Bitno je da tvoj ljubimac jede raznoliko

Dobro je povremeno mijenjati razne okuse hrane, no postepeno da ne bi došlo do probavnih tegoba.

Prelazak na novu hranu

Psi i mačke su isključivo mesojedi, što znači da im je potrebno osigurati hranu bogatu kvalitetnim bjelančevinama iz različitih mesnih izvora koja sadrži vrlo nizak udio ugljikohidrata. Također, važno je spomenuti da pas potječe od vuka, dok mačka potječe od divlje mačke, a to znači da im se mora davati hrana koja sadrži sve što sadrži čitav plijen u divljini (mišićno meso, iznutrice te hrskavice i kosti). Hranu koja sve to sadrži nazivamo biološki prikladnom hranom za mesojede, a kao primjer možemo navesti Acana i Orijen suhu hranu.

„Također, važno je spomenuti da pas potječe od vuka, dok mačka potječe od divlje mačke, a to znači da im se mora davati hrana koja sadrži sve što sadrži čitav plijen u divljini (mišićno meso, iznutrice te hrskavice i kosti).“

Vukovi

Izvor fotografije: Pexels

Raznovrsnost je vrlo važna za tvog ljubimca!

Naravno, kada pronađeš idealnu hranu za svog ljubimca, poželjno bi bilo povremeno mijenjati okuse kako bi tvoj ljubimac kroz svaki obrok unosio što raznovrsnije mesne bjelančevine. Različiti okusi će potaknuti apetit tvog ljubimca što će uvelike smanjiti mogućnost da on postane izbirljiv što se hrane tiče, a ti novi izvori mesnih bjelančevina osigurat će raznolikost hranjivih tvari za njegov organizam.

Zdjelica puna hrane

Izvor fotografije: Unsplash

Vrlo je važno postepeno uvoditi novu hranu!

Da bi se crijevna flora tvog ljubimca privikla na novu hranu, odnosno da on ne bi imao probavne smetnje (povraćanje, proljev), potrebno je napraviti postepen prijelaz sa stare hrane na novu hranu, a u nastavku ti otkrivamo kako pravilno miješati staru hranu s novom. Bilo koja nagla promjena može dovesti do probavnih tegoba, stoga hranu miješaj pažljivo, na sljedeći način:

  • novu hranu je potrebno miješati sa starom tijekom 7 dana
  • prvi dan ćeš dati svom ljubimcu 90% stare hrane, a 10% nove
  • drugi dan 75% stare hrane, 25% nove
  • treći dan 60% stare hrane, 40% nove
  • četvrti dan 40% stare hrane, 60% nove
  • peti dan 25% stare hrane, 75% nove
  • šesti dan 10% stare hrane, 90% nove
  • sedmi dan prelaziš na 100% nove hrane

Zadovoljna maca

Izvor fotografije: Unsplash

„Različiti okusi će potaknuti apetit tvog ljubimca što će uvelike smanjiti mogućnost da on postane izbirljiv što se hrane tiče, a ti novi izvori mesnih bjelančevina osigurat će raznolikost hranjivih tvari za njegov organizam.“

Na taj će se način bakterije u probavnom sustavu postepeno privikavati na novu hranu te neće doći do probavnih problema, a tvoj će ljubimac biti sit, zadovoljan i sretan! Zato: osiguraj svom ljubimcu raznoliku prehranu i pobrini se za to da on uživa u svakom novom obroku.

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.