Kako naučiti psa na brnjicu

Brnjica kao zabavan trik. Nauči svog psa na nošenje brnjice i priušti mu više privilegija.

Kako naučiti psa na brnjicu

Svaki pas bi trebao biti naučen na nošenje brnjice. Postoji nekoliko razloga za to. Brnjica je obavezna oprema na nekim mjestima, poput javnog gradskog prijevoza. Imamo mogućnost putovati sa psima autobusom, tramvajem ili vlakom i trebali bi se držati propisa i staviti svom psu brnjicu. Ukoliko ideš na izlet sa psom, postoji mogućnost da će u stranim gradovima očekivati da tvom pas nosi brnjicu. Određeni shopping centri isto tako traže da svome psu staviš brnjicu. Na žalost, može se dogoditi i zdravstveni problem kod kojeg se tvoj ljubimac neće osjećati dobro i bit će mu potrebna brnjica. Kako bi bili spremni za bilo koju od odvih situacija, nauči svog psa da je nošenje brnjice sasvim normalna i uobičajena stvar.

Nekoliko je koraka preko kojih će brnjica tvom psu postati voljeni predmet. Kao prvi korak, namaži unutrašnjost brnjice nekom finom paštetom ili topljenim sirom i pusti ga da ju slasno poliže. To ponavljajte nekoliko dana.

Kada vidiš da se pas počne veseliti brnjici i hrani koju dobiva iz nje, stavi mu je na njušku (bez zakopčavanja) i hranite ga kroz nju najdražim poslasticama. To također ponavljaj dok ne vidiš da je psu radnja postala zabavna.

Nakon toga ga par dana nagrađuj nakon što mu staviš brnjicu na njušku (i dalje ne zakopčavaj brnjicu), ali nagradu daj nakon što makneš brnjicu s njuške. Neka brnjica na njušci bude svega par sekundi. Kad je i ova radnja psu postala normalna, počni zakopčavati brnjicu. Stavi brnjicu psu na njušku, zakopčaj ju, nagradi psa kroz brnjicu, otkopčaj, skini brnjicu i nagradi ga nakon što mu skineš brnjicu. To ponavljaj također nekoliko dana i postupno produljuj vrijeme koje pas ima brnjicu na njušci.

Kada je psu brnjica na njušci postala normalna i kada s njom željno iščekuje tvoje nagrade, počni se kretati i nagrađivati psa dok šetate s brnjicom. Što je pas sigurniji i opušteniji, produljuj vrijeme u kojem se pas kreće s brnjicom na njušci.

Nakon što je pas savladao sve ove vježbe, ponesi brnjicu u šetnju, neka ju nosi povremeno, nekad duže, nekad kraće i obavezno ga nagradi dok nosi brnjicu i nakon što mu je skineš. S puno pozitivne motivacije i finih poslastica, vrlo lako možeš naučiti psa da brnjica nije strašna. Dapače, brnjica će mu postati predmet kojem će se veseliti jer će ju povezivati sa slasnim zalogajima koje dobiva dok ju nosi. Na taj način ćeš imati psa kojeg će njegova brnjica veseliti i bit ćete spremni za sve moguće situacije koje zahtijevaju nošenje brnjice.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.