen je životu tebi i može skrivati nekoliko potencijalnih opasnosti za tvog novog člana kućanstva. Štene je razigrano, znatiželjno i ne predviđa opasnosti. Bilo kakve stepenice obavezno zaštiti ogradicom, bilo da su u kući ili u dvorištu. Skloni sve kablove, punjače, slušalice i ostale tehničku opremu koje bi se mogao dohvatiti i pregristi. 

    Prođi svaku prostoriju u kući i provjeri ima li kakvih oštrih predmeta, izbočina ili uskih prostora gdje bi mogao zapeti ili zahvatiti se ogrlicom. Također, bilo bi idealno kada nebi imao ukrasnog bilja po podu, već da sve digneš na štenetu nedostupna mjesta. Ima pojedinih biljaka koje mogu biti otrovne za kućne ljubimce pa svakako želiš skloniti sve što bi mu moglo naštetiti. 

    Ako imaš dvorište ili vrt, osim biljaka u kući provjeri i biljke koje imaš u dvorištu i je li neka od njih toksična. U vrtu također ogradi terasu ako je na povišenom, bazen ili pak ribnjak. Dvorište treba biti potpuno ograđeno da štene ne može izaći, a drugi psi ne mogu ući. Dobro provjeri vrata/ ogradu jer će se malo znatiželjno štene svukud pokušati provući. 

    U garaži provjeri da ne držiš npr. otrov za štakore ili za korov na nekom lako dostupnom mjestu kojeg bi malac mogao dohvatiti te provjeri da nema i antifriza jer je također otrovan za pse, a miriši im kao sladoled. 

    Najčešće greške koje se znaju javiti kod novih vlasnika ljubimaca jesu: zanemarivanje oralne higijene, zanemarivanje socijalizacije i treninga psa, neredovite posjete veterinaru, davanje ljudske hrane sa stola i hranjenje nekvalitetnom hranom punom žitarica s nimalo mesa, prerano dovođenje šteneta u novi dom te prerano upoznavanje s drugim kućnim ljubimcima dok još nema razvijenu imunološku zaštitu protiv zaraznih bolesti. 

    Važno je informirati se o svemu prije nabave ljubimca kako bi se na vrijeme pripremio, upoznao s potencijalnim opasnostima i izbjegao najčešće greške i neželjene posljedice. Ti si svakako na odličnom putu jer čitaš ovaj članak i educiraš se i sigurni smo da će ti pomoći ovi savjeti kako bi i ti i ljubimac bili sretni, zdravi i zadovoljni! 

    Autor: Marina Žegrec, dr.med.vet.

     

    Saznaj više
  2. Prehrana štenaca: znaš li koja je hrana idealna za tvoje štene?

    Prehrana štenaca: znaš li koja je hrana idealna za tvoje štene?

    Dolazak štenaca ili šteneta u tvoj dom, znamo, najuzbudljiviji je dan na svijetu! Slatko malo biće treba i slatki mali krevetić, dekicu, igračkice, ogrlicu i povodnik pa dok pripremiš sve te sitnice priprema prehrane možda padne u drugi plan. No, prehrana štenaca, uz cijepljenje, svakako je tvoja najbitnija odgovornost! Kvalitetna i primjerena prehrana kreće od malih nogu, a za štenca je izuzetno važna zbog pravilnog rasta i razvoja, a kasnije i za održavanje zdravlja i njegov što duži život.

    Kad se štenci oštene nemaju još zubića, a većinu vremena provode spavajući i hraneći se majčinim mlijekom, baš kao tipične bebe! Majčinim mlijekom hrane se do 3. - 4. tjedna starosti kad im počnu izbijati zubići. U tom periodu kreće odvikavanje od majčinog mlijeka i sisanja jer oštri zubići iritiraju kožu kuje i dopušta sve kraće sisanje. Za vrijeme odbijanja poželjno je paralelno raditi tranziciju na visokoenergetsku prehranu za poticanje rasta štenaca prvo kroz zamjene za mlijeko, zatim upoznavanjem s mokrom hranom, a potom i suhom.

    Zamjene za majčino mlijeko mogu biti nadomjestak ili nadopuna uz prehranu majčinim mlijekom. Zamjensko mlijeko je od životne važnosti za štence koji su ostali bez majke jer su to formule potpune hrane koje će pružiti sve nutrijente i potrebnu energiju koju bi štene dobilo i od majčinog mlijeka te se mogu koristiti od rođenja. Vrlo je praktično za rukovanje jer najčešće dolazi u obliku praha koji se pomiješa s vodom te se za malce kojima je nadomjestak lako napuni šprica sa smjesom koja olakšava hranjenje ili u bočicu koja i budi taj prirodni nagon za sisanjem. Naravno, uvijek je bolje da štene siše kujino mlijeko jer će na taj način razviti i zdravi imunitet, no u slučajevima kada ne može ovi preparati pružit će potrebnu pomoć.

    Izvor fotografije: Shutterstock

    ''Imaj na umu da se za vrijeme dojenja štenci hrane po malo i često, otprilike 4-6x na dan. Oko 6. – 8. tj. starosti kad će se odvojiti od kuje i biti samostalniji trebali bi dobivati 4 obroka dnevno. Nakon 3. mjeseca poželjno je povećati količinu, a smanjiti frekvenciju obroka na 3x dnevno, a nakon 6 mjeseci i na 2x dnevno te se toga nadalje držati.''

    Za malce kojima je zamjensko mlijeko nadopuna preporučujemo ti otopiti prah i napraviti smjesu, ulijati mlijeko u plitki tanjurić te prstom umočenim u mlijekom prebrisati nos i usta štencu. Bit će malo musavi, ali tako će najbrže naučiti da je ono što je u tanjuriću hrana i da je fino! Idealno bi bilo da to ponoviš više puta na dan dok sami ne nauče piti i na taj način početi odvikavanje od sisanja. 

    Kad se naviknu na pijenje iz plitkih tanjurića sljedeći korak je dodavanje malih količina mekane hrane, odnosno kvalitetne konzerve za štence kojom planiraš hraniti ljubimca i kasnije tako da se navikne na okus. Na taj način će postepeno učiti gutati kruću hranu, a i žvakati. 

    S vremenom smanjuj količinu tekućeg mlijeka i povećavaj količinu mekane hrane i ciljaj da to ostvariš do 6. tjedna starosti. Nakon što se priviknu na mekanu hranu počni dodavati u obrok i po nekoliko granula suhe potpune hrane kojom planiraš hraniti štenca tako da se privikava i na dehidrat. Na početku možeš pustiti da se granula malo namoči i omekani, a s vremenom kako jačaju zubići i čeljust moći će grickati i suhu granulu. 

