Pravilnom prehranom do zdrave dlake!

Tvoj ljubimac se prekomjerno linja? Otkrij na koji mu način možeš pomoći!

Zdrava dlaka

Koža i krzno štite naše ljubimce od fizičkih i kemijskih oštećenja, održavaju temperaturu tijela, a bitni su i za socijalni kontakt jer ispuštaju mirise za međusobnu identifikaciju. Održavanje temperature tijela izuzetno je bitno jer se psi i mačke ne znoje nigdje osim na jastučićima šapa, a krzno im je jedina barijera koja ih čuva od hladnoće i vrućine.

Kada se psi i mačke linjaju?

Većina pasa i mačaka se linja. Linjanje je izmjena dlačnog pokrivača kada otpada stara, mrtva dlaka, a raste nova. Glavno linjanje događa se sezonski, u proljeće kada odbacuju gustu, zimsku dlaku i na jesen kada odbacuju prozračnu, ljetnu. No, zbog današnjeg načina života kućnih ljubimaca koji žive u klimatiziranim prostorima, sa centralnim grijanjem, period linjanja zapravo traje gotovo cijele godine. Sezonski se mijenja samo intenzitet i količina otpale dlake.

Dlaka

Izvor fotografije: Flickr

Zdrava i uravnotežena prehrana za sjajnu dlaku

Kako bi imali gustu, sjajnu dlaku i zdravu kožu koja se ne peruta pretjerano i nema crvenila, najbitnije je kvalitetno hraniti naše ljubimce. Hrane superpremium kvalitete i biološki prikladne hrane opskrbit će naše ljubimce omega 3 i omega 6 masnim kiselinama koje su odgovorne za zdravlje kože i krzna. Hrane koje su na bazi ribe bogatije su omega masnim kiselinama i pogodne su za ljubimce koji su skloni lošijoj kvaliteti dlake. Složit ćeš se da nema ništa ljepše nego pomaziti gustu, mekanu i mirišljavu dlaku tvog ljubimca.

Pas na klupi

Izvor fotografije: Unsplash

"Linjanje je izmjena dlačnog pokrivača kada otpada stara, mrtva dlaka, a raste nova. Glavno linjanje događa se sezonski, u proljeće kada odbacuju gustu, zimsku dlaku i na jesen kada odbacuju prozračnu, ljetnu."

Riblja hrana za one s problematičnom kožom i dlakom

Ukoliko tvoj ljubimac ipak ima problema s dlakom ili kožom, pomoći mu možeš na nekoliko načina. Pokušaj ga prebaciti na hranu baziranu na ribi, poput Orijen Six Fish hrane za pse i mačke. Šest različitih ribljih izvora bjelančevina obogatit će organizam omega 3 i 6 masnim kiselinama, obnoviti kožu i dlaku učiniti mekom i sjajnom.

Što ako tvoj ljubimac ima izraženije kožne probleme?

Ako su problemi nešto izraženiji, možeš svom ljubimcu dati medicinsku hranu za probleme s kožom i dlakom, poput Happy Dog i Happy Cat Skin hrane, koja je prilagođena takvim poteškoćama. Kao dodatak prehrani uvijek možeš dati Grizzly lososovo ulje koje će obogatiti organizam omega 3 kiselinama iz divljeg aljaškog lososa.

"Češljanjem uklanjaš mrtvu dlaku koja još nije otpala, prozračuješ krzno i obogaćuješ kožu kisikom."

Mačja dlaka

Izvor fotografije: Pexels

Održi ljepotu krzna svog ljubimca redovitim češljanjem

Osim prehrane i dodataka prehrani, ljepotu krzna održavat će i redovito češljanje. Češljanjem uklanjaš mrtvu dlaku koja još nije otpala, prozračuješ krzno i obogaćuješ kožu kisikom. Uz to se povezuješ s tvojim ljubimcem i učiš ga da je češljanje dio redovne higijene i da nije ništa strašno. Dapače, većina ljubimaca će uživati u njemu.

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.