Kako ošišati psa kod kuće?

Hoće li šišanje tvom ljubimcu pomoći ili odmoći? U današnjem blogu saznaj koje je najbolje rješenje za tvog ljubimca.

Žena šiša psa u salonu

Bliži se ljeto, najtoplije godišnje doba. Temperature rastu, a šetnje postaju sve teže. U želji da pomognemo svom psu i olakšamo mu ljetnu svakodnevnicu, često se pitamo smije li se pse šišati? Hoće li im šišanje pomoći ili odmoći? Univerzalnog odgovora na ova pitanja nema, ali danas ćemo ti pokazati kako pronaći najbolje rješenje za tvog psa i učiniti mu ljeto ugodnim i zabavnim.

Krzno životinja sastoji se od dvije vrste dlake - pokrovne, zaštitne dlake i izolacijske poddlake. Neke pasmine pasa imaju izraženiju pokrovnu dlaku, dok neke imaju gustu poddlaku. Uloga krzna je da štiti tijelo od UV zraka, ozljeda, ogrebotina i nametnika. Isto tako, služi i kao izolator od hladnoće, odnosno sprječava toplinu da napusti površinu kože. Što je krzno dulje i gušće, toplina će se bolje zadržati.

"Uloga krzna je da štiti tijelo od UV zraka, ozljeda, ogrebotina i nametnika. Isto tako, služi i kao izolator od hladnoće, odnosno sprječava toplinu da napusti površinu kože. Što je krzno dulje i gušće, toplina će se bolje zadržati."

Svako živo biće ima svoj termoregulacijski sustav koji pomaže održati optimalnu tjelesnu temperaturu pa tako i psi. Dlaka je ta koja izolira i sprječava gubitak topline tijela, a najbolji primjer su pasmine koje potječu iz hladnih područja. One imaju male uši pokrivene duljom, gustom dlakom. Nasuprot tome, pasmine koje potječu iz toplih krajeva imaju velike uši pokrivene rijetkom, tankom dlakom kako bi toplina lakše napustila tijelo. Značajna razlika vidi se i u njihovom krznu gdje pasmine iz hladnih područja imaju dulje i gušće krzno od onih iz toplijih klimatskih područja. Termoregulacijski sustav štenaca nije još u potpunosti razvijen dok je kod seniora manje učinkovit pa su oni osjetljiviji na promjene temperature okoliša. Nameće se pitanje kada bi se trebalo ošišati psa? Kada njegov termoregulacijski sustav ne funkcionira u potpunosti. Najčešće se tu radi o starijim i bolesnim psima, pretilim psima, radnim psima koji moraju biti fizički aktivni na visokim temperaturama ili psima koji zbog svoje građe tijela teže dišu, dahću i teže se hlade. Primjer takvih pasa su pasmine s kratkim, tupastim njuškama.

"Postoje i pasmine koje se ne šišaju. To su pasmine čija se dlaka trima. Trimanje je metoda održavanja krzna pasmina koje imaju oštru dlaku, poput šnaucera ili terijera. Uz pomoć posebnog noža, tzv. trimera, uklanja se mrtva dlaka te prozračuje krzno. Kada bi njihovu dlaku šišali, promijenili bi joj čvrstoću i kvalitetu te dobili psa potpuno drugačijeg izgleda."