    Imaj na umu da se za vrijeme dojenja štenci hrane po malo i često, otprilike 4-6x na dan. Oko 6. – 8. tj. starosti kad će se odvojiti od kuje i biti samostalniji trebali bi dobivati 4 obroka dnevno. Nakon 3. mjeseca poželjno je povećati količinu, a smanjiti frekvenciju obroka na 3x dnevno, a nakon 6 mjeseci i na 2x dnevno te se toga nadalje držati.

    Svi psi su štenci do 6 mjeseci starosti bez obzira na pasminu. U toj fazi se događa izmjena zubića i osim što ćeš ga prilagođavati na suhu hranu, osiguraj mu i gumene igračke koje će olakšati izmjenu zubi. 

    Nakon 6 mjeseci prelaze u fazu juniora i u tom prijalazu završava izmjena zubića i formira se stalni dlačni pokrov. Odvajanje štenaca iz legla i odlazak u novi dom preporuča se odraditi između 8. i 12. tjedna i tada bi već trebali biti naviknuti na mokru i suhu hranu te jesti samostalno. 

    Naravno, svako štene će se razvijati svojim tokom i nema jedinstvene formule za svakog. Suha hrana će biti baza prehrane za tvog ljubimca do kraja života tako da izaberi kvalitetnu potpunu hranu s visokim udjelom mesa i svim potrebnim vitaminima i mineralima. Izbor prilagodi prema veličini svoje pasmine, razini aktivnosti i fazi životne dobi s obzirom da štene i junior imaju drugačije nutritivne potrebe. 

    Svakako izbjegavaj davanje kravljeg mlijeka, ljudske hrane i nekvalitetnih poslastica punih aditiva i pojačivača okusa jer će sve to naštetiti zdravoj probavi tvog najboljeg prijatelja. U fazi šteneta posebno pazi na prehranu s obzirom da se probavni sustav još razvija i ne radi punim kapacitetom, a kasnije i dalje biraj samo hranu i poslastice namjenjene psima, kvalitetnog sastava od visokovrijednih namirnica.

    Tvoje štene bit će sretno i zdravo ako se držiš ovih smjernica i privikavaš ga na krutu hranu postepeno, a puno maženja i tepanja će također olakšati proces i osigurati da postanete i ostanete najbolji prijatelji!


    Autor: Marina Žegrec, dr.med.vet.

    Saznaj više
  3. Kakvu hranu trebam ponuditi kastriranom ljubimcu?

    Kakvu hranu trebam ponuditi kastriranom ljubimcu?

    Kastracija pasa i mačaka danas je rutinski zahvat za koji se odlučuje sve veći broj ljubitelja ljubimaca. Prednosti koje donosi mogu drastično utjecati na kvalitetu života naših krznenih prijatelja, ali i društvo općenito. Vjerujemo da si upoznat s problemom pasa i mačaka lutalica koji mnoge organizacije i predani pojedinci pokušavaju riješiti kako bi ovi umiljati četveronošci imali život dostojan življenja, no to nije nimalo lak zadatak. Zvuči nevjerojatno, no samo jedan par nekastriranih mačaka u nekoliko godina može dobiti čak 20.000 potomaka! Pokušaj zamisliti koliki je to rast populacije mačaka, a tako i pasa koji nemaju gdje. Osim nekontroliranog razmnožavanja, nekastrirani ljubimci su u znatno većoj opasnosti od razvoja zloćudnih bolesti vezanih uz reproduktivne organe i drugih stanja koja im mogu skratiti život ili narušiti njegovu kvalitetu. 

    Jedan od najčešćih razloga koji otežava donošenje odluke o kastraciji je strah od samog perioda oporavka koji zapravo nije tako strašan. Prva 24 sata nakon zahvata drži svog prijatelja na oku za slučaj da mu nešto zatreba. Normalno je da je nakon anestezije uspavan i pomalo dezorijentiran pa mu osiguraj topao, siguran prostor i puno maženja kako bi mu bilo što ugodnije. Za vrijeme razdoblja oporavka koje traje oko 7-14 dana trebaš paziti da tvoj ljubimac ne skače na visoka mjesta poput kreveta i kauča te da ne hoda po stepenicama kako bi spriječio pucanje šavova.

    Izlaske također svedite na minimum. Radi li se o psu, izvedi ga na povodcu kako bi obavio svoje potrebe bez da se zaigra ili rastrči, a ako je tvoja mezimica mačka, pobrini se da tijekom ovog razdoblja ne izlazi van. Primijetiš li da tvoj krzneni prijatelj pokušava lizati ili češati ranu, bilo bi dobro staviti mu ovratnik kako bi spriječio moguće komplikacije. 

    "Zvuči nevjerojatno, no samo jedan par nekastriranih mačaka u nekoliko godina može dobiti čak 20.000 potomaka! Pokušaj zamisliti koliki je to rast populacije mačaka, a tako i pasa koji nemaju gdje. Osim nekontroliranog razmnožavanja, nekastrirani ljubimci su u znatno većoj opasnosti od razvoja zloćudnih bolesti vezanih uz reproduktivne organe i drugih stanja koja im mogu skratiti život ili narušiti njegovu kvalitetu."

    Ono na što dugoročno treba obratiti pozornost nakon ovog zahvata je prehrana. Prvi obroci nakon same operacije trebaju biti manji, zdravi i lako probavljivi, a kasnije posebno pazi na tjelesnu težinu svog ljubimca. Gubitak spolnih hormona donosi promjenu rada organizma te je moguće da će imati nešto veći apetit i lakše nakupljati kilograme. Kako bi spriječio pretilost, izbjegavaj mu nuditi hranu koja sadrži visok udio žitarica i nekvalitetne izvore bjelančevina, a ponudi mu onu koja se sastoji od zdravih namirnica te sadrži što više mesa – idealno bez ijedne žitarice.

    Izvor fotografije: Unsplash

    Obroke mu možeš rasporediti na nekoliko puta kroz dan, što će uz samu mesnatiju hranu osigurati da je uvijek sit. Također, primijetiš li da ipak dobiva na težini, prilagodi mu dnevnu količinu hrane. Odlična opcija je i posebna hrana za kastrirane ili light hrana – obje imaju smanjen postotak masnoće kako bi ljubimac ipak mogao pojesti malo veću količinu nego što je preporučeno kod klasične hrane, a da se ne udeblja. Ova hrana će pomoći i ako se tvoj ljubimac već bori s prekomjernom težinom.

    "Kako bi spriječio pretilost, izbjegavaj mu nuditi hranu koja sadrži visok udio žitarica i nekvalitetne izvore bjelančevina, a ponudi mu onu koja se sastoji od zdravih namirnica te sadrži što više mesa – idealno bez ijedne žitarice."

