Znaš li da i ljubimci trebaju prati zube?

Loš zadah kod tvog ljubimca može biti nezgodan, no može biti i pokazatelj određenog zdravstvenog problema.

Dentalna njega kod ljubimaca

Pravilna i redovita higijena usne šupljine vrlo je bitan faktor u održavanju dobrog zdravlja naših ljubimaca. Baš kao i kod ljudi, ako se dentalna higijena ne održava redovito, može doći do nakupljanja plaka na zubima i zubnom mesu. Nakupljeni plak se, s vremenom, pretvara u kamenac, a sve bakterije koje borave na zubima i zubnom mesu dovode do upale zubnog mesa. Drugim riječima, dugotrajni kamenac uzrokuje paradentozu, upalu zubnog mesa, što dovodi do propadanja i ispadanja zubi. U ovom slučaju vrijedi ona izreka bolje spriječiti nego liječiti!

Dentalne poslastice
Izvor fotografije: Pixabay

Na koje sve načine možete čistiti zube?

Prvi i najjednostavniji korak je hraniti ljubimca suhom hranom. Granule hrane će, dok ih tvoj ljubimac žvače, strugati po površini njegovih zuba te će, na taj način, skidati naslage hrane i plak. Ako se ljubimac hrani isključivo mokrom hranom, na zubima će lakše i brže nakupljati plak koji će uzrokovati brojne zdravstvene probleme. To se događa zbog toga što ljubimci mokru hranu jedu halapljivo i ne žvaču je, već je samo gutaju kao što to čine vukovi u divljini i zbog toga se na zubima nakupljaju veće količine plaka.

Dentalne poslastice, žvakalice i igračke – za zdrave zube!

Dentalne poslastice dizajnirane su tako da čiste plak i naslage sa zubi dok ih tvoj ljubimac žvače što znači da također uvelike pomažu pri skidanju plaka sa zubi i desni. Jedna dentalna poslastica dnevno pomaže u održavanju dentalne higijene tvog ljubimca, no naravno to nije dovoljno. Važno je da tvoj ljubimac redovito jede suhu hranu te da mu povremeno pereš zube, ali više o tome ćemo reći u nastavku.

„Tvrde žvakalice poput prešane goveđe kože (razne kosti, cipelice i ostalo), kosti od pršuta te roga bivola također će pomoći u čišćenju zuba tvog ljubimca jer ih on ne može lako pregristi, već ih dugo mora žvakati. Na taj način on polagano struže plak i naslage sa zubića te ih čisti.“

Dentalne igračke imaju puno rupa i proreza u koje zubi tvog ljubimca propadaju dok se on igra, a to isto značajno pomaže u čišćenju zubi. Naime, kada zubi propadnu u prorez, stružu se o igračku te se tako čiste od naslaga hrane.

Dentalne igračke
Izvor fotografije: Unsplash

Ljubimci isto trebaju prati zube!

Točnije, to ne mogu učiniti oni sami – to moraš učiniti ti četkicom i pastom za zube za pse i mačke, a nikako pastom za ljudsku upotrebu! Vjerojatno se pitaš kako je to uopće moguće: prati zube ljubimcu dok on miruje? Naravno, na to bi ih se trebalo privikavati još od malih nogu (dok su još štenci ili mačići), no svakako je moguće i u odrasloj dobi. Sve što trebaš je malo strpljenja i volje! Osim pasta za zube, postoje i razni gelovi za čišćenje zubi koje možeš samo nanijeti na zube (bez četkanja), a oni će enzimatski odstraniti plak.

„Redovitim četkanjem zubi (nekoliko puta tjedno) uklonit ćeš plak te tako očuvati dentalno zdravlje svog ljubimca.“


Dentalna njega kod pasa
Izvor fotografije: Flickr

Ako su se na zubima i desnima već nakupile tvrdokorne naslage kamenca, tu nažalost svakodnevna dentalna higijena više ne pomaže, već je potrebno potražiti pomoć veterinara koji će kamenac ukloniti ultrazvučnim aparatom. No, kod takvog je zahvata ljubimce potrebno sedirati što uvijek nosi određeni rizik, naročito ako je riječ o starijem ljubimcu. Zbog toga se često, prije uklanjanja kamenca, ljubimcu vadi krv kako bi se provjerilo njegovo zdravstveno stanje. Kao što si možete predočiti, ovakav zahvat poprilično puno košta stoga imaj na umu da je prevencija puno jednostavnija i jeftinija opcija za tebe, a zdravija za tvog ljubimca!

Opcija za pravilno održavanje dentalne higijene ljubimca je stvarno puno zato odaberi onu koja najviše odgovara tebi i tvom ljubimcu te zajedno spriječite nastanak kamenca!

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.