Hrčak me grize

Učini da se tvoj ljubimac osjeća sigurno uz tebe i osiguraj vam ugodno i bezbolno druženje.

Hrčak me grize

Hrčak ne grize jer je zlonamjeran.

Učini da se tvoj ljubimac osjeća sigurno uz tebe i osiguraj vam ugodno i bezbolno druženje.

Hrčci su zanimljivi mali kućni ljubimci koji svojim zaigranim karakterom uveseljavaju cijelu obitelj. Noćne su životinje pa će biti aktivniji predvečer i tijekom noći. Preko dana će uglavnom spavati ili se povremeno probuditi kako bi se hranili i protegnuli nogice. Iako su uglavnom nježni i krhki ljubimci dobrog i pitomog karaktera, zna se dogoditi da nas hrčak iznenadno ugrize. Nekoliko je mogućih razloga zašto bi nas naš voljeni ljubimac ugrizao.

S obzirom da su noćne životinje, hrčci danju spavaju. Ako probudiš svog hrčka i onako u polusnu ga uzmeš u ruke, može se dogoditi da te hrčak zamijeni za nepoznatu osobu i ugrize iz straha. Ukoliko iz bilo kojeg razloga trebaš probuditi svog hrčka iz dubokog sna, daj mu vremena nakon što se probudi da se i razbudi te prepozna da si to ti i da nema razloga za brigu.

Kad primaš svog hrčka odozgo, može se dogoditi da se prepadne i ugrize te. Prirodni neprijatelji hrčaka uglavnom dolaze iz zraka ili su veći od hrčaka pa im opet prilaze odozgo. Želiš li primiti svog ljubimca, podhvati ga rukama odozdo. Tako će znati da si to ti, osjetit će tvoj miris, imat će stabilnost pod nogama i neće se prepasti i ugristi te iz straha.

Ukoliko si jeo sočno, mirisno povrće, voće, sir ili možda piletinu, nisi oprao ruke nakon jela i odlučio posjetiti svog ljubimca, možeš očekivati da će te hrčak gricnuti. Ne iz straha nego zato što ti prsti mirišu po finoj hrani. Nakon rukovanja takvim namirnicama obavezno operi ruke kako bi isprao prste od njihovog mirisa i kako ih tvoj ljubimac ne bi zamijenio za komad sira i pokušao pojesti.

Hrčci nisu zlonamjerne životinjice i neće te ugristi bez razloga. Ugriz je njihov obrambeni mehanizam i koristit će ga samo kad se osjećaju ugroženo. Potrudi se da se tvoj ljubimac uz tebe osjeća sigurno i vaše druženje bit će na obostrano zadovoljstvo.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.