    Kod takvih slučajeva postoji i veterinarska hrana koja pomaže kod gubitka kilograma, no važno je naglasiti da je bez obzira na odabir hrane potrebno povećati tjelesnu aktivnost kako bi se masne naslage trošile te zatim održavala zdrava tjelesna težina i dobra kondicija. 

    Osim prednosti i promjena koje smo već spomenuli, kastracija može dovesti do drugačijeg ponašanja tvog mezimca. Prestanak proizvodnje spolnih hormona u nekim slučajevima može pomoći i u rješavanju problema u ponašanju kao što su obilježavanje teritorija ili agresija.

    Odlučiš li se za ovaj zahvat, uz pravilnu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost, svom krznenom prijatelju možeš produljiti život i njegovu kvalitetu, što znači više bezbrižnog druženja, zajedničkih izleta, šetnji i maženja!

     

    Autor: Paula Harapin

    Saznaj više
  4. Ogrlica ili ampula? Što je bolje za mog ljubimca?

    Ogrlica ili ampula? Što je bolje za mog ljubimca?

    Nema sumnje u to da rast temperature donosi i znatno veću opasnost od buha, krpelja i ostalih vanjskih nametnika, no velik broj njih ljubimcima može zadavati probleme tijekom cijele godine – pa čak i zimi. Iz tog razloga važno je da se pobrineš da je tvoj mezimac uvijek zaštićen odgovarajućom zaštitom. Ovisno o vašim životnim navikama i prirodnom okruženju, tvoj prijatelj može biti više ili manje izložen određenim nametnicima pa se možda pitaš koji oblik zaštite bi vam bolje odgovarao – ogrlice ili ampule?

    Ako dobar dio vremena provodite u šetnji prirodom, planinarite i istražujete ili pak živite na selu okruženi zelenilom, za očekivati je da se u vašoj okolini nalazi veći broj nametnika koji vrebaju tvog ljubimca. Odlučiš li mu staviti ogrlicu, bit će zaštićen dulji period vremena, no potrebno je obratiti pozornost na nekoliko sitnica.

    Ogrlica treba biti u stalnom kontaktu s kožom kako bi bila učinkovita pa je potrebno s vremena na vrijeme provjeriti je li slučajno olabavila i po potrebi ju zategnuti, a i obrisati od prašine i prljavštine koja se tijekom vremena može skupiti na površini. To će pomoći kod nesmetanog otpuštanja aktivne tvari. Također, ovisno o tome je li ogrlica vodootporna ili štetna za vodeni okoliš, možda ju je potrebno skidati prije kupanja ili plivanja.

    Kod češćeg kupanja ili temeljitog šamponiranja, zaštita će se više ili manje isprati s kože tvog prijatelja pa je potrebno određeno vrijeme da se ona tamo opet otpusti. U tom periodu zaštita je nešto slabija ili nepostojeća. Ovisno o kojoj ogrlici se radi, taj period može biti dulji ili kraći pa svakako provjeri uputstva.

    Izvor fotografije: Shutterstock

    "Ogrlica treba biti u stalnom kontaktu s kožom kako bi bila učinkovita pa je potrebno s vremena na vrijeme provjeriti je li slučajno olabavila i po potrebi ju zategnuti, a i obrisati od prašine i prljavštine koja se tijekom vremena može skupiti na površini. To će pomoći kod nesmetanog otpuštanja aktivne tvari."

    Ima li tvoj ljubimac gustu i dugu dlaku, ampula može biti učinkovitije rješenje jer će lakše doprijeti do kože. Također, odlično je rješenje kao zaštita od ugriza muha na područjima gdje i to može stvarati problem. Ona djeluje do mjesec dana, a uz vodene aktivnosti i kraće pa treba biti redovit u primjeni. Odlučiš li se za ampulu, imaj na umu da prije apliciranja treba proći bar dva dana od kupanja te se preporuča izbjegavati kupanje isto toliko nakon aplikacije. 

    Ako ste u gradu, opasnosti od vanjskih nametnika mogu biti nešto manje, ali daleko od nepostojećih. Kod odabira zaštite svakako uzmi u obzir odlazite li i koliko često u park, šetnju ili na igru s drugim ljubimcima. Ogrlica u takvim situacijama može biti nezgodan izbor jer se za vrijeme grublje igre i nespretnih pokreta može i potrgati ili izgubiti. Ako se pak radi o mački, može se dogoditi da tvoja ljubimica za vrijeme istraživanja ogrlicom zapne za nešto i zaglavi ili se ozlijedi. Osim toga, ogrlica se tako može i izgubiti. I ovdje bi ampula mogla biti bolje rješenje. 

    Da sumiramo, ogrlice uz pravilno korištenje pružaju zaštitu 4 – 8 mjeseci, ovisno o kojem proizvodu se radi. Mogu biti vodootporne, no nakon kupanja i plivanja potrebno je određeno vrijeme da ponovo postignu svoje maksimalno djelovanje. Kao što smo spomenuli, ovdje trebaš pripaziti na to da je ogrlica čista i dobro zategnuta, a kao glavnu prednost istaknuli bismo duljinu djelovanja zaštite i repelentno djelovanje, ovisno o kojem se točno proizvodu radi. Većinom su namijenjene psima, no postoje i one za mačke.

    Ampule traju do mjesec dana i također su jednostavne za primjenu te mogu imati repelentno djelovanje. Kod aplikacije je bitno da prođe barem 48 sati nakon posljednjeg i minimalno isto toliko prije sljedećeg kupanja kako bi djelovanje bilo potpuno. Također, ampulu istisni na mjesto koje tvoj mezimac ili mezimica neće moći lizati kako ne bi došlo do ozbiljnih posljedica. Osim što pružaju zaštitu psima i mačkama, određene ampule možeš koristiti i ako je tvoj prijatelj kunić.  

    Još jedna od opcija može biti sprej. Odlučiš li se za ovaj oblik zaštite, svog ljubimca trebaš pošpricati po cijelom tijelu i proći prstima kroz dlaku kako bi zaštita prodrla do kože. Sprejevi djeluju nakon što se osuše, no izlaganje vodi može umanjiti djelovanje. Mogu biti odličan izbor za štence i mačiće jer se mogu koristiti već od 2 dana starosti, no zbog načina primjene nisu praktični za odrasle ljubimce srednjih i velikih pasmina te onih duge i guste dlake.

    "Što god odabrao - bila to ogrlica, ampula, sprej ili čak tableta, bitno je da svom prijatelju pružiš cjelogodišnju zaštitu kako biste mogli bezbrižno uživati na otvorenom i izvući najbolje iz svakog godišnjeg doba!"

