Kada kastrirati psa?

Sigurno si čuo informaciju kako se mužjaci kastriraju, a ženke steriliziraju. No, jesi li znao da je ona pogrešna? 

Corgi u šatoru u sredini

Sigurno si čuo informaciju kako se mužjaci kastriraju, a ženke steriliziraju. No, jesi li znao da je ona pogrešna? 

Kastracija i sterilizacija su dva različita zahvata koja može napraviti samo veterinar. Kastracija je operativni zahvat pri kojem se mužjacima trajno uklanjaju testisi dok se ženkama trajno uklanjaju jajnici, najčešće zajedno s maternicom. Nakon ovog zahvata tvoj ljubimac prestaje proizvoditi spolne hormone, sprječava se njegov nagon za razmnožavanjem, često se smanjuje dominantno ponašanje, a kod ženki prestaje tjeranje. Sterilizacija je pak zahvat kojim se podvezuju ili režu sjemenovodi kod mužjaka te podvezuju jajnici kod ženki. Proizvodnja hormona kod ovog zahvata nije zaustavljena, samo je onemogućeno razmnožavanje. Nakon ovog zahvata ne mijenja se ponašanje ni spolni nagon tvog ljubimca, a kuje se nastavljaju tjerati i privlačiti mužjake. Kastracija je zahvat koji se provodi u svrhu kontrole i sprječavanja neželjenog razmnožavanja kućnih ljubimaca tako da se i ženke i mužjaci u praksi kastriraju, a ne steriliziraju. 

Ako imaš psa koji nema rodovnicu i neće biti uzgojni pas, svakako razmisli o kastraciji. Kastracija, osim što sprječava spolne nagone i onemogućava razmnožavanje, ima pozitivan učinak na zdravlje tvog ljubimca. Kod ženki smanjuje mogućnost razvoja tumora mliječne žlijezde i reproduktivnih organa, sprječava nastanak lažnih trudnoća dok kod mužjaka smanjuje mogućnost nastanka bolesti prostate. Kastrirani ljubimci također ne osjećaju frustraciju ako se ne razmnožavaju jer im spolni nagon nije izražen. Nakon kastracije tvoj ljubimac će svakako biti zdraviji, sretniji i mirniji.

Izvor fotografije: Pexels

"Kastracija je operativni zahvat pri kojem se mužjacima trajno uklanjaju testisi dok se ženkama trajno uklanjaju jajnici, najčešće zajedno s maternicom. Nakon ovog zahvata tvoj ljubimac prestaje proizvoditi spolne hormone, sprječava se njegov nagon za razmnožavanjem, često se smanjuje dominantno ponašanje, a kod ženki prestaje tjeranje. Sterilizacija je pak zahvat kojim se podvezuju ili režu sjemenovodi kod mužjaka te podvezuju jajnici kod ženki. Proizvodnja hormona kod ovog zahvata nije zaustavljena, samo je onemogućeno razmnožavanje."

Mladi mužjaci mogu već u ranoj dobi početi osjećati spolni nagon. Tada kreću tražiti mirise tjerajućih kuja u okolini koji u potpunosti zaokupiraju njihovu pozornost. Također, mogu početi čuvati teritorij od drugih mužjaka te braniti ženke koje smatraju svojima. Ženke se prvi puta mogu tjerati već u dobi od otprilike 5 mjeseci, što često ovisi o njihovoj veličini. Manje ženke ranije postaju spolno zrele dok ženke velikih pasmina često sazriju s oko godinu dana starosti. Tjeranje ćeš najlakše uočiti prema krvavom iscjedku koji će se pojaviti iz vagine. Također, ona će biti veća nego inače. Tvoja ljubimica će privlačiti mužjake svojim novim mirisom, a u šetnji ćete zasigurno imati više psećih pratitelja suprotnog spola. Mužjake koji nisu kastrirani često u potpunosti obuzme spolni nagon pa ćeš svoju ženku morati pozorno paziti kako se ne bi parila. Za vrijeme tjeranja svakako je drži na povodniku jer je njen spolni nagon može učiniti nepredvidljivom. Ako je pak tvoj ljubimac nekastrirani mužjak, pobrini se da uvijek bude pod kontrolom kako ne bi pobjegao za ženkom u tjeranju i pario se.

Kao i svaki drugi operativni zahvat, kastracija nosi rizik od anestezije. Zbog toga će veterinar prije kastracije detaljno pregledati tvog ljubimca i napraviti potrebne krvne pretrage kako bi se uvjerio da je odličnog zdravstvenog stanja te spreman za operaciju. Sam operativni zahvat je kod mužjaka nešto jednostavniji i oporavak traje oko tjedan dana. Kod ženki je zahvat zahtjevniji jer se otvara trbušna šupljina, a oporavak traje oko dva tjedna. Za vrijeme oporavka važno je da smanjiš tjelesnu aktivnost svog psa i spriječiš lizanje rane kako bi šavovi zarasli bez komplikacija. 

Vjerujemo da te zanima i kada kastrirati psa. Ako se ženke kastrira prije prvog tjeranja drastično se smanjuje mogućnost nastanka tumora mliječne žlijezde. Međutim, imaj na umu da spolni hormoni igraju veliku ulogu u rastu i razvoju pasa pa ako si siguran da možeš spriječiti neplanirano razmnožavanje tvog ljubimca ili ljubimice, razmotri opciju da s kastracijom pričekaš dok se u potpunosti ne razvije. Kod malih pasmina razvoj završava s otprilike godinu dana starosti, kod srednjih pasmina s godinu i pol dok kod velikih pasmina razvoj traje i preko dvije godine. Također, nakon kastracije pripazi na prehranu svog ljubimca jer kod nekih pasa može doći do usporavanja metabolizma i nakupljanja viška kilograma.

Kastracija je rutinski operativni zahvat koji tvom najboljem prijatelju ili prijateljici omogućava zdraviji život bez frustracija. Osigurat će vam sretniju, veseliju i bezbrižniju svakodnevnicu, a ujedno će i spriječiti mogućnost nastanka neželjenog potomstva. Vjerujemo da ćeš se složiti s nama kako je napuštenih pasa previše pa kastracijom svog ljubimca možeš pridonijeti i tom problemu. Pozitivnih strana kastracije je mnogo, a ako imaš dodatnih pitanja slobodno se obrati stručnim veterinarima u tebi najbližoj ZOOCITY poslovnici koji će ti rado pomoći!

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.