Putovanje s ljubimcima - transporter

Ako vam je putovanje s kućnim ljubimcem noćna mora, isprobajte transporter

Putovanje s ljubimcima - transporter

Tvoj kućni ljubimac u transporteru će biti siguran, smiren i podnijet će putovanje bez stresa.

Transporter je odličan način kako sigurno dopremiti ljubimca veterinaru ili prevesti do lokacije na kojoj ćete provesti zajednički godišnji odmor. Transporter može biti plastičan ili platnen, zatvoren ili poput torbe s otvorom za glavu.

Ako je tvoj ljubimac pas, možeš birati između klasičnoga plastičnog transportera ili platnene torbe. Ako je riječ o mački, glodavcu ili ptici, bolji će odabir biti zatvoreni transporter. Transporter za ptice ima i prečkicu po sredini kako bi ptica mogla udobnije stajati u njemu tijekom putovanja.

Kojeg god ljubimca imao, na transporter bi ga trebalo naviknuti. Ptice možeš povremeno staviti u transporter iako ne idete na putovanje, dati im unutra komad najdražeg voća ili proso u klasu kako bi se dobro osjećale i povezale transporter s nečim pozitivnim.

Glodavcima možeš u transporter staviti dekicu s njihovim mirisom, malo sijena i najdražeg povrća i ponekad ih staviti unutra da se naviknu na prostor. Psima i mačkama možeš transporter predstaviti kao dio svakodnevice kako bi se u njemu osjećali ugodno i sigurno. Možeš ga stalno držati otvorenog u prostoriji u kući da tvoj ljubimac može ući u transporter kada god poželi. Na dno stavi njegovu dekicu ili jastuk koji poznaje i voli. Povremeno mu u transporter stavi najdražu poslasticu ili igračku, da ga poveže s pozitivnim iskustvom. Isto tako, možeš mu u transporter staviti i zdjelicu s obrokom kako bi unutra proveo i nekoliko minuta. Kada primijetiš da se tvoj ljubimac osjeća ugodno u transporteru, povremeno zatvori vrata transportera i još ga dodatno nagradi za to. Tako će tvoj pas ili mačka naučiti da je transporter sigurno mjesto u kojem dobiva hranu, poslasticu ili igračku i u kojem se može opustiti. Vrlo će se vjerojatno dogoditi da i sam odluči otići u transporter i odspavati malo u njemu.

Putovanje u transporteru tako će mu sigurno biti manje stresno, neće se osjećati zbunjeno ili preplašeno i moći ćete bezbrižno putovati znajući da je tvoj ljubimac opušten i siguran.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.