Znaš li zašto je kastracija važna?

Danas se obilježava Svjetski dan kastracije kako bi se proširila svijest o važnosti kastracije kućnih ljubimaca.

Kastracija naslovnica mačka

Zadnjeg utorka u veljači diljem svijeta se obilježava Svjetski dan kastracije. Ovim danom želi se ojačati i proširiti svijest o važnosti kastracije kućnih ljubimaca i smanjenja broja napuštenih štenaca i mačića. Ako je zdravstveno stanje ljubimca dobro i ako je kastracija indicirana, ona donosi samo pozitivne učinke na njegovo zdravlje.

Mačić blog kastracija
Izvor fotografije: Unsplash

Svjetski dan kastracije obilježava se još od 1995. godine. Psi i mačke ne mogu kontrolirati svoje spolne nagone, a mogu imati izrazito puno potomaka. Prosječno leglo jedne mačke ima 6 do 8 mačića, a mačka može imati 2 do 3 legla godišnje. Što znači da tijekom svog reproduktivnog života jedna mačka može imati i preko 100 mačića. Od jedne mačke i njenog ženskog potomstva u periodu od 7 godina može nastati 420 000 mačića. Kod kuja je brojka nešto manja, ali je i dalje zastrašujuća. Jedna kuja i njeno žensko potomstvo u 7 godina mogu imati 67 000 štenaca.

Veterinari i udruge za zaštitu životinja zajedničkim snagama pokušavaju ukazati koliko je važno kastrirati svog ljubimca. Odgovorno vlasništvo između ostalog podrazumijeva i kontrolu reprodukcije svog ljubimca. Većina neželjenih štenaca i mačića nažalost bude napuštena i ne preživi opasnosti koje vrebaju na ulici. Ako imaju više sreće završe u hladnim skloništima koja nikako nisu primjerena za život tako malih i krhkih bića. Osim toga, nekontroliranom reprodukcijom među psima i mačkama se šire i razne spolno prenosive bolesti što direktno utječe na njihovo zdravlje.

Blog kastracija psi
Izvor fotografije: Pixabay

Kastracija je operativni zahvat kojeg provode isključivo veterinari. Nakon kastracije životinja prestaje proizvoditi spolne hormone što sprječava spolne nagone i u nekim slučajevima smanjuje probleme u ponašanju. Uz to smanjuje se mogućnost nastanka karcinoma reproduktivnih organa i bolesti prostate. Sve su to pozitivne vijesti za tvog ljubimca.

"Prosječno leglo jedne mačke ima 6 do 8 mačića, a mačka može imati 2 do 3 legla godišnje. Što znači da tijekom svog reproduktivnog života jedna mačka može imati i preko 100 mačića. Od jedne mačke i njenog ženskog potomstva u periodu od 7 godina može nastati 420 000 mačića."

Svatko od nas može pomoći! Uvijek možeš donirati udrugama za zaštitu životinja koje će zahvaljujući donacijama moći kastrirati svoje štićenike. Isto tako postaje udruge koje kastriraju ulične mačke. One nisu nečiji kućni ljubimci, ali je jednako važno da se spriječi njihovo nekontrolirano razmnožavanje.

Mačka blog o kastraciji
Izvor fotografije: Unsplash

Možeš pomoći i tako da dijeliš informacije o važnosti kastracije. Kastrirani ljubimci su mirniji, manje skloni sukobima s drugim pripadnicima svoje vrste i zaštićeni od opasnih bolesti koje se prenose spolnim putem.

Najbolji način na koji možeš obilježiti današnji dan je da budeš odgovoran vlasnik. Kastriraj svog psa ili mačku i budi siguran da neće napraviti neželjeno potomstvo. Ako je tvoj ljubimac vrhunski primjerak svoje pasmine i posjeduje rodovnik, onda ga imaj pod kontrolom. Pazi da se ne kreće bez nadzora i ne reproducira, osim ako to nije pomno planirano odgovornim uzgojem.

Svjetski dan kastracije idealna je prilika da zajedničkim snagama pomognemo održati naše kućne ljubimce sretnijima i zdravijima, a skloništa i udruge za napuštene životinje praznijima.

Jer svaki pas i mačka su zaslužili imati svoj topli dom.

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.