Šnauceri na travi

Izvor fotografije: Pexels

Kod pravilne termoregulacije svakako će pomoći i redovito češljanje krzna. Ako se krzno češlja pravilno i redovito, a sposobnost termoregulacije psa nije narušena, šišanje neće biti potrebno. Češljanjem uklanjamo mrtvu dlaku te raspetljavamo i prozračujemo krzno. Kroz raspetljano i prozračno krzno lakše prolazi zrak. Kada je dlaka zapetljana i gusta zrak neće moći prolaziti i odvoditi toplinu, a pas će se pregrijavati. Redovito češljanje zato je izrazito važno ako imaš dugodlakog psa gustog krzna.
Kako ošišati psa kod kuće? Svog ljubimca svakako trebaš priviknuti na češljanje i šišanje kako bi i tebi i njemu taj postupak bio brz, jednostavan i bez stresa. Kao i kod svakog drugog treninga svakako se oboružaj poslasticama. Prvo nagradi svog ljubimca kada primijeti češalj ili mašinicu za šišanje. Zatim ga počni lagano dodirivati češljem i mašinicom. Postepeno počni prolaziti kroz dlaku da se privikne na osjećaj. Ako koristiš mašinicu za šišanje, posebno vrijeme posveti privikavanju na zvuk mašinice, prije nego počneš sa šišanjem. Za svaki od ovih koraka obilno nagradi svog psa i ponovi onoliko puta koliko je potrebno dok se pas potpuno ne opusti. Sada ste spremni za pravo češljanje i šišanje!

"Osim samog privikavanja, šišanje će ti svakako biti lakše i brže ako unaprijed pripremiš dlaku svog psa. Ako je krzno tvog ljubimca uprljano ili masno, svakako ga prije šišanja okupaj. Isto tako, obavezno ga prije šišanja počešljaj kako bi otpetljao i uklonio čvorove u dlaci. Oboružaj se mašinicom za šišanje namijenjenom za kućne ljubimce jer ona za ljude nema dovoljno snage za šišanje gustog psećeg krzna."

Koliko treba skratiti dlaku? Odgovor na ovo pitanje također je individualan, ovisno o navikama i zdravlju tvog ljubimca. Svakako nikada nemoj šišati dlaku na duljinu kraću od 1 cm. Tijelo tvog psa i dalje treba zaštitni sloj dlake. Ako imaš radnog psa koji je izložen jakom sunčevom zračenju, teškim vremenskim uvjetima, u dodiru je s raznim travama ili grmljem koje ga može ozlijediti, bit će mu potreban deblji zaštitni sloj krzna nego psu koji je samo kućni ljubimac. Deblji sloj krzna trebat će i psima koji žive na dvorištu. Prosječan pas kućni ljubimac ne treba puno dlake koja bi ga štitila, kratki sloj uspješno će obaviti posao. Najbolji primjer za to su sve kratkodlake pasmine.
Vraćamo se na početak priče i pitanje smije li se šišati pse? Za točan odgovor treba pogledati svakog individualnog psa i donijeti odluku. U obzir treba uzeti živi li pas na otvorenom ili u kući, da li je mlad i u punoj snazi ili je senior, ima li nekih zdravstvenih poteškoća, da li je pretio ili fit, ima li gusto ili tanko krzno, da li je isključivo kućni ljubimac ili je i radni pas. Isto tako u obzir trebaš uzeti i činjenicu hoće li ti smetati novi izgled tvog psa jer će možda trebati više vremena kako bi mu dlaka narasla do početne duljine.

Prednosti šišanja su brojne. Kratka dlaka omogućuje lakše provjeravanje ima li pas krpelje ili druge parazite. Također, opasne trave poput klasa teže se zadržavaju u kratkoj dlaci.
Ošišana dlaka lakše i brže pušta toplinu iz tijela i tako olakšava tvom psu hlađenje. Ako je zrak koji okružuje psa topao, a krzno psa dugo i gusto, toplina koja se oslobađa iz tijela ostaje zarobljena u krznu i dodatno zagrijava psa.
Ošišani pas se i lakše hladi kondukcijom. Kondukcija je prijenos topline koji se događa kada je tijelo u kontaktu s hladnijom površinom. Sigurno si primijetio da tvoj pas ljeti više voli ležati na pločicama ili parketu nego na tepihu ili dekici. Kraća dlaka na cijelom tijelu omogućit će mu lakše hlađenje cijelom površinom, a ne samo na trbuhu gdje je dlaka i inače kraća.

Hoćeš li ošišati svog psa? Izbor je isključivo na tebi. Osim praktičnosti, šišanje dlake tvog psa svakako prevenira toplotni udar. Ako se ipak odlučiš ne ošišati svog ljubimca, obavezno ga redovito češljaj kako bi mu krzno bilo lagano i prozračno.

 

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.