     

    Autor: Paula Harapin

    Saznaj više
  5. Kastracija – da ili ne? DA!

    Kastracija – da ili ne? DA!

    Jesi li znao da u godinu dana jedna mačka može imati u prosjeku 15-20 mačića? A jesi li znao da ti njezini mačići u sljedećih 5 godina mogu donijeti na svijet 20 000 drugih mačića? Da, i mi smo začuđeni ovom brojkom kao i ti! Kako bi spriječili nekontrolirano razmnožavanje mačaka i visok broj mačića svakako ti preporučujemo da kastriraš svoju macu. 

    Ako si vlasnik ženske mace koja živi vani ili ima pristup vani možeš ju već kastrirati i prije nego što postane spolno zrela. Većina mačaka spolnu zrelost dostiže s 5 mjeseci, odnosno kad dosegnu 80% odrasle tjelesne težine. Kroz zadnjih 10 godina dosta se mijenjala preporuka kada je najbolje kastrirati mačke te postoji li uopće 'optimalno vrijeme'. Jedno vrijeme je preporuka bila kastrirati tek nakon prvog legla, zatim se preporuka promijenila u period nakon što prođe prvo tjeranje, a onda se većina složila da je to dob između 6 i 9 mjeseci (i kod muških i kod ženskih mačaka). Najnovija provedena istraživanja kažu da je sigurno već i u dobi od 4 mjeseca, odnosno prije spolnog sazrijevanja. Kastracijom mačaka sprječavamo neželjena parenja te broj potencijalno nezbrinutih mačića. Osim toga, kastracijom smanjuješ i rizik od pojave zloćudnih bolesti vezanih uz reproduktivne organe (karcinom mamarnih žlijezda) kao i komplikacije gravidnosti (npr. piometra). Muške mačke se i umire, nisu toliko skloni svađanju i agresivnosti s drugim mačkama što dovodi do mirnijeg okruženja. Naravno, najbolje je posavjetovati se s veterinarom te odlučiti što će u tvom slučaju biti najbolje. Ako iz nekog razloga ne želiš tako rano kastrirati macu, čuvaj ju zatvorenu, daleko od mačaka tako da izbjegneš parenje i gravidnost. 

    Izvor fotografije: Unsplash

    "Jesi li znao da u godinu dana jedna mačka može imati u prosjeku 15-20 mačića? A jesi li znao da ti njezini mačići u sljedećih 5 godina mogu donijeti na svijet 20 000 drugih mačića? Da, i mi smo začuđeni ovom brojkom kao i ti! Kako bi spriječili nekontrolirano razmnožavanje mačaka i visok broj mačića svakako ti preporučujemo da kastriraš svoju macu."

    Kastracija je danas rutinski zahvat, vrlo brzo gotov i maca može već isti dan kući. Što se tiče pripreme, potrebno je naravno dogovoriti termin operacije, a prije toga će veterinar obaviti laboratorijske pretrage kako bi utvrdio da je s macom sve u redu i da može na zahvat. 12h prije zahvata potrebno je uskratiti hranu i vodu maci kako bi zahvat prošao sigurno tako da večer prije zahvata makni zdjelice. U dogovoreni termin dovedeš macu, prepustiš ju veterinaru i on će te zvati popodne kad se maca probudi da možeš doći po nju. Za to vrijeme doma pripremi prostoriju u koju ćeš ju smjestiti, na toplo i tiho mjesto bez stresa i obavezno ostavi macu taj dan u kući (ako ju inače puštaš van) dok potpuno ne dođe sebi. S obzirom da će na području prepona imati ranu preporučujemo ti nabavu ovratnika koji će mačak ili mačka nositi dok rana ne zacijeli. Oporavak je vrlo brz i mačak i mačka će već isti dan biti na nogama. Kroz prvih par dana valja biti oprezan te ograničiti nagle pokrete ili velike skokove te obavezno onemogućiti da ližu ranu kako bi što brže i pravilno zacijelila.

    "Ovratnik se kod ženskih maca preporuča nositi prvih 7 dana do skidanja šavova, bilo plastični bilo na napuhavanje. Kod muških mačaka se najčešće ne javljaju problemi s ranom, no ako imaš mačka koji je sklon lickanju ili vidiš da želi do rane – osiguraj i njemu ovratnik! Prvi obrok nakon zahvata neka bude minimalno 3-4h nakon potpunog buđenja iz anestezije, odnosno ako je zahvat rađen ujutro ponudi vodu i hranu tek navečer."

    Isto vrijedi i za muške pse i kuje. Kod pasa nekontrolirano razmnožavanje nije toliko jako izraženo kao kod mačaka, no svejedno se preporuča kastracija jer smanjuješ rizik od pojave bolesti spolnih organa koje su često zloćudnog karaktera te je ljubimac stabilnijeg i mirnijeg karaktera. Preporučena dob za kastraciju psa je najranije sa 6 mjeseci (za pse koji u odrasloj dobi imaju do 10kg), dok kod većih pasmina treba pričekati 9-12 mjeseci za zahvat kako bi se životinja pravilno razvila jer spolni hormoni utječu na pravilan rast i razvoj kostiju, hrskavice i vezivnog tkiva. Kod kuja malih pasmina najranije vrijeme za kastraciju je sa 6 mjeseci, dok kod kuja srednjih i velikih pasmina najranije s 8 mjeseci starosti. Nakon zahvata osiguraj nošenje ovratnika za zaštitu rane, pruži ljubimcu utjehu i mir dok potpuno ne dođe sebi te vodu i obrok također ponudi tek 4-6h nakon buđenja iz anestezije kad se vrati refleks gutanja.

    Naravno, nećeš kastrirati ljubimca ako planirano želiš imati leglo te u situacijama kada bi operativni zahvat bio opasan za tvog ljubimca. Ljubimci s prethodnim bolestima, kao što su npr. srčani bolesnici, bubrežni bolesnici, starije životinje ili dijabetičari izloženi su većem riziku i zahtijevaju posebnu pažnju prilikom zahvata.

    Ako si vlasnik životinje, uzmi u obzir sve navedeno i educiraj se o važnosti zahvata te budi odgovoran. Glavnu odluku hoćeš li kastrirati svog ljubimca ili ne donosiš naravno ti, no odvagni sve pozitivne i potencijalno negativne strane prije odluke te se svakako posavjetuj s veterinarom i odluči ono što će biti najbolje i najsigurnije za tvog ljubimca!

     

    Autor: Marina Žegrec, dr.med.vet.

    Saznaj više
  6. Štitiš li svog ljubimca od nametnika cijele godine?

    Štitiš li svog ljubimca od nametnika cijele godine?

