Kako naučiti pticu da dolazi na ruku?

Uz malu motivaciju možeš naučiti svog pernatog ljubimca da ti dolazi na ruku, rame ili glavu.

Kako naučiti pticu da dolazi na ruku?

Trening papigice započni nakon što se navikne na tebe.

Uz malu motivaciju možeš naučiti svog pernatog ljubimca da ti dolazi na ruku, rame ili glavu.

Nabavio si novog ljubimca, preslatku papigicu. Promatraš ju svaki dan, gledaš kako se igra, pjeva, jede, uživa u tvom domu. No, želio bi nešto više, želio bi se družiti s papigicom, imati kontakt, naučiti ju da ti dođe na ruku ili rame? To je lako za ostvariti i uz par zabavnih trikova sigurni smo da ćeš uspjeti.

Prvih 10-ak dana vašeg suživota pusti papigicu da se navikne na tebe, na novi životni prostor, zvukove, događaje u okolini, sve ono što prije nije vidjela. Nakon perioda prilagodbe možeš polako početi raditi na međusobnom povjerenju. Ono što želiš je naučiti svoju novu ljubimicu da si ti super i da joj donosiš dobre stvari. Najlakši put do toga je preko fine poslastice ili ukusnog komada voća.

Proso u klasu se pokazalo kao izrazito fina poslastica za sve papigice. Uzmi komad klasa, primi ga za stabljiku, za sam kraj i unesi u kavez s papigicom. Budi skroz miran i pričekaj da se tvoj ljubimac ohrabri pojesti svoju nagradu. To ponavljaj onoliko dugo dok ne vidiš da se papigica opustila i da veselo dolazi jesti čim staviš ruku u krletku.

Nakon toga primi klas tako da sjemenke budu bliže tvojoj ruci. Opet ponavljaj isti postupak dok se papigica ne opusti. Kada bude skroz vesela i opuštena u prisutstvu tvoje ruke, primi klas tako da su ti sjemenke u ruci i da papigica mora stati na tvoju ruku kako bi pojela klas. I eto ga, trik je uspješan, a papigica ti veselo stoji na ruci.

Nakon toga pokušaj i s drugim poslasticama i voćem, neka ti papigica svaki put stane na ruku kako bi došla do nagrade. Na taj način ćeš potvrditi da je tvoja ruka super, da donosi fine poslastice i da je se ne treba bojati. Kad tvoja nova ljubimica postane potpuno sigurna u stajanje na tvojoj ruci, možeš početi pomicati ruku na kojoj se nalazi. Jednom kad uspiješ postići to da ti papigica stoji na ruci dok se ti krećeš, tvoj zadatak je završen!

Uspješno učenje dolaska na ruku možeš potvrditi i tako da uzmeš nagradu u ruku dok je papigica puštena u prostoriji, pokažeš joj poslasticu i pričekaš da sleti na tvoju ruku kako bi se nagradila. S vremenom i sigurnošću papigica će ti rado dolaziti na ruku, rame, glavu ili bilo koje mjesto na kojem joj pokažeš da ju čeka ukusna nagrada.

Pripitomiti papigicu zapravo je vrlo jednostavno, samo se moraš oboružati finim poslasticama i strpljenjem. Jednom kada tvoja ljubimica stekne povjerenje u tebe, imat ćete odnos u kojem ćete oboje uživati i dugo biti najbolji prijatelji.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.