Kako pridružiti novu pticu staroj?

Osiguraj svojim papigicama potrebne uvjete za pravilno upoznavanje i uživaj u predivnom prijateljstvu kojeg će izgraditi.

Kako pridružiti novu pticu staroj?

Upoznavanje dvije papigice ne mora uvijek biti uspješno.

Osiguraj svojim papigicama potrebne uvjete za pravilno upoznavanje i uživaj u predivnom prijateljstvu kojeg će izgraditi.

Papigice mogu biti predivni, dobri i zanimljivi ljubimci. U njihovom društvu nikad nije dosadno i svojim vragolijama uveseljavaju cijelu obitelj. No, kada svi članovi obitelji odu na posao ili u školu, papigica ostaje sama. Vrlo često se odlučimo nabaviti papigici društvo kako joj sati kad nikoga nema kod kuće ne bi bili tužni i usamljeni.

Kod nabavke nove papigice staroj, trebamo se pridržavati nekih osnovnih pravila. Većina papigica koje se drže kao kućni ljubimci su društvena bića, no to ne znači da će iz prve i bez problema prihvatiti novu papigicu. Upoznavanje treba odraditi postepeno i dati priliku pticama da se dobro upoznaju i naviknu jedna na drugu. I uz pravilno upoznavanje na žalost uvijek postoji mogućnost da se papigice nikad neće složiti i sprijateljiti.

Kad nabaviš novu papigicu, obavezno uz nju nabavi i privremenu nastambu u koju ćeš ju smjestiti. Idealno bi bilo da novu nastambu staviš pored nastambe sa starom papigicom, kako bi mogle komunicirati. Kroz period od 7 do 10 dana (i dulje ukoliko se ukaže potreba) drži papigice u odvojenim nastambama da se dobro upoznaju. Kad primijetiš da su krenule intenzivno međusobno komunicirati, družiti se preko rešetki, možeš ih početi puštati da se slobodno kreću u tvom domu i druže van nastambe. Još uvijek im ostavi obje nastambe kako bi svaka mogla otići u svoju ukoliko nisu spremne na zajednički život. Kad primijetiš da tvoja prva ljubimica pozove novu u svoju nastambu, možeš biti siguran da je upoznavanje prošlo odlično i da su tvoje papigice postale nerazdvojni prijatelji.

Kod odluke o nabavci nove papigice imaj na umu da će se tvoja ljubimica više družiti s pernatom prijateljicom nego s tobom. To im je u genima i takvo ponašanje je potpuno prirodno. Isto tako će se radije razgovarati na „ptičjem“ jeziku nego oponašati ljudski govor. Ukoliko želiš da su ti obje ptice pitome i da oponašaju ljudski govor, prvo dobro pripitomi svoju prvu papigicu, nauči ju pričati i tek tada joj nabavi društvo. Na taj način će nova papigica kopirati ponašanje stare i pripitomiti se jednako uspješno kao i tvoja prva   ljubimica.

Papigice su izuzetno društvena bića i iako vole naše društvo, još više vole društvo svoje vrste. Pridržavanjem pravila upoznavanja i pripitomljavanja možeš imati dva predivna ljubimca koji će se rado družiti i komunicirati s tobom, a kad te nema doma uživati u međusobnom društvu.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.