    Približava nam se dio godine u kojem vanjski nametnici počinju biti aktivniji i veća prijetnja za naše kućne ljubimce. Opasnost od vanjskih nametnika traje cijelu godinu, ali s dolaskom sezone njihove pojačane aktivnosti (ožujak – studeni) opasnost od uboda i bolesti koje prenose još je veća. Zato svakako vodi računa da svog mezimca štitiš kroz cijelu godinu, a posebno kroz sezonu njhove pojačane aktivnosti! 

    "Od vanjskih nametnika tvom ljubimcu najviše muke zadaju: buhe, krpelji, komarci, muhe i papatači."

    Aktivnost krpelja ovisi o temperaturi i vlažnosti, a najaktivniji su u proljeće, rano ljeto i ranu jesen. U zimskom periodu također mogu biti prisutni, pogotovo sad kad su nam zime blaže i nema jako niskih temperatura koje se dugo zadržavaju. Krpelji predstavljaju veliku opasnost za naše četveronošce jer svojim ugrizom mogu prenijeti teške bolesti kao što su piroplazmoza, anaplazmoza, lajmska borelioza i erlihioza. Da zaštitiš svog ljubimca biraj ogrlice ili ampulice s repelentnim djelovanjem koje će spriječiti hranjenje krpelja. Prilikom maženja obavljaj i redovite preglede krzna i kože nakon šetnji i boravka u prirodi kako bi bio siguran da tvoj ljubimac nije ništa pokupio.

    Buhe su također aktivne tokom cijele godine i da spriječiš infestaciju buhama štiti ljubimca kontinuirano kroz cijelu godinu. Buhe svojim ubodom iritiraju kožu, izazivaju svrbež, a kod osjetljivih ljubimaca mogu prouzrokovati i alergijsku reakciju. Osim toga sudjeluju i u prijenosu unutarnjih nametnika (trakavice) pa kada štitiš ljubimca od buha, štitiš ga istovremeno i od mogućnosti zaraze trakavicom. Ako primjetiš da se tvoj ljubimac pojačano češe, gricka, nemiran je, ima zacrvenjenu kožu ili područja bez dlake vjerojatno ima vanjske nametnike. Ako vidiš na koži male crne točkice (izmet buha) ili male crne bubice koje su jako brze i daleko skaču u pitanju su buhe. Ako pak vidiš nešto bjelkasto što sliči na prhut vjerojatno se radi o pauši ili uši. Koristi zaštitu protiv buha u obliku ogrlice, ampulice ili tablete tokom cijele godine te redovito koristi češljić za buhe. 

    Izvor fotografije: Shutterstock

    "Da zaštitiš svog ljubimca biraj ogrlice ili ampulice s repelentnim djelovanjem koje će spriječiti hranjenje krpelja. Prilikom maženja obavljaj i redovite preglede krzna i kože nakon šetnji i boravka u prirodi kako bi bio siguran da tvoj ljubimac nije ništa pokupio."

    Papatači su mali komarci koji sišu krv i pri tom mogu prenijeti uzročnika lišmanioze. Prisutni su na području Dalmacije tako da ako ćeš ići na more svakako zaštiti svog ljubimca ogrlicom ili ampulicom koja djeluje repelentno te izbjegavaj duge šetnje u sumrak i zoru kad su papatači najatkivniji. Komarci i muhe ne dosađuju samo nama već i našim kućnim ljubimcima pa će ti ljubimci biti jako zahvalni ako ih štitiš i od njihovog uboda. Izaberi ogrlicu ili ampulu koja djeluje repelentno.

    "Ako primjetiš da se tvoj ljubimac pojačano češe, gricka, nemiran je, ima zacrvenjenu kožu ili područja bez dlake vjerojatno ima vanjske nametnike. Ako vidiš na koži male crne točkice (izmet buha) ili male crne bubice koje su jako brze i daleko skaču u pitanju su buhe."

    Osim vanjskih parazita (ektoparazita), na tvog ljubimca vrebaju i unutarnji (endoparaziti). Tretman protiv endoparazita preporuča se ponavljati 4x godišnje, odnosno svaka 3-4 mjeseca. Unutarnji paraziti, prvenstveno mislimo na crijevne parazite, mogu se prenijeti i na ljude, tako da ovisno o rizičnim čimbenicima tretman možeš provoditi i češće. Simptomi zbog kojih ćeš posumnjati da tvoj pas ima gliste ili trakavice su: gubitak na težini, gubitak apetita, nadutost trbuha (štenci i mačići), proljev, povraćanje, kašalj ili uočavanje parazita u stolici. S obzirom da se paraziti kreću uzrokuju svrbež pa je poznat izraz 'sanjkanje' psa, odnosno pas će vuči stražnjicu po podu. Da bi to spriječio daj ljubimcu tableticu protiv unutarnjih parazita minimalno 4x/god.

    Ako će tvoj izbor zaštite protiv vanjskih nametnika biti ogrlica pripazi da ju pravilno postaviš ljubimcu oko vrata. Stegni ju tako da ostane 2 prsta razmaka između ogrlice i kože i neka ju ljubimac nosi od 0-24h. Veterinar Krešo ti kroz video pokazuje kako pravilno staviti ogrlicu psu. Ako je ampulica tvoj izbor, onda vodi računa da ju ponovo apliciraš svakih mjesec dana te da se ljubimac ne kupa i ne pokisne jer će se djelatna tvar isprati. Ako su tablete tvoj odabir zaštite protiv vanjskih nametnika, imaj na umu da ne djeluju repelentno i ne štite od ugriza, pa tako ni od bolesti koje oni prenose. Kod tretmana protiv unutarnjih parazita prati stolicu svog ljubimca i ako primijetiš bijele točkice, 'zrnca riže' ili bijele glistice ponovi terapiju za 2 tjedna!

    Kad štitiš ljubimca, štitiš i sebe. Koristi zaštitu kroz cijelu godinu jer zaštićen i čist ljubimac je sretan ljubimac! 

    Autor: Marina Žegrec, dr.med.vet.

    Saznaj više
  7. Kako prepoznati dijabetes kod pasa?

    Kako prepoznati dijabetes kod pasa?

    Imati psa znači imati najboljeg prijatelja. Bez obzira na njihovu veličinu, pasminu ili starost ljubav koju nam pružaju je beskonačna i ogromna. Upravo zbog toga želimo našim četveronožnim suputnicima pružiti ono najbolje te dug i bezbrižan život. Osim što ćeš im pružiti topli dom, bezbroj igračaka i neograničenu ljubav i pažnju, trebaš im osigurati i kvalitetnu prehranu. Na taj način će se tvoj ljubimac normalno razvijati, biti zdrav i duže uljepšavati tvoj život svojom prisutnošću.

