Dan miševa i štakora kućnih ljubimaca

Danas je dan miševa i štakora kućnih ljubimaca stoga ti donosimo sve prednosti ovih divnih životinjica!

Štakor kao kućni ljubimac

Miševi i štakori su životinje koje često povezuju s negativnim konotacijama. Ljudi smatraju da su prljavi, prenose bolesti, a često ih se i boje. Dok su te činjenice uglavnom istinite za miševe i štakore koji žive na ulici, oni koji žive kao kućni ljubimci potpuna su suprotnost. Mali, slatki, nježni, druželjubivi, ovi glodavci mogu biti idealni najbolji prijatelji.

Slatki štakor kućni ljubimac

Izvor fotografije: Flickr

Prednosti miševa i štakora kao kućnih ljubimaca

Donosimo ti prednosti miševa i štakora kao kućnih ljubimaca i sigurni smo da ćeš se uvjeriti koliko su divni:

  • izrazito su inteligentni i možeš ih naučiti puno raznih trikova
  • veoma su pedantne životinje i puno vremena provode uređujući se i čisteći svoje krzno
  • nuždu najčešće obavljaju samo na jednom mjestu u nastambi i ukoliko redovito čistiš nastambu, nećeš osjetiti nikakve neugodne mirise u prostoru
  • ne trebaš ih izvoditi u šetnju - prostrana nastamba i druženje s tobom bit će im dovoljno da potroše višak energije i budu sretni i zadovoljni

Miš kao kućni ljubimac

Izvor fotografije: Flickr

  • izrazito su društvene životinje i uživat će u vremenu kojeg ćete provoditi zajedno, pa tako nije neobično da ovi ljubimci budu na tvom ramenu dok obavljaš svakodnevne zadatke ili ti se sklupčaju u krilu i spavaju dok gledaš omiljenu seriju
  • pretežito su noćne životinje i neće te ometati ukoliko voliš dulje spavati
  • nisu glasni i ne stvaranju buku tako da su idealni za život u stanu
  • imaju izraženu osobnost pa će svaki miš ili štakor biti drugačijeg karaktera i poseban
  • minimalno se linjaju tako da je manja šansa da će ti njihova dlaka izazvati alergijsku rekaciju
  • vole se igrati s ljudima i prijateljima svoje vrste tako da ti u njihovom društvu nikada neće biti dosadno

Što im sve trebaš osigurati?

Vjerujemo da ti je sada jasnije da ni miševi ni štakori nisu strašni i da mogu biti predivni kućni ljubimci. Ono što im svakako trebaš osigurati je odgovarajuću prehranu, prostranu nastambu s puno različitih igračaka i poželjno prijatelja iste vrste kako bi imali društvo i kad tebe nema kod kuće.

Dva štakora spavaju

Izvor fotografije: Pexels

Ako ih nabaviš kod odovornog uzgajivača možeš biti siguran da će u tvoj dom doći zdravi i brzo se priviknuti na tebe i tvoje društvo. Jedina mana koju im možemo pronaći je ta što žive kratko, svega par godina.

"Vjerujemo da ti je sada jasnije da ni miševi ni štakori nisu strašni i da mogu biti predivni kućni ljubimci. Ono što im svakako trebaš osigurati je odgovarajuću prehranu, prostranu nastambu s puno različitih igračaka i poželjno prijatelja iste vrste kako bi imali društvo i kad tebe nema kod kuće."

Danas je dan miševa i štakora kućnih ljubimaca i nadamo se da smo ti približili prednosti ovih divnih životinjica, a ako već imaš ovakvog kućnog ljubimca slobodno nam pošalji fotografiju da i mi uživamo u vašim zgodama.

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.