Azijska mačka

Azijska mačka nastala je kao rezultat slučajnog parenja ženke burmanske mačke i mužjaka perzijske mačke.
Azijska mačka

Mačići su bili toliko zanimljivi i privlačni izgledom da se odlučilo razviti ovog križanca u posebnu pasminu. Danas azijska mačka izgledom podsjeća na burmansku mačku, ali joj dlaka dolazi u raznim bojama.

Srednje je veličine, ima dugo i vitko tijelo. Na glavi imaju karakteristične velike uši i oči. Dlaka joj je kratka, svilenkasta, mekana i pripijena uz tijelo. Nije teška za održavanje, ali ju je potrebno redovito četkati. Azijska mačka je prijateljski nastrojena te izrazito otvorena prema ljudima. Uživa u društvu ljudi i privržena je svojoj obitelji. Zanima ju sve što se događa u okolini pa će tako često sudjelovati u kućnim aktivnostima. Jednako uživa u maženju i odmaranju na kauču. Prilično je glasna i vokalna pa se pripremi na ljubimicu pričalicu. Izrazito je inteligentna i aktivna. Potrebno joj je osigurati puno različitih igračaka kako bi se zabavila i potrošila višak energije. Šetnje na povodniku u prirodi će ju isto tako veseliti. Ne voli biti sama pa će joj društvo druge mačke sigurno prijati.

Odličan je odabir za višečlanu obitelj s djecom, gdje u većini dana nekoga ima kod kuće. Ako želiš privrženu, aktivnu i vokalnu mačku, azijska mačka je pravi odabir za tebe.

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.