    Briga za prehranu kreće od najranijih dana tako da odmah izaberi kvalitetnu hranu kojom ćeš osigurati svom štencu sve hranjive tvari potrebne za normalan rast i razvoj. Kvalitetnom prehranom prilagođenoj životnoj fazi i aktivnosti svog ljubimca možeš spriječiti mnoge zdrastvene probleme i bolesti. Uz kvalitetnu prehranu, od ključne je važnosti i njihova redovita igra i aktivnost kojom će održavati optimalnu tjelesnu težinu i zdravlje mišićnog i koštanog sustava. Nažalost, i naši čupavci kao i mi mogu oboljeti od raznih bolesti kao što su npr. epilepsija, gastritis, artritis i dijabetes. Vijest da je tvoj najbolji prijatelj bolestan može biti poprilično teška za čuti i progutati, ali ne znači da nema rješenja i pomoći! U slučaju dijabetesa, iako je bolest neizlječiva, uz terapiju i medicinsku hranu tvoj ljubimac može normalno doživjeti starost i zadržati kvalitetu života!

    Šećerna bolest kod pasa funkcionira na isti način kao i kod ljudi, a prvi simptomi koji se javljaju i na temelju kojih možeš posumnjati na šećernu bolest su: češće mokrenje, pojačana žeđ, pojačan apetit i gubitak na težini. Najčešće se javlja u starijih životinja, a pretilost još dodatno povećava šansu za oboljenjem. Ako se bolest ne primjeti na vrijeme i ne liječi može dovesti do umora, nezainteresiranosti, dehidracije te ponavljanih infekcija urinarnog trakta ili kože. Daljnjim napredovanjem može dovesti do komplikacija kao što su: mrena na očima, zatajenje bubrega, bolest srca i krvnih žila, infekcije kože, čak i uginuća.

    Izvor fotografije: Unsplash

    Kod blažih oblika dijabetesa psi se mogu liječiti promjenom prehrane i stila života. Medicinsku hranu za dijabetičare karakterizira optimalan udio topivih i netopivih vlakana te nizak udio masti. Vlakna pomažu održati zdravu razinu glukoze u krvi te drže životinju duže sitom dok nizak udio masti pomaže održanju zdrave tjelesne težine. Sadrže kvalitetne izvore bjelančevina, a kao izvor ugljikohidrata koriste se namirnice bogate vlaknima. Često bude dodan i L-karnitin, tvar koja potiče sagorijevanje masti, a čuva mišićnu masu.

    "Šećerna bolest kod pasa funkcionira na isti način kao i kod ljudi, a prvi simptomi koji se javljaju i na temelju kojih možeš posumnjati na šećernu bolest su: češće mokrenje, pojačana žeđ, pojačan apetit i gubitak na težini. Najčešće se javlja u starijih životinja, a pretilost još dodatno povećava šansu za oboljenjem."

    Ako je ljubimac pretio u prehranu možeš uvrstiti i dodatke prehrani koji sadrže glukozamin i hondroitin za podršku zglobovima. Kod težih slučajeva, uz promjenu prehrane i životnog stila, terapija inzulinom i svakodnevna kontrola glukoze u krvi je obavezna.

    Osim prehrane, nužna je i promjena životnog stila. Uvedi u vašu svakodnevnu rutinu lagane i kraće šetnje koje će postepeno postajati duže i zahtjevnije. Povremena igra i trk za lopticom ne samo da će doprinijeti zdravlju tvog psa već će vas to vrijeme povezati i zbližiti. Uz ove male promjene možeš napraviti veliku razliku! 

    Ako sumnjaš da s tvojim najboljim prijateljem nešto nije u redu, svakako posjeti veterinara! Ako tvoj pas već ima dijagnozu savjetuj se sa svojim veterinarom što je najbolje dalje učiniti i kako provoditi liječenje. Zapamti, uvijek je bolje spriječiti nego liječiti!

     

    Autor: Marina Žegrec, dr.med.vet.

    Saznaj više
  8. Koja je hrana najbolji odabir za mačke s mokraćnim kamencima?

    Koja je hrana najbolji odabir za mačke s mokraćnim kamencima?

    Domaća mačka potječe od divlje, pustinjske mačke. Iako većina mačaka više ne živi u divljini već uživa ljenčareći u kući ili stanu, neke karakteristike i genske predispozicije divlje životinje je svakako zadržala. I dalje je lovac i ima snažan instinkt za lovljenjem plijena pa pripazi ako imaš druge sitnije kućne ljubimce da ih čuvaš zatvorene i na sigurnom.

    Isključivi je mesojed i u prehrani trebaju dominirati visokokvalitetne bjelančevine životinjskog podrijetla koje zakiseljavaju urin. Voli jesti manje količine više puta dnevno pa će rado doći do zdjelice i pogrickati dio suhe hrane, a dio si ostaviti za kasnije. Ono što nema običaj, s obzirom na njeno pustinjsko porijeklo, je doći do zdjelice i popiti vode. Nedovoljno uzimanje tekućine može itekako pridonijeti stvaranju mokraćnih kamenaca stoga svakako osiguraj svojoj ljubimici i hranu u mokrom obliku (vrećice ili konzervice) ili fontanu za pijenje vode jer im je draže piti vodu kad je 'u pokretu'.

    Mokraćni kamenci nastaju u mokraćnom sustavu u obliku sitnih kristalića kao posljedica prevelike nakupine određenih minerala u urinu. Kamenci se mogu nalaziti u mokraćnom mjehuru, mokraćovodu ili u bubregu, a razlikuju se po mineralnom sastavu. Kod mačaka se uglavnom javljaju struvitni i kalcijevi oksalati. Najčešći čimbenici koji pogoduju stvaranju kamenaca je koncentriran urin zbog nedovoljnog uzimanja vode i stresom uzrokovana bolest donjih mokraćnih puteva kod mačaka (FLUTD). U većini slučajeva javlja se kod mačaka srednje i starije dobi jer je potrebno vrijeme da se kamenci formiraju, narastu i u konačnici stvaraju problem. Kako se s vremenom povećavaju oštećuju stijenku mokraćnog mjehura i uzrokuju ponavljajuće upale, a ako se formiraju unutar bubrega ili uđu u mokraćovod mogu uzrokovati veliku bol i nelagodu kod životinje koja zahtijeva hitnu veterinarsku skrb jer je životno ugrožavajuće! 

