Šetnja s mačkom

I mačke vole ići u šetnju

Šetnja s mačkom

Nauči svoju mačku na oprsnicu i osiguraj joj zabavu u prirodi.

Mačke su vrlo znatiželjne životinje i mogu ići u šetnju jednako kao i psi. Kako bi vam šetnja bila ugodna i sigurna, potrebno je mačku naučiti na oprsnicu.

Nabavi oprsnicu prilagođenu mačkama, kako se mačka ne bi mogla izvući iz nje. Prvi put joj stavi oprsnicu dok ste kod kuće. Oprsnica će joj u početku vjerojatno stvarati nelagodu i neće znati kako da se ponaša u njoj. Ti joj to možeš olakšati. Obilno ju nagrađuj poslasticama dok ima oprsnicu na sebi. Motiviraj ju poslasticom da napravi nekoliko koraka pa ju ponovno nagradi. Neka se fokusira na finu hranu i zaboravi na činjenicu da si joj stavio oprsnicu. Kad se maca dovoljno opusti, možeš se i poigrati s njom dok ima oprsnicu. Jedan brzi lov za igračkom na štapu sigurno će ju potaknuti da se kreće i shvatit će da joj oprsnica u tome nimalo ne smeta. Nakon što se mačka naviknula na oprsnicu i normalno se kreće u njoj, možeš početi planirati šetnju.

Za šetnju će ti biti potreban i povodnik. Izaberi dulji povodnik ili Flexi povodnik, kako bi osigurao mački što više slobode da istražuje vanjski svijet. Zakopčaj povodnik za oprsnicu i spremni ste za avanturu. U šetnju obavezno ponesi i poslastice kako bi svoju mačku mogao povremeno nagraditi i učiniti joj šetnju još pozitivnijim iskustvom.

Ukoliko imaš sreću da živite u kući, prvu šetnju odradite u dvorištu, na sigurnom. Ukoliko živite u gradu, za prvu šetnju odaberi neko mirnije mjesto na kojem nema puno glasnih zvukova i gdje ne postoji mogućnost da vas iznenadi šetač sa psom. Ako je potrebno, stavi mačku u transporter i odnesi ju do idealnog mjesta za prvu šetnju.

Biraj mjesta na kojima nema puno prometnica, na kojem se nalazi livada ili polje s puno grmova i drveća koje tvoja mačka može istraživati. Daj joj priliku da joj prorade svi mačji instinkti i vidjet ćeš kako će uživati u šetnji koju si joj priuštio.

Šetnju možeš uvesti kao svakodnevnu rutinu ili kao vikend doživljaje. Promatraj svoju mačku i vidi kako se ponaša. Vrlo će ti jasno pokazati koji dio šetnje ju zabavlja, a koji ju možda straši. Prati i njen tempo te primijeti kada se umori i tada ju vrati kući. Šetnja može biti odličan način na koji će tvoja mačka potrošiti višak energije i na koji se možete dodatno povezati i stvoriti još bolji odnos.  

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.