Kako odabrati bazen za psa?

Idealan način da pomogneš svom najboljem prijatelju da se rashladi je da mu osiguraš samo njegov bazen za pse.

Pas na bazenu

Ljeto je idealno vrijeme za kupanje! Rijeke, jezera, more, opcija je zaista mnogo. Odličan način za rashladiti se je i plivanje u bazenu. Ljudi nisu jedini koji uživaju u kupanju. Plivanje često obožavaju i naši kućni ljubimci, osobito psi. Idealan način da pomogneš svom najboljem prijatelju da se rashladi je da mu osiguraš samo njegov bazen za pse.

Kod odabira savršenog bazena za tvog psa prvo o čemu trebaš razmisliti je veličina bazena. Ako je tvoj ljubimac manjeg rasta, odgovarat će mu bazen manjih dimenzija. Ako je pak veći, trebat će mu i veći bazen. Isto tako razmisli i o tome koliko je vješt plivač. Ako ne voli puno plivati, više voli uživati u plitkoj vodi, nabavi mu plići bazen. Ako je odličan plivač i mogao bi plivati satima, svakako mu odaberi veći i dublji bazen kako bi mogao u potpunosti uživati.
Prilikom kupovine bazena za pse odluka najčešće padne na dječje bazene na napuhavanje, no oni zapravo nisu dobar izbor. Stjenke takvih bazena napravljene su od mekanog materijala kojeg pas vrlo lako može poderati svojim noktima. Svakako odaberi bazen namijenjen za pse koji je napravljen od izdržljivijih materijala otpornih na grebanje. Isto tako, važno je i da dno bazena nije sklisko kako se pas u igri ne bi ozlijedio.

Ako imaš veliki bazen u kojem uživate i ti i tvoj najbolji prijatelj, obavezno obrati pozornost na razinu klora kojom održavaš higijensku ispravnost vode. Pretjerana koncentracija klora u vodi može naškoditi koži tvog psa, a ako pije kloriranu vodu može mu izazvati i probavne probleme. Svakako pazi da koncentracija klora u bazenu bude pod kontrolom te da se tvoj ljubimac osvježi čistom, pitkom vodom umjesto onom iz bazena. Isto tako, osiguraj da voda u bazenu uvijek bude topla. Dugotrajno kupanje u hladnoj vodi može štetiti zdravlju tvog ljubimca.

"Prilikom kupovine bazena za pse odluka najčešće padne na dječje bazene na napuhavanje, no oni zapravo nisu dobar izbor. Stjenke takvih bazena napravljene su od mekanog materijala kojeg pas vrlo lako može poderati svojim noktima. Svakako odaberi bazen namijenjen za pse koji je napravljen od izdržljivijih materijala otpornih na grebanje."

Pas se igra u bazenu

Izvor fotografije: Pexels

Vodi računa i o antiparazitskoj zaštiti tvog psa. Nikako mu nemoj dozvoliti kupanje u bazenu dva dana prije i dva dana nakon stavljanja antiparazitske ampule. Ako pak toliko voli vodu da ga moraš izvlačiti iz bazena, odaberi mu ogrlicu protiv vanjskih parazita koja je trajnije i sigurnije rješenje za tvog morskog psa. U tom slučaju će vodootporna ogrlica biti idealan odabir kako bi mogao biti siguran da je tvoj najbolji prijatelj u potpunosti zaštićen.
Imaj na umu da psi često ne shvate kada im je previše tjelesne aktivnosti pa uvijek imaj svog ljubimca na oku dok uživa u bazenu. Odvedi ga povremeno u hlad da odmori kada primijetiš da se umorio, osobito ako je bazen na direktnom suncu. I svakako osiguraj da redovito pije svježu, pitku vodu.

Nakon uživanja u bazenu otuširaj svog najboljeg prijatelja čistom vodom. Tako ćeš ukloniti klor i eventualne nečistoće s njegove dlake i kože. Nakon tuširanja dobro ga osuši ručnikom ili fenom kako mu dlaka ne bi ostala mokra. Iako se dlaka ljeti brže suši nego zimi, dugotrajna vlaga može uzrokovati razmnožavanje gljivica, osobito na području ušiju, šapa i pregiba kože.

Nakon što si se pobrinuo za svog ljubimca, moraš se pobrinuti i da njegov bazen bude siguran za ponovno korištenje. Ako imaš mogućnost prekriti bazen, voda u njemu će moći ostati i nekoliko dana, ovisno koliko se jako zamazala. Ako je stalno otvoren, najbolje je da ga svaki dan nakon kupanja isprazniš, ispereš čistom vodom i ostaviš da se dobro posuši. Povremeno bi ga trebao očistiti i dezinfekcijskim sredstvom kako se u njemu ne bi razmnožili štetni mikroorganizmi. Nakon što završi sezona kupanja, bazen spremi na suho mjesto, bez vlage, kako se na njemu ne bi nastanile plijesni ili gljivice.

Kupanje u bazenu odlična je ljetna zabava za tebe i za tvog najboljeg prijatelja. Osvježenje u vodi olakšati će vam vruće dane i ujedno vas izvrsno zabaviti. Ako imaš mogućnost svakako svom ljubimcu priušti samo njegov bazen, sigurni smo da mu neće moći odoljeti! Izvrsne bazene za pse omogućuje ti proizvođač Trixie, a pronaći ih možeš na našem web shopu ili u tebi najbližoj ZOOCITY poslovnici!

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.