    Izvor fotografije: Unsplash

    Simptomi koje možeš primjetiti su vezani uz mokrenje koje postaje drugačije nego inače, ali i promjene u ponašanju kao što su gubitak apetita, nezainteresiranost i umor. Mokrenje može biti češće, u manjim količinama, bolno (zauzimanje čudnog položaja, mijaukanje, nemir) ili može biti prisutna krv u mokraći. Prilikom maženja oko područja kukova maca može iskazati nelagodu i agresivnost. Ako primijetiš bilo koji od simptoma, odmah pravac veterinaru koji će napraviti potrebne pretrage i utvrditi stanje jer ranim otkrivanjem bolesti možeš uvelike pomoći svojoj mezimici! 

    "Mokraćni kamenci nastaju u mokraćnom sustavu u obliku sitnih kristalića kao posljedica prevelike nakupine određenih minerala u urinu. Kamenci se mogu nalaziti u mokraćnom mjehuru, mokraćovodu ili u bubregu, a razlikuju se po mineralnom sastavu. Kod mačaka se uglavnom javljaju struvitni i kalcijevi oksalati."

    Medicinska hrana koja utječe na pH mokraće može otopiti male formirane kristaliće u potpunosti, smanjiti veće kristale, ali i djelovati preventivno. Struvitni kamenci jako dobro reagiraju na promjenu hrane, dok oksalatni kamenci ne i najčešće zahtijevaju kirurško uklanjanje. Uz savjet i nadzor veterinara kao pomoć kod struvita izaberi hranu npr. Happy Cat Struvit, Hills Urinary Care c/d ili Purina Urinary UR. Ako su u pitanju kalcijevi oksalati ili rjeđi cistinski i ksantinski kamenci izaberi Happy Dog Low Purine (u slučaju kamenaca kod pasa) ili Hills Urinary Care u/d ili c/d. Kao pomoć pri otapanju kamenaca može pomoći i Urolsyn pasta, UrinoMet mini tablete, a za potporu mokraćnom sustavu tu su i Apicat Urino prah, Paws&Paws Urinary otopina, Renalof sirup ili Cysto Pro kapsule. 

    Ono što ti možeš učiniti za prevenciju ovog stanja je: hraniti svoju macu kvalitetnom hranom bogatom životinjskim bjelančevinama, održavanjem njene optimalne tjelesne težine, poticati ju na kretanje, aktivnost i igru te joj uvijek omogućiti svježu vodu, po mogućnosti kroz fontanu koja će povećati unos vode. Ako posumnjaš na bolesti mokraćnog trakta uputite se veterinaru što prije kako bi na vrijeme znao reagirati i pomoći!

     

    Autor: Marina Žegrec, dr.med.vet.

    Saznaj više
  9. Znaš li kada ljubimcu ponuditi medicinsku hranu?

    Znaš li kada ljubimcu ponuditi medicinsku hranu?

    Životinjski organizam funkcionira na isti način kao i ljudski. Na studiju veterinarske medicine glavna fora je kako veterinari uče gradivo kao i studenti za humanu medicinu, ali veterinari liječe više vrsta životinja i dodatan izazov je što njihovi pacijenti ne kažu gdje ih i što ih boli! Šalu na stranu, naši četveronožni ljubimci zaista funkcioniraju kao i mi te, nažalost, mogu oboljeti od bolesti od kojih i ljudi obolijevaju.

    Dotaknut ćemo se danas zdravstvenih stanja u kojima i ti kao vlasnik možeš pomoći svom ljubimcu pravilnim odabirom medicinske hrane. Naravno, kad god primjetiš da s tvojim najboljim prijateljem nešto nije u redu uvijek se javi svom veterinaru kako bi napravili potrebne pretrage i utvrdili problem te po potrebi uzimali terapiju.

    Medicinska hrana je posebno formulirana hrana koja podupire organizam i pomaže pri liječenju nekog zdravstvenog problema. Ne liječi i ne sadrži lijekove. Primjenjuje se dok postoji neki trenutni zdravstveni problem kod ljubimca u procesu oporavka ili se može primjenjivati dugoročno ako je zdravstveni problem kroničnog tijeka ili ako služi kao prevencija.

    I kod pasa i kod mačaka često se javlja problem održavanja optimalne tjelesne težine. Za ljubimce koji su skloni debljanju postoje hrane koje svojim sastavom pomažu životinji da smršavi, a nakon mršavljenja pomažu i održavanju te idealne tjelesne težine. Takve hrane imaju niži udio masti i ugljikohidrata te samim time i niži udio kalorija. Imaju veći udio vlakana koje ljubimcu pomažu da je duže sit, a dodaje se i L-karnitin koji potiče sagorijevanje masti. Takva hrana bogata je i visokokvalitetnim bjelančevinama te sadrži i glukozamin i hondroitin koji pružaju podršku zglobovima, npr. Happy Dog i Happy Cat Adipositas. Kao dodatna komplikacija pretilosti kod ljubimaca se može javiti i dijabetes, pa ćeš birati hranu za dijabetičare, odnosno hranu s nižim udjelom masti i kalorija, a bogatu dijetalnim vlaknima.

    Izvor fotografije: Pexels

    "Dotaknut ćemo se danas zdravstvenih stanja u kojima i ti kao vlasnik možeš pomoći svom ljubimcu pravilnim odabirom medicinske hrane. Naravno, kad god primjetiš da s tvojim najboljim prijateljem nešto nije u redu uvijek se javi svom veterinaru kako bi napravili potrebne pretrage i utvrdili problem te po potrebi uzimali terapiju."

    Ako je tvoj ljubimac u oporavku nakon teže bolesti ili operacije tu su Recovery i Reconvalescence hrane koji imaju višu energetsku vrijednost, lako dostupne masti te visokoprobavljive bjelančevine kako bi se tvoj ljubimac što prije oporavio i osnažio. Dolaze u obliku konzervi ili praha koje možeš pomiješati s vodom i na taj način lakše hraniti kroz špricu ili sondu.

    Drugi čest problem kod naših ljubimaca je poremećaj u radu probavnog sustava. Posegni za medicinskom hranom koja je visokoprobavljiva, ima umjeren udio masti i ugljikohidrata te sadrži dijetalna vlakna koja hrane crijevnu floru i podupiru strukturu crijeva bez dodatne iritacije, npr. Happy Dog Intestinal. Postoji i Intestinal Low Fat hrana ako zdravstveno stanje zahtijeva niži udio masti u prehrani (npr. upala gušterače), te Hepatic hrana s optimalnim aminokiselinskim profilom kao potpora jetri. Kao dodatak prehrani kod smetnji s probavnim sustavom preporučujemo ti da uvrstiš i prebiotsko-probiotske pripravke (kapsule, paste).

