Kako ljubimcu dati tabletu?

Privikavanjem ljubimca na davanje tableta osiguravate mu potrebnu terapiju

Kako ljubimcu dati tabletu?

Frustrira te vještina tvog ljubimca da otkrije tabletu sakrivenu u slasnom zalogaju? Davanje tablete ipak može biti jednostavno i bezbolno.

Vlasnicima pasa i mačaka davanje lijekova u obliku tableta često predstavlja veliki izazov. Psi i mačke imaju izrazito razvijene osjete okusa i mirisa i vrlo lako otkriju tabletu. Donosimo ti par trikova kako „prevariti“ tvog ljubimca i dati mu potrebnu tabletu.

Najjednostavniji način je da otvoriš usta ljubimcu, staviš mu tabletu duboko na korijen jezika, zatvorite usta i pričekate da ju proguta.

Ukoliko to ne možeš napraviti, pokušaj tabletu zamotati u komadić sira, salame ili hrenovke. Koristi se nekom finom hranom koju tvoj ljubimac ne dobiva svaki dan. Najčešće će takvu finu poslasticu halapljivo progutati, bez pretjeranog žvakanja i tako progutati i tabletu.

Ukoliko je tvoj ljubimac ipak veći majstor u otkrivanju tablete unutar poslastice, pokušaj ju razmrviti i pomiješati s konzervom pseće hrane ili ukusnom mačjom vrećicom. Na taj način će okus mesa preuzeti okus tablete i zavarati ljubimca da ju pojede.

Kod pasa možeš pokušati metodom u kojoj tabletu predstaviš kao poslasticu. Osiguraj si veću količinu poslastica i kreni ih davati psu jednu za drugom, brzinom kojom neće imati vremena puno žvakati nego će ih gutati kako mu ih daješ. Nakon nekoliko poslastica daj mu tabletu pa nastavi davati poslastice. Pas neće ni primijetiti da jedna od poslastica nije bila poslastica nego tableta, a ti si obavio svoju misiju.

Za mačke postoje aplikatori u koje staviš tabletu, otvoriš mački usta i njime apliciraš tabletu duboko na korijen jezika. Mačka proguta tabletu i problem riješen.

Svaki ljubimac je individualan i za neke gutanje tablete neće biti nikakav problem dok će nekima tableta predstavljati noćnu moru. Oboružaj se strpljenjem, pokušaj neke od ovih trikova i pronađi onaj koji najbolje odgovara tvom ljubimcu. I slobodno ponekad otvori usta svom ljubimcu, daj mu nagradu zauzvrat bez da mu daješ tabletu, tako da mu i samo otvaranje usta postane zabavan trik koji će ti onda uvelike olakšati posao kada ćeš mu zapravo trebati dati tabletu.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.