Držati jednog zamorčića ili par?

Osiguraj svom zamorčiću društvo istog spola i uživaj u njihovoj sreći, komunikaciji i igri.

Držati jednog zamorčića ili par?

Zamorčići su društvene životinje i ne vole biti sami.

Osiguraj svom zamorčiću društvo istog spola i uživaj u njihovoj sreći, komunikaciji i igri.

Zamorčići su izrazito društvene životinje. U prirodi žive u skupinama u kojima uživaju u međusobnom društvu, igraju se, komuniciraju, jedu i spavaju zajedno. Mužjak bira sebi 3 ili više ženki i živi u zajednici s njima i njihovim potomstvom. Iz tog razloga bi zamorčiće trebalo držati barem u paru, idealno u manjim skupinama.

Kod nabavke zamorčića trebaš imati nekoliko stvari na umu. Ženke će se odlično slagati s drugim ženkama, mužjaci će se dobro slagati s drugim mužjacima, a iako će se mužjaci i ženke dobro međusobno slagati, takva kombinacija moguća je jedino ako je mužjak kastriran. U suprotnom bi se mužjak i ženka stalno parili i imali potomstvo što nikako nije poželjno. Na žalost, napuštenih zamorčića je sve više, a neplanirana i nekontrolirana legla nikako nisu dobra za zdravlje ženke.

Ukoliko želiš imati muško - žensku kombinaciju zamorčića, mužjaka kastriraj i pridruži mu ženke. Više mužjaka u kombinaciji s ženkama nikako nije preporučljivo držati jer će se mužjaci boriti za ženke.

Ženke se u pravilu odlično slažu s drugim ženkama i osim što im treba osigurati period privikavanja, ne treba puno brinuti prilikom združivanja.

Kod mužjaka je situacija nešto kompliciranija. Dva mužjaka će se dobro složiti ukoliko žive zajedno od malena. Ako svom odraslom mužjaku želiš pridružiti prijatelja, on obavezno mora biti beba. Dva odrasla mužjaka će se u pravilu teško uspješno združiti.

Iako će zamorčić uživati u tvom društvu i veseliti ti se, posebno kada mu nosiš finu hranu, ipak mu je potrebno društvo njegove vrste. Vidjet ćeš kako će tvoj najbolji prijatelj biti sretan i zadovoljan kada će komunicirati svojim jezikom i igrati se na svoj način. Novi prijatelj će ga ohrabriti da češće izlazi iz svoje kućice, istražuje okolinu i jede razno povrće koje možda prije nije htio jesti. Uz to biti ćeš siguran da tvom zamorčiću neće biti dosadno kad tebe nema doma i kada je sam. Osim sretnog zamorčiča, tako ćeš dobiti i još jednog najboljeg prijatelja.  Pobrini se samo da im osiguraš dovoljno velik životni prostor, pola m² po zamorčiću, obogati nastambu tunelima i kućicama u kojima će se skrivati i igrati te uživaj u njihovoj međusobnoj komunikaciji i sreći koju će rado dijeliti s tobom.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.