Kastracija – da ili ne? DA!

Znaš li da u godinu dana jedna mačka može imati u prosjeku 15-20 mačića? U današnjem blogu ti naša veterinarka otkriva više o kastraciji.

Kastracija – da ili ne? DA!

Jesi li znao da u godinu dana jedna mačka može imati u prosjeku 15-20 mačića? A jesi li znao da ti njezini mačići u sljedećih 5 godina mogu donijeti na svijet 20 000 drugih mačića? Da, i mi smo začuđeni ovom brojkom kao i ti! Kako bi spriječili nekontrolirano razmnožavanje mačaka i visok broj mačića svakako ti preporučujemo da kastriraš svoju macu. 

Ako si vlasnik ženske mace koja živi vani ili ima pristup vani možeš ju već kastrirati i prije nego što postane spolno zrela. Većina mačaka spolnu zrelost dostiže s 5 mjeseci, odnosno kad dosegnu 80% odrasle tjelesne težine. Kroz zadnjih 10 godina dosta se mijenjala preporuka kada je najbolje kastrirati mačke te postoji li uopće 'optimalno vrijeme'. Jedno vrijeme je preporuka bila kastrirati tek nakon prvog legla, zatim se preporuka promijenila u period nakon što prođe prvo tjeranje, a onda se većina složila da je to dob između 6 i 9 mjeseci (i kod muških i kod ženskih mačaka). Najnovija provedena istraživanja kažu da je sigurno već i u dobi od 4 mjeseca, odnosno prije spolnog sazrijevanja. Kastracijom mačaka sprječavamo neželjena parenja te broj potencijalno nezbrinutih mačića. Osim toga, kastracijom smanjuješ i rizik od pojave zloćudnih bolesti vezanih uz reproduktivne organe (karcinom mamarnih žlijezda) kao i komplikacije gravidnosti (npr. piometra). Muške mačke se i umire, nisu toliko skloni svađanju i agresivnosti s drugim mačkama što dovodi do mirnijeg okruženja. Naravno, najbolje je posavjetovati se s veterinarom te odlučiti što će u tvom slučaju biti najbolje. Ako iz nekog razloga ne želiš tako rano kastrirati macu, čuvaj ju zatvorenu, daleko od mačaka tako da izbjegneš parenje i gravidnost. 

Izvor fotografije: Unsplash

"Jesi li znao da u godinu dana jedna mačka može imati u prosjeku 15-20 mačića? A jesi li znao da ti njezini mačići u sljedećih 5 godina mogu donijeti na svijet 20 000 drugih mačića? Da, i mi smo začuđeni ovom brojkom kao i ti! Kako bi spriječili nekontrolirano razmnožavanje mačaka i visok broj mačića svakako ti preporučujemo da kastriraš svoju macu."

Kastracija je danas rutinski zahvat, vrlo brzo gotov i maca može već isti dan kući. Što se tiče pripreme, potrebno je naravno dogovoriti termin operacije, a prije toga će veterinar obaviti laboratorijske pretrage kako bi utvrdio da je s macom sve u redu i da može na zahvat. 12h prije zahvata potrebno je uskratiti hranu i vodu maci kako bi zahvat prošao sigurno tako da večer prije zahvata makni zdjelice. U dogovoreni termin dovedeš macu, prepustiš ju veterinaru i on će te zvati popodne kad se maca probudi da možeš doći po nju. Za to vrijeme doma pripremi prostoriju u koju ćeš ju smjestiti, na toplo i tiho mjesto bez stresa i obavezno ostavi macu taj dan u kući (ako ju inače puštaš van) dok potpuno ne dođe sebi. S obzirom da će na području prepona imati ranu preporučujemo ti nabavu ovratnika koji će mačak ili mačka nositi dok rana ne zacijeli. Oporavak je vrlo brz i mačak i mačka će već isti dan biti na nogama. Kroz prvih par dana valja biti oprezan te ograničiti nagle pokrete ili velike skokove te obavezno onemogućiti da ližu ranu kako bi što brže i pravilno zacijelila.

"Ovratnik se kod ženskih maca preporuča nositi prvih 7 dana do skidanja šavova, bilo plastični bilo na napuhavanje. Kod muških mačaka se najčešće ne javljaju problemi s ranom, no ako imaš mačka koji je sklon lickanju ili vidiš da želi do rane – osiguraj i njemu ovratnik! Prvi obrok nakon zahvata neka bude minimalno 3-4h nakon potpunog buđenja iz anestezije, odnosno ako je zahvat rađen ujutro ponudi vodu i hranu tek navečer."

Isto vrijedi i za muške pse i kuje. Kod pasa nekontrolirano razmnožavanje nije toliko jako izraženo kao kod mačaka, no svejedno se preporuča kastracija jer smanjuješ rizik od pojave bolesti spolnih organa koje su često zloćudnog karaktera te je ljubimac stabilnijeg i mirnijeg karaktera. Preporučena dob za kastraciju psa je najranije sa 6 mjeseci (za pse koji u odrasloj dobi imaju do 10kg), dok kod većih pasmina treba pričekati 9-12 mjeseci za zahvat kako bi se životinja pravilno razvila jer spolni hormoni utječu na pravilan rast i razvoj kostiju, hrskavice i vezivnog tkiva. Kod kuja malih pasmina najranije vrijeme za kastraciju je sa 6 mjeseci, dok kod kuja srednjih i velikih pasmina najranije s 8 mjeseci starosti. Nakon zahvata osiguraj nošenje ovratnika za zaštitu rane, pruži ljubimcu utjehu i mir dok potpuno ne dođe sebi te vodu i obrok također ponudi tek 4-6h nakon buđenja iz anestezije kad se vrati refleks gutanja.

Naravno, nećeš kastrirati ljubimca ako planirano želiš imati leglo te u situacijama kada bi operativni zahvat bio opasan za tvog ljubimca. Ljubimci s prethodnim bolestima, kao što su npr. srčani bolesnici, bubrežni bolesnici, starije životinje ili dijabetičari izloženi su većem riziku i zahtijevaju posebnu pažnju prilikom zahvata.

Ako si vlasnik životinje, uzmi u obzir sve navedeno i educiraj se o važnosti zahvata te budi odgovoran. Glavnu odluku hoćeš li kastrirati svog ljubimca ili ne donosiš naravno ti, no odvagni sve pozitivne i potencijalno negativne strane prije odluke te se svakako posavjetuj s veterinarom i odluči ono što će biti najbolje i najsigurnije za tvog ljubimca!

 

Autor: Marina Žegrec, dr.med.vet.