Koliko često treba kupati svog psa?

Većina pasa boravi s nama u kući ili stanu i želimo da budu čisti i uredni, pogotovo ako spavaju u našem krevetu.

Koliko često treba kupati svog psa?

Psi su nestašne životinje, znatiželjne, vole sve pomirišati, dodirnuti šapama pa i protrljati se po svakakvim „mirisima“ koje pronađu vani. Većina pasa boravi s nama u kući ili stanu i želimo da budu čisti i uredni, pogotovo ako spavaju u našem krevetu. Iz tog razloga ljudi ih često kupaju pa znaju i pretjerati s učestalošću.

Pse ne bi trebalo redovito kupati šamponom češće od jednom u tri mjeseca. Štence isto tako ne bi trebalo kupati šamponom sve dok ne promijene šteneću dlaku u onu odraslu. Svakim kupanjem djelomično se isušuje dlaka, skida se masni sloj s površine kože i pretjeranim kupanjem možemo isušiti kožu psa i naštetiti kvaliteti njegove dlake.

Kupanje treba vršiti isključivo šamponima za pse. Oni su prilagođeni pH kože psa i manje odmašćuju površinu kože, što ovisi o kvaliteti samog šampona.

Ako tvoj pas vodi aktivan život, često se kupa u otvorenim vodama koje ostavljaju određeni miris na njegovoj dlaci, uživa u blatnim lokvama ili prašnjavim livadama, takve nečistoće uklonite toplom vodom. Sve mrlje koje ne zahtijevaju uporabu šampona i svakodnevno pranje šapa i trbuha odrađujte isključivo toplom vodom. Na taj način ćete smanjiti gubitak masnog sloja kože i očuvati kvalitetu i sjaj dlake.

U svakodnevnom održavanju higijene pomoći vam mogu i vlažne maramice za pse. One će očistiti površinske nečistoće i ostaviti krzno vašeg ljubimca sjajnim i mirisnim.

Imajte na umu da svako kupanje šamponom uklanja i antiparazitsku zaštitu. Ako koristite ampule za zaštitu svog psa od vanjskih parazita, često kupanje šamponom nikako nije preporučeno.

Kupanje šamponom ostavite za situacije u kojima nikako drugačije ne možete ukloniti mrlje ili neugodne mirise s dlake vašeg psa. Svaka druga svakodnevna čišćenja krzna pokušajte odraditi čistom vodom ili vlažnim maramicama.

Ako imaš psa koji je sklon avanturama koje ostavljaju tvrdokorne tragove na dlaci i ne možeš izbjeći česta kupanja, koristi šampone za pse na biljnoj bazi, bez štetