Kako odabrati pelene za pse?

Postoje razne vrste pelena za pse: za štence, one koje se koriste u slučaju inkontinencije te gaćice za kuje u tjeranju.

Kako odabrati pelene za pse?

Ako imaš psa za najboljeg prijatelja, vjerojatno si se već imao priliku susresti s nekom od različitih vrsta pelena za pse. Kada se govori o pelenama, najčešće se misli na jednokratne higijenske podloge za vršenje nužde za štence. Također postoje i pelene koje se koriste u slučajevima inkontinencije te gaćice s ulošcima za kuje u tjeranju.

Štene, pogotovo prije 12. tjedna starosti, nije u mogućnosti dugo držati nuždu i stoga će ti podlošci za vršenje nužde uvelike olakšati ovo vrijeme prilagodbe. Također, ako svog psića određeno vrijeme tijekom dana ostavljaš samog kod kuće, bio štene ili već odrastao, dobro je imati osigurano mjesto na kojem može obaviti nuždu dok tebe nema. 

Izvor fotografije: Pexels

Kako bi tvoj ljubimac brže povezao vršenje nužde s izlascima van, podlogu postavi blizu vrata. Za brže navikavanje na samu podlogu, nakon svake promjene nakapaj ju privlačnim kapima. Podložak promijeni nakon vršenja dvije do tri male nužde, odnosno kada je otprilke polovica ispunjena urinom kako bi izbjegao nered i neželjene mirise. 

Obavezno nagradi svog prijatelja njegovom omiljenom poslasticom za svaku nuždu obavljenu na podložak, a ne na tepih. Kako bi spriječio moguće promakanje prostirke, možeš je postaviti na nepropusni držač. 

Ako je tvoj prijatelj već odrastao i trebaš ga naučiti na nošenje pelene, poslastice će i ovdje biti od velike pomoći. Nakon upoznavanja i oblačenja pelena, nagradi ga i zabavljaj se s njim dok se ne navikne na osjećaj nošenja istih. U početku će možda biti potrebno malo više truda, no ubrzo ćete se priviknuti na nova pravila.

"Štene, pogotovo prije 12. tjedna starosti, nije u mogućnosti dugo držati nuždu i stoga će ti podlošci za vršenje nužde uvelike olakšati ovo vrijeme prilagodbe. Također, ako svog psića određeno vrijeme tijekom dana ostavljaš samog kod kuće, bio štene ili već odrastao, dobro je imati osigurano mjesto na kojem može obaviti nuždu dok tebe nema."

Kada govorimo o pelenama koje se oblače, razlikujemo klasične pelene s otvorom za rep i one za muške pse. Oba tipa mogu imati podesive pričvrščivače ili gumeni obruč kako bi bile što udobnije te kako bi se osigurala nepropusnost i očuvanje higijene za vrijeme potrebe korištenja istih. Kod odabira je bitno da su napravljene od visokoupijajućih materijala. Neke vrste imaju i indikatore koji pokazuju kada je vrijeme za zamjenu pelene. Ovakvi tipovi pelena bit će od velike pomoći ako tvoj prijatelj iz bilo kojeg razloga pati od inkontinencije. Ako se pak radi o ženki u tjeranju, najbolji izbor su višekratne elastične gaćice s jednokratnim promjenjivim ulošcima.

U svakom slučaju, pobrini o tome da odabereš pelene ili gaćice koje odgovaraju veličini i građi tvog ljubimca te da su izrađene od prozračnih, hipoalergenih i visokoupijajućih materijala kako bi se spriječilo širenje neugodnih mirisa i razvoj bakterija. U suprotnom lakše može doći do kožne iritacije i dodatnih zdravstvenih problema, a kvalitetni materijali uvijek će biti udobniji pa će i vrijeme navikavanja biti kraće. 

Također, pelenu je potrebno promijeniti u što kraćem roku nakon vršenja nužde, a gaćice za tjeranje prati i održavati čistima koristeći sredstva sigurna za kožu tvog ljubimca. Ako ipak primjetiš neku vrstu crvenila, odnosno iritacije na koži ili neobično ponašanje svog ljubimca, potrebno je posjetiti veterinara kako bi se problem riješio u samom nastajanju.

Sada kada si upoznat sa svim bitnim informacijama, ostaje ti da odabereš odgovarajući proizvod i uz malo prilagodbe s obje strane, tvoj najbolji prijatelj i ti bit ćete spremni za neometano i bezbrižno uživanje u zajedničkoj svakodnevnici! 

 

Autor: Paula Harapin