    Naši četveronošci mogu imati problem i sa mokraćnim sustavom pa se mogu javiti upale bubrega te mokraćni kamenci. Ako je funkcija bubrega smanjena jer je zahvaćen upalnim procesom, biraj hranu koja ima prilagođen udio bjelančevina, natrija i fosfora te podupire rad bubrega, npr. Happy Dog Renal. Ako su u pitanju mokraćni kamenci važno je otići kod veterinara koji će utvrditi mineralni sastav tih kamenaca pa ćeš birati medicinsku hranu na osnovi toga, npr. Struvit ili Low Purine

    Ako primjetiš da tvoj ljubimac ima problem s alergijama i intolerancijama na hranu,  često se češka, pojačano linja i ima problem s kožom, izaberi hrane koje su hipoalergene i podupiru zdravlje kože, npr. Happy Dog Skin Protect ili Happy Dog Hypersensitivity. Ta hrana bogata je visokokvalitetnim mastima, nutrijentima, hipoalergenim sastojcima te visokoprobavljivim bjelančevinama koje su potrebne za zdravo funkcioniranje organizma. Ako su simptomi intolerancije najviše vidljivi na koži, svakako uzmi i lososovo ulje kao dodatak prehrani.

    Za ljubimce koji trebaju potporu koštanom sustavu (vrlo aktivne životinje, seniori, pretile životinje) bit će korisna hrana s dodacima glukozamina, hondroitina, kolagena i novozelandske zelenousne školjke, ali i omega masnim kiselinama za potporu zglobovima, kao npr. Happy Dog Mobillity.

    Iako bismo svi mi voljeli da su naši ljubimci uvijek živi, zdravi i veseli, zdravstveni problemi ipak postoje. Nadamo se da će tvoji mezimci izbjeći ove probleme, no ako dođe do njih znaj da ima rješenja i da možeš pomoći. Pravilnim odabirom medicinske hrane poduprijet ćeš zdravlje svog mezimca i vjerujemo da će ti biti jako zahvalan!

     

    Autor: Marina Žegrec, dr.med.vet.

    Saznaj više
  10. Odaberi hranu prigodnu za psa koji je alergičan

    Odaberi hranu prigodnu za psa koji je alergičan

    Sigurni smo kako već znaš da naši ljubimci, baš kao i mi, mogu biti skloni raznim alergijama, bilo to na hranu ili vanjske utjecaje. Ako si primijetio da se tvoj prijatelj naglo počeo češati i grickati po koži ili je koža crvena i javlja se osip, povraća ili ima proljev, pojavile su mu se otekline na licu, primjećuješ kihanje ili pak curenje iz očiju - moguće je da se radi o nekoj vrsti alergije. Simptomi mogu biti ozbiljni i svakako ti savjetujemo da u bilo kojoj od ovih situacija odmah posjetite veterinara kako biste otkrili o čemu se točno radi i spriječili komplikacije koje mogu doći kao posljedica same alergije. Posumnja li veterinar da se radi o alergiji, tvog mezimca može poslati na alergijsko testiranje za koje će biti potreban uzorak krvi ili će vam preporučiti eliminacijsku dijetu, ovisno o samoj situaciji i procjeni uzroka problema. 

    Ako su simptomi poput povraćanja, proljeva, teturanja ili letargičnosti došli naglo, a uz to si pronašao ostatke nečega čime se tvoj prijatelj možda počastio i moglo bi biti opasno za njegov organizam, možda se radi o trovanju hranom pa veterinaru napomeni sve što bi moglo biti bitno u utvrđivanju uzroka problema. U ovakvim slučajevima najčešće se radi o finoj čokoladi ili jelu bogatom lukom koje je ljubimac uspio ugrabiti, no obrati pozornost i na avokado, alkohol, lijekove, xylitol u desertima i druge opasne sastojke koji bi se mogli naći u njegovoj blizini. 

    Izvor fotografije: Pexels

    "Ako si primijetio da se tvoj prijatelj naglo počeo češati i grickati po koži ili je koža crvena i javlja se osip, povraća ili ima proljev, pojavile su mu se otekline na licu, primjećuješ kihanje ili pak curenje iz očiju - moguće je da se radi o nekoj vrsti alergije. Simptomi mogu biti ozbiljni i svakako ti savjetujemo da u bilo kojoj od ovih situacija odmah posjetite veterinara!"

    Neke namirnice koje su u pravilu sigurne za ostale pse, tvom prijatelju mogu stvarati problem čak i ako se ne radi o alergiji. Intolerancija, odnosno nealergijska preosjetljivost na određene namirnice može se pokazati kroz dugotrajne i dosadne simptome slične onima kod alergije, a dugoročno izlaganje izvorima intolerancije može razviti niz drugih zdravstvenih problema. Kao i alergija, može se utvrditi eliminacijskom dijetom ili pak testom intolerancije na hranu. 

    "Eliminacijska dijeta provodi se tako da se u prehranu uključi potpuno novi izvor bjelančevina i ugljikohidrata koji do sada tvoj ljubimac još nije jeo, a izbace se sastojci koji su u prehrani korišteni do tog trenutka. Na primjer, ako je tvoj ljubimac do sad jeo piletinu i rižu, povremeno govedinu, krumpir... pokušaj mu sada ponuditi hranu koja sadrži samo ribu, janjetinu ili kunića. Ovisno o reakciji tijela na novu hranu znamo jesu li uzrok problema namirnice koje su se nalazile u prethodnim obrocima."

    Ako je tvom prijatelju utvrđena alergija na hranu, ne moraš puno brinuti o tome čime ćeš ga sada hraniti. Osim što mu možeš ponuditi suhu i mokru medicinsku hranu za one s alergijama (pa čak i poslastice), postoji širok izbor klasične hrane čiji su sastojci kvalitetni i iz provjerenih izvora – bitno je samo da hrana koju mu ponudiš u sebi ne sadrži ono na što je alergičan. Iako ima onih koji svojim četveronožnim prijateljima kod kuće pripremaju i kuhaju obroke, mi ti radije savjetujemo da se držiš već gotove, kvalitetne hrane kako bi bio siguran da svaki obrok zadovoljava sve nutritivne i energetske potrebe tvog ljubimca. Uz sam obrok ljubimcu možeš ponuditi i određene dodatke prehrani koji će umanjiti već postojeće simptome alergije i poduprijeti pravilan rad organizma. Ovdje ti predlažemo probiotike koji će pomoći održavati zdravu crijevnu floru te kvalitetne vitamine i/ili lososovo ulje za bolju kvalitetu kože i dlake te jači imunitet. 

    Sada kada znaš kako svom vjernom prijatelju pomoći u ovoj situaciji, možete nastaviti bezbrižno uživati u zajedničkom vremenu te ga dodatno poboljšati finim i sigurnim poslasticama. Vjerujemo da će ti biti zahvalan! 

     

    Autor: Paula Harapin

    Saznaj više