Kako prilagoditi mačkin ritam spavanja našem

Vaša mačka vas budi tijekom noći, odredite joj svakodnevnu rutinu i osigurajte si miran san.

Kako prilagoditi mačkin ritam spavanja našem

Mačke su poznate kao noćne životinje koje su često najaktivnije tijekom noći. Noću se igraju, love, rekreiraju, što može biti prilično nezgodno za nas koji noću trebamo odmarati. Sigurno vam se puno puta dogodilo da vas je vaša ljubimica probudila usred noći jer joj je bilo dosadno ili je smatrala da je vrijeme za hranjenje. Mačku se može naučiti da prilagodi svoj ritam spavanja našem i da noć provede na miru, spavajući, no potrebno joj je odrediti dnevnu rutinu i provoditi ju svakodnevno.

Ukoliko želite da vaša mačka spava kad i vi, morate promijeniti nekoliko stvari u njenoj svakodnevnici. Ukoliko je do sad hranu dobivala na način da joj napunite zdjelicu i ona dolazi jesti kad poželi, tijekom cijelog dana, morate promijeniti tu naviku. Mačka će se nakon jela čistiti i ići spavati, a ako to radi tijekom dana, po noći će biti budna. Rasporedite joj hranu na tri obroka dnevno, gdje ćete joj za svaki obrok dati određenu količinu hrane koju može pojesti odjednom. Zadnji obrok u danu planirajte otprilike 90 min prije nego vi idete spavati. Na taj način će i vaša mačka ići spavati kad i vi.

Prije zadnjeg obroka obavezno se dobro poigrajte sa svojom mačkom. Kroz igru će potrošiti višak energije, umoriti se i biti sklonija ideji da ide spavati kad i vi. Nakon igre, večere i temeljitog uređivanja koje će uslijediti, sigurno će biti umorna i ići spavati. Na vama je da taj redosljed ponašanja prilagodite vašem periodu spavanja.

Nakon što ste i vi i vaša mačka otišli spavati, ignorirajte svake njene pokušaje dobivanja vaše pažnje. Ukoliko vam dođe u sobu i mjauče, skoči vam na krevet ili u drugim prostorijama krene s igrom, nemojte ustajati niti pričati s njom. Potpuno je ignorirajte. Svako pridavanje pažnje učit će mačku da njeni pokušaji pale i neće moći stvoriti rutinu spavanja po noći. Budite strpljivi, žrtvujte nekoliko potencijalno neprospavanih noći, ali dajte mački do znanja da njezini pokušaji neće uroditi plodom i da tijekom noći nema što drugo raditi osim spavati. Na taj način ćete naučiti vašu ljubimicu na željeno vrijeme spavanja i prilagoditi njen san svojemu.

Dodatni alat koji vam može pomoći je i automatska hranilica koju možete programirati da svako jutro osigura vašoj mački doručak. Na taj način ćete vi moći malo dulje spavati, a vaša mačka će biti sretna i sita dok vi spavate. Automatsku hranilicu s timerom osigurava proizvođač Trixie i pomaže vam da produljite svoj san.

Rutina je izrazito bitna mačkama i ako se pridržavate svakodnevne rutine (igra - večera - uređivanje - spavanje) možete naučiti vašu mačku kada je vrijeme za igru, a kada je vrijeme za spavanje. Oboružajte se strpljenjem i odrijemajte preko dana kako bi ostali dosljedni i imali mačku koja će nakon naučene rutine ići spavati u isto vrijeme kad i vi.

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.