Kako odabrati idealan pijesak za mačke?

Kućne mačke ovise o nama, stoga im trebamo osigurati adekvatnu podlogu za obavljanje nužde. Otkrij koji je pijesak idealan za tvoju mačku.

znatiželjna mačka gleda gore

Zašto je važno mačkama osigurati pijesak?

Mačka je izrazito čista životinja. Ako si se družio s mačkom sigurno si primijetio kako se često liže i uređuje, održava higijenu svog krzna. Osim što želi biti čista, važno joj je da iza sebe ne ostavlja nered. Zbog toga nakon obavljanja nužde uvijek zatrpava svoje tragove. 

Mačke će svaki put nakon što su obavile nuždu zakopati mokraću i izmet kako druge životinje ne bi mogle pronaći njen miris. To je instinkt koji im je ostao iz vremena dok su bile divlje i nisu živjela uz čovjeka. Iz tog razloga će nuždu uvijek obavljati u mekoj, rahloj podlozi pogodnoj za kopanje. U prirodi, mačka će najčešće odabrati zemlju kao idealno mjesto za obavljanje nužde. Mačke koje žive u kući ovise o nama pa im tako trebamo osigurati i adekvatnu podlogu za obavljanje nužde. Najbolji odabir je svakako pijesak za mačke.

Otvoreni ili zatvoreni WC za mačke - što odabrati?

Pijesak za mačke odlična je podloga u koju će većina mačaka rado obavljati nuždu. Uz to će i neutralizirati neugodne mirise pa je idealan odabir za kuću ili stan. Ako tvoja maca ne želi obavljati nuždu u pijesku, za to postoji nekoliko mogućih razloga. Prvo obavezno osiguraj da je posuda za pijesak, takozvani WC, smještena u mirni kutak tvog doma, gdje macu nitko neće ometati dok obavlja nuždu. Neke mačke vole imati više prostora dok obavljaju nuždu i za njih će bolji odabir biti prostrani, otvoreni WC. Neke mačke pak više vole privatnost i one će preferirati zatvoreni WC. Svakako promatraj svoju ljubimicu, gledaj kako se ponaša te odaberi WC u kojem će se najugodnije osjećati.

Izvor fotografije: Unsplash

"Prvo obavezno osiguraj da je posuda za pijesak, takozvani WC, smještena u mirni kutak tvog doma, gdje macu nitko neće ometati dok obavlja nuždu. Neke mačke vole imati više prostora dok obavljaju nuždu i za njih će bolji odabir biti prostrani, otvoreni WC. Neke mačke pak više vole privatnost i one će preferirati zatvoreni WC. Svakako promatraj svoju ljubimicu, gledaj kako se ponaša te odaberi WC u kojem će se najugodnije osjećati."

Pijesak za mačke - koje sve vrste postoje?

Ponekad problem neće biti u tipu WC-a nego u vrsti pijeska kojeg si odabrao. Nekim mačkama će više odgovarati pijesak na bazi bentonitne gline dok će drugima draži biti onaj od biljnih vlakana. Pijesak na bazi bentonitne gline ima veliku moć upijanja tekućine i stvaranja grudica. Isto tako odlično neutralizira neugodne mirise. Pijesak od biljnih vlakana će imati nešto manju moć upijanja. Može se grudati ili raspadati u doticaju s tekućinom ako dolazi u obliku peleta. Neutralizira neugodne mirise, no slabije od bentonitnog pijeska. Može biti biorazgradiv pa se u tom slučaju smije odlagati u bio otpad. Silikatni pak pijesak upija tekućinu u svoje granule. On je grublji za šape i potrebno ga je redovito miješati kako bi se tekućina ravnomjerno raspoređivala. Ne gruda se i puno manje neutralizira neugodne mirise. Svaka vrsta pijeska ima svoje prednosti i mane. Razmisli koji od njih ti više odgovara, a kod odabira obavezno u obzir uzmi i mišljenje svoje ljubimice. Ipak je ona ta koja će svakodnevno koristiti pijesak.

Ako odabereš pijesak koji stvara grude, njih trebaš redovito uklanjati i po potrebi nadosipavati pijesak. Kod pijeska koji se raspada u doticaju s tekućinom trebaš redovito protresti sadržaj WC-a kako bi čiste, suhe pelete došle na površinu. Silikatni pijesak osim redovitog miješanja možeš povremeno staviti na direktni izvor sunčevog svjetla kako bi tekućina iz granula isparila i kako bi produljio njegov vijek trajanja. 

Ako primijetiš da tvojoj mački odgovara vrsta i smještaj njenog WC-a, no svejedno ne želi obavljati nuždu u njemu nego to radi na podu, u kadi ili na tvom namještaju, isprobaj različite vrste pijeska dok ne pronađeš onaj koji će joj najbolje odgovarati. Pijesak za mačke često ima dodane razne mirise kako bi bolje neutralizirao neugodne mirise pa u obzir uzmi i mogućnost da se tvojoj ljubimici ne sviđa miris koji si odabrao.

Možda ovo sve zvuči kao puno posla i razmišljanja, ali jednom kad tvoja mačka prihvati WC i pijesak u njemu bit će sretna i zdrava, a vaš dom čist i uredan. Uz WC i pijesak po njenoj želji oboružaj se lopaticom kako bi ti čišćenje pijeska bilo što brže i jednostavnije. Tako ćete oboje biti zadovoljni i imat ćete više vremena za poslijepodnevno maženje na kauču.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.