Briga o patuljastom kuniću

U današnjem blogu saznaj što je sve potrebno patuljastom kuniću kako bi on bio sretan i zadovoljan.

Kunić leži na podlozi

Patuljasti kunić je mala, neodoljiva životinja mekanog krzna i velikih ušiju. Ovaj slatki ljubimac koji izgledom podsjeća na plišanu igračku sve se češće može pronaći u našim domovima. Izrazito je aktivan, zaigran i prijateljski nastrojen. Iako se čini kao savršen kućni ljubimac, imaj na umu da on traži tvoju ljubav, pažnju, vrijeme i brigu.

"Patuljasti kunić potječe od europskih divljih kunića. Dolazi u raznim bojama kratke, poluduge i duge dlake. Linja se pa ga je potrebno redovito četkati. Naraste do oko 2 kg težine, a njegove neodoljive uši mogu biti uspravne ili spuštene kada dobiva nadimak ovnoliki."

Patuljasti kunić je društvena životinja. Voli društvo čovjeka, ali još više voli društvo svoje vrste. Ako razmišljaš o patuljastom kuniću kao svom novom kućnom ljubimcu, svakako razmisli o tome da su sretniji i veseliji kad žive u paru.
Prije nego si obogatiš život ovim predivnim ljubimcem, trebaš mu osigurati sve uvjete za dug i zdrav život. Nastamba za tvog novog ljubimca treba biti minimalno 1 m duljine. Patuljasti kunići su izrazito aktivne životinje i trebaju puno prostora. Najidealnije bi bilo kada bi mu osigurao slobodan boravak u tvom domu tijekom cijelog dana, a samo noću da boravi u svojoj nastambi.

Kunići stoje u prirodi

Izvor fotografije: Unsplash

U nastambi će vršiti i nuždu pa ju svakako trebaš redovito čistiti i održavati čistom. Minimalno jednom tjedno trebaš ukloniti svu stelju iz nastambe i staviti novu, čistu. Čišćenje ti može olakšati WC za glodavce koji smjestiš u jedan kut nastambe. Svaki put kada tvoj ljubimac obavi nuždu van WC-a, pokupi dio stelje na kojoj je obavio nuždu i prenesi ju u WC. Nakon par dana će naučiti da se u WC-u vrši nužda, a ostatak nastambe će mu uvijek biti suh i čist.

U nastambi obavezno trebaš osigurati zdjelicu za hranu, po mogućnosti od keramike kako ju kunić ne bi izgrizao, pojilicu za vodu u koju ćeš mu svaki dan staviti svježu, pitku vodu, drvenu kućicu u kojoj će moći bezbrižno odmarati te puno drvenih igračaka. Drvena kućica i igračke će mu osim zabave pomoći i u kraćenju zubi. Naime, patuljasti kunići su dvojezupci i zubi im rastu tijekom cijelog života. Kako ne bi prerasli i uzrokovali zdravstvene probleme, kunić će grickati drvo i na taj način kratiti zubiće.
Kada pustiš svog novog ljubimca u šetnju domom, obavezno moraš osigurati sve drvene predmete, žice, tepihe i slične stvari koje bi mogao pokušati pojesti. Kunići jako vole glodati i isprobavati jesu li predmeti u njihovoj okolini jestivi tako da obavezno osiguraj i zaštiti sve što želiš da ostane cijelo i što bi moglo biti opasno za tvog kunića.

Osim prikladnih uvjeta za život, svom novom kuniću trebaš osigurati i kvalitetnu prehranu. Probrano planinsko sijeno osnova je prehrane svakog kunića. Sijeno će mu osigurati zdravu probavu i ujedno kratiti zube. Svakako osiguraj da uvijek ima suhog, čistog sijena u neograničenim količinama. Uz sijeno trebaš mu osigurati i kvalitetnu peletiranu hranu kao što je Versele Laga Cuni Complete Junior. Ona će mu pružiti sve potrebne hranjive tvari za rast i razvoj. Kada tvoj kunić odraste, nakon 6 mjeseci starosti, trebaš mu osigurati hranu za odrasle kuniće kao što je Versele Laga Cuni Complete te pregršt raznolikog svježeg povrća. Sada je odrastao i probavni sustav mu je u potpunosti razvijen pa može sigurno uživati u blagodatima zdrave, raznolike prehrane.

Sad kada si se u potpunosti pripremio, spreman si za dolazak tvog novog najboljeg prijatelja! Kad dovedeš kunića u svoj dom, nemoj ga odmah uzimati u ruke i maziti. Daj mu vremena kako bi se priviknuo na novu okolinu, novu nastambu i na tebe. Kroz tih prvih par dana možeš puno razgovarati s njim, da zapamti tvoj glas. Ponudi mu hranu iz ruke da se navikne na tvoj miris i da vidi kako si ti super. Kako te se ne treba bojati. Kada kunić sam počne dolaziti k tebi i tražiti tvoje društvo, znaš da se opustio i da se osjeća sigurno. Vaš prvi kontakt neka bude nježno maženje po glavi. Svaki sljedeći put pokušaj ga dodirivati sve više dok ti ne dopusti da ga podigneš i uzmeš u krilo. Kada ga dižeš u ruke, obavezno ga jednom rukom podhvati pod prednje noge, a drugom rukom pod stražnji dio tijela, kako bi se u svakom trenutku osjećao stabilno i sigurno. Neki kunići će voljeti maženje i uživat će u tvom dodiru dok se neki nikada neće priviknuti na njega. Važno je da prihvatiš svog ljubimca baš takvog kakav je i da poštuješ njegove želje.

Kunić gleda kroz prozor

Izvor fotografije: Unsplash

Kunići su životinje dobrog zdravlja, ali traže odgovarajuću brigu i njegu. Svom kuniću trebaš redovito rezati nokte, češljati krzno i provjeravati zubiće. Ako imaš dva ili više kunića, obavezno ih kastriraj kako se ne bi nekontrolirano razmnožavali. Kunići su osjetljivi na hladnoću i propuh pa osiguraj da je tvoj ljubimac uvijek na suhom, toplom i zaklonjenom mjestu kako se ne bi razbolio. Svakodnevno provjeri da li je jeo, pio i obavio nuždu. Ako primijetiš bilo kakvu promjenu u ponašanju, obavezno ga odvedi veterinaru. Isto tako ako tvoj ljubimac gubi na težini, ima promjene na dlaci, oko očiju ili ušiju, svakako posjetite veterinara. Cijepljenje kunića nije obavezno, no svog ljubimca možeš zaštititi i cjepivom protiv zaraznih bolesti što je svakako preporučljivo ako imaš više kunića te osobito ako tvoji ljubimci borave i vani.

S obzirom da su kunići aktivne i živahne životinje, svog ljubimca možeš voditi u šetnju na povodniku. Osim što ćeš odabrati sigurno mjesto za šetnju i pripaziti da vas u šetnji ne iznenade mačka ili pas, zaštiti ga od buha kako bi ostao sretan i zdrav. Odličnu zaštitu protiv buha pružit će mu Advantage ampula za kuniće.

Ove vesele, aktivne životinje odlični su kućni ljubimci te zabavno, razigrano društvo. Uz pravilnu njegu i puno ljubavi tvoj patuljasti kunić stvarno će ti postati najbolji prijatelj. Uživat ćeš u njegovom društvu, kao i on u tvojem, a njegov životni vijek od prosječnih 10 godina osigurat će vam pregršt zajedničkih uspomena.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.