Koji pijesak odabrati

Isprobajte nekoliko vrsta pijeska i otkrijte koji najbolje odgovara vašoj mački.

Koji pijesak odabrati

Mačke zakopavaju mjesto na kojem obave nuždu i iz tog razloga u njihovim WC-ima koristimo pijesak. Njegova primarna svrha je da mački bude ugodan za šape i da može bezbrižno u njemu obaviti nuždu te zakopati tragove, ali on ujedno i neutralizira neugodne mirise s obzirom da se nalazi u prostoru u kojem živimo i mi.

Mačji pijesak dolazi u nekoliko varijanti.

Najraširenija i najpopularnija verzija pijeska je ona na bazi bentonitne gline. Takav pijesak se gruda pa je čišćenje WC-a vrlo jednostavno, samo lopaticom uklonite nastale grude. On neutralizira neugodne mirise, vrlo malo se praši i ugodan je za šape. Cijeli sadržaj WC-a potrebno je povremeno zamijeniti kako bi se održavala higijena i čistoća posude. Dolazi bez mirisa, a mogu mu biti dodani i razni mirisi kako bi još efektivnije uklanjao neugodne mirise koji nastaju kad mačka obavi nuždu. Izvrstan primjer takvog pijeska je Ever Clean koji se ističe svojom kvalitetom i raznolikošću proizvoda. Odličan primjer su i Blutive te Premiere bentonitni pijesak.

Pijesak za mačke može biti i organski, napravljen od biljnih vlakana. Takav pijesak dolazi u obliku granula koje se grudaju kad mačka obavi nuždu ili u obliku peleta koje se raspadaju kada  se namoče. Neke vrste takvog pijeska su i biorazgradive pa se grude mogu bacati u WC školjku. Oni imaju nešto manju moć upijanja i neutralizacije mirisa te se više praše nego bentonitni pijesak. Odličan primjer takvog pijeska je Cat's Best organski pijesak koji dolazi u nekoliko različitih formi i mirisa.

U mačjem WC-u može se koristiti i silikatni pijesak. On je napravljen od silikatnih kristala koji upijaju tekućinu. Silikatni pijesak ima veliku moć upijanja, no jednom kada se kristali ispune tekućinom, ne mogu više primati dodatnu tekućinu. Zbog toga je potrebno svakodnevno promiješati pijesak kako bi se tekućina ravnomjerno upijala u kristale i minimalno jednom mjesečno promijeniti kompletan sadržaj WC-a. Trajanje mu se može produljiti ako ga se izloži direktnom sunčevom svjetlu kako bi isparila tekućina iz kristala. Takav pijesak ima i nekoliko negativnih strana. Oštar je za šape i neke mačke će odbiti vršiti nuždu u njemu. Ako se ne mijenja redovito može doći do razmnožavanja bakterija unutar kristala. Potencijalno je opasan ako mačka s vremenom, čisteći šape, unese velike količine kristala u probavni sustav. Na žalost postoji i mogućnost nastanka silikoze (plućne bolesti uzrokovane udisanjem prašine silikatnih kristala) kod mačaka i kod ljudi. Silikatni prijesak osigurava nam proizvođač Trixie.

Svatko od nas najbolje poznaje svoju mačku i zna što voli, a što ju smeta. Ponekad će biti potrebno isprobati nekoliko vrsta pijeska dok ne pronađete onaj koji će vam najbolje odgovarati. Za koji god pijesak se odlučili, bitno je redovito održavati higijenu WC-a kako ne bi došlo do zdravstvenih poteškoća uzrokovanih razvojem bakterija unutar WC-a.

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.