Mačji WC

Slaže li se vaša mačka s vašim odabirom njenog WC-a?

Mačji WC

Upoznaj svoju mačku i odaberi joj WC u kojem će obavljati nuždu, na obostrano zadovoljstvo.

Mačke instinktivno zakapaju mjesto na kojem su obavile nuždu želeći prikriti svoje tragove. Mačići već sa tri tjedna starosti počinju zakapati izmet, imitirajući svoju mamu. Imajući to na umu, ne bi trebali imati problema naučiti mačku da koristi mačji WC, no one često imaju drugačije mišljenje.

Mačke koje borave u našem kućanstvu, pogotovo one koje ne izlaze van, moraju imati mjesto na kojem će moći obaviti nuždu. U tu svrhu koristimo mačji WC u kojeg stavljamo mačji pijesak. Najčešće mačka momentalno prihvati WC koji si joj namijenio i instinktivno obavlja nuždu u njemu. Međutim, zna se dogoditi da mačka ne prihvati svoj WC i obavlja nuždu van njega. Postoji nekoliko mogućih razloga.

U trgovinama za kućne ljubimce možeš pronaći dvije verzije mačjih WC-a, otvoreni i zatvoreni tip. Otvoreni je plastična posuda bez poklopca dok zatvoreni ima poklopac i otvor s prednje strane kako bi mačka mogla ući u njega. Neke mačke preferiraju otvoreni WC i vole imati puno prostora dok obavljaju nuždu. Druge pak više vole privatnost i zatvoreni WC će im biti bolja opcija kako bi se sakrile od potencijalnih pogleda.

Problem također može biti u vrsti pijeska koji si odabrao za svoju mačku. Neke mačke više vole krupniji pijesak, neke sitniji. Nekima neće smetati miris koji ispušta pijesak dok će neke taj miris odbijati i nuždu će obavljati isključivo u onome bez mirisa.

Smještaj samog WC-a može također odigrati ulogu u tome hoće li mačka obavljati nuždu u njemu. Ukoliko se WC nalazi blizu zdjelice s vodom, hranom ili je na mjestu gdje često prolazite, mačka može odbiti vršiti nuždu u njega. Neko skrovito mjesto za WC će više odgovarati takvim mačkama.

Neredovito čišćenje pijeska isto može uzrokovati obavljanje nužde van WC-a. Neke mačke izrazito odbija vlastiti izmet i ukoliko ga ne počistiš čim mačka obavi nuždu, ona će sljedeću nuždu radije obaviti na nekom drugom mjestu.

Pokušaj promatrati svoju mačku, vidjeti kakve su njene navike, što voli, a što ne voli. Nemoj se ljutiti na nju ukoliko nuždu obavi van WC-a jer joj to sigurno nije bilo ugodno. Isprobaj više kombinacija WC-a, pijeska i različitih lokacija i pronađi onu koja će najbolje odgovarati tvojoj mački. Tako ćeš dobiti mačku koja će imati samo svoje mjesto za obavljanje nužde, a ti nećeš morati čistiti potencijalne nezgode. I ti i tvoja ljubimica ćete sigurno biti sretni i zadovoljni takvim kompromisom.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.