Dodaci prehrani kao prva pomoć

Izmjenu dlake ili bolnost u zglobovima možete olakšati dodacima prehrani.

Dodaci prehrani kao prva pomoć

Dodaci prehrani su pomoćni proizvodi koji blagotvorno djeluju na organizam naših kućnih ljubimaca. Najčešće dolaze u obliku tableta, prašaka ili tekućina. Mogu se dodavati u hranu, vodu za piće ili direktno u usta. Njihova svrha je da budu potpora organizmu, da podignu imunitet, pomognu kod nekih blažih zdravstvenih problema ili da djeluju kao prevencija određenih zdravstvenih problema.

Dodatke prehrani možemo podijeliti u nekoliko osnovnih skupina: vitaminsko-mineralni preparati, preparati za potporu zglobovima, preparati za potporu koži i krznu ili perju, preparati za potporu probavnom sustavu, preparati za smirenje, preparati protiv mučnine i drugi preparati. Ovisno o poteškoćama koje ljubimac ima, možemo se odlučiti za preparate iz jedne ili više navedenih skupina. Isto tako, podijeljeni su i prema životinjskim vrstama za koje se koriste, pa tako postoje dodaci prehrani za pse, mačke, ptice, glodavce pa čak i egzotične kućne ljubimce poput gmazova.


Dodaci prehrani će nadomijestiti nedostatak nutrijenata koje ljubimac unosi hranom, ukoliko se ne hrani uravnoteženo ili će povećati unos određenih nutrijenata ukoliko postoji potreba za njima. Svim dodacima prehrani možemo pomoći našim ljubimcima i olakšati im poteškoće manjih razmjera, dok je kod većih zdravstvenih problema ipak potrebno potražiti pomoć veterinara. Dodatke prehrani ćete najčešće davati ako ljubimac ima poteškoća sa izmjenom dlačnog pokrivača ili perja, ako mu je dlaka nešto lošije kvalitete nego inače, ako ima povremene poteškoće sa zglobovima ili mu je potrebna potpora u rastu i razvoju zglobova, ukoliko mu treba podići imunitet cijelog organizma, ukoliko mu je potrebno smirenje u stresnim situacijama, ukoliko ima povremenih problema sa konzistencijom stolice i u sličnim situacijama.


Bitno je napomenuti da uravnotežena prehrana prilagođena za vrstu smanjuje mogućnost nastanka zdravstvenih problema i umanjuje potrebu za umjetnim dodatcima. Ukoliko primijetite da vaš ljubimac ima ozbiljnije zdravstvene probleme, nemojte rješenje tražiti u dodacima prehrani nego posjetite svog veterinara kako bi vaš najbolji prijatelj dobio odgovarajuću pomoć i ostao zdrav i sretan.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.