Je li tvoj akvarij idealan dom za ribice?

Razmišljaš o akvariju, no ne znaš kako ga pripremiti da bude idealan dom ribicama? Otkrivamo ti u novom blogu!

Akvarij

Akvaristika iz davnina - jeste li znali?

Akvaristika je jedan od najstarijih hobija uopće, a najstariji zapisi datiraju još iz davne 2300. godine prije nove ere. Zanimljiva je činjenica da stari Egipćani nisu držali ribice u posudama samo zbog prehrane, već i zbog njihove svojstvene ljepote, dok su samo bogati Rimljani držali akvarije u domovima kao ukras. Tek se 1500. godine pojavljuju akvariji kakve i danas poznajemo.

Akvarij kao sredstvo za smanjenje stresa

Danas su u svijetu, a sve više i kod nas, akvariji i akvaristika prepoznati i sredstvo za smanjenje stresa te je potvrđeno njihovo blagotvorno djelovanje na mentalno zdravlje ljudi. Upravo se zbog toga akvariji često postavljaju u prostorije poput klinika i staračkih domova. Naime, ustanovljeno je da je kod starije populacije, koja u svojim prostorijama ima akvarij, značajno smanjena potrošnja lijekova.

Ako želiš biti zadovoljan izgledom akvarija u svome domu i, ono najbitnije, ako želiš da tvoje ribice budu zdrave, vesele te da žive dugo, moraš ispuniti osnovne uvjete za držanje ribica.

Zlatna ribica

Izvor fotografije: Pixabay

Zapamti: voda iz slavine nije adekvatna za akvarij!

Prvo i najvažnije pravilo akvaristike jest pripremiti kvalitetnu i stabilnu vodu. Za to je potrebno redovito izmjenjivati vodu (na tjednoj bazi mijenjati oko 30% vode) te omogućiti dobru filtraciju vode. Da bi tvoje ribice bile zdrave i vitalne, vrlo je važno u akvarij staviti živo bilje. Ono je imperativ za stabilnost vode i dobro zdravlje ribica.

S obzirom na to da voda iz slavine nije adekvatna za akvarij, u akvarijsku vodu se dodaju sredstva kao što su Tetra Aqua Safe ili Fluval Total Protection koja neutraliziraju klor i teške metale iz vode. Navedene se proizvode treba dodavati u vodu prilikom svake promjene vode.

U novoformirani akvarij se, sat vremena nakon dodavanja sredstava Tetra Aqua Safe ili Fluval Total Protection, dodaju nitrificirajuće bakterije (bočicu se prethodno treba dobro promućkati oko 30 sec) Tetra Safe Start ili Fluval Cycle. Dodavanjem ovih bakterija će se, u akvariju, uspostaviti kvalitetna biološka filtracija te će se neutralizirati štetni spojevi (amonijak, nitrit, nitrat) koji se stvaraju kao posljedica hranjenja i otpadnih tvari od ribica.

Ribica u akvariju

Izvor fotografije: Unsplash

Što se filtera tiče, tu vrijedi pravilo: što veći to bolji!

Veliki filteri nude znatno više prostora za stavljanje filter materijala (poput keramike - biološkog filtera) što znači da: što je veći filter, to će ti voda biti čišća i stabilnija. Sav filter materijal trebaš ispirati na mjesečnoj bazi u vodi iz akvarija (nemoj koristiti vodu iz slavine, već odvoji dio vode iz akvarija)! Vatu također treba mijenjati, kao i ugljen, ako ga imaš u filteru, jer ugljen, nakon zasićenja toksičnim tvarima, počinje vraćati te tvari u akvarij što uzrokuje više štete nego koristi.

Puno početnika akvarista previše pažnje obraća na parametre akvarijske vode kao što su: pH i tvrdoća vode, a to su parametri kojima se bave iskusniji akvaristi, odnosno svi oni koji imaju zahtjevnije ribice poput discusa.

Najbitnije je zapamtiti da ribe ne vole nikakve nagle promjene u kvaliteti vode stoga je vrlo važno da voda uvijek bude uravnotežena i stabilna. To se postiže redovnom izmjenom vode te dodavanjem svih potrebnih sredstava u vodu prilikom izmjene. Također, moraš imati na umu da svaki nagli pokušaj stabilizacije vode (ne postoji prečica do idealne vode) može znatno naškoditi zdravlju ribica.

Kvalitetna prehrana je ključna za zdravlje tvojih ribica!

Izvor fotografije: Unsplash

Nemoj pretjerivati s hranjenjem jer se na taj način stvara previše otpadnih tvari koje štete ribicama te prljaju njihov dom, odnosno akvarij. Ribice je dovoljno hraniti dva puta dnevno.

Aquarium Munster premium hrana za ribe (uskoro dostupno u ZOOCITY poslovnicama) zadovoljava sve prehrambene potrebe tvojih ribica i čuva njihovo zdravlje. S obzirom na to da je hrana pripremljena od visoko probavljivih bjelančevina ribljeg porijekla, ne stvara se puno otpada što znači da će tvoj akvarij biti čišći nego što bi bio korištenjem neke druge hrane.

Ova funkcionalna hrana pripremljena je od skandinavske haringe, inćuna i srdele koji su bogati omega 3 masnim kiselinama te krilom, račićima, biljnim dodacima, kao i prebioticima i probioticima - za optimalnu probavu.

Pogledaj što imamo u ponudi ili se uputi u neku od naših poslovnica gdje će ti naši ljubazni djelatnici dati odgovor na sva tvoja pitanja!

 

Autor: Robert Lončar, dr. med. vet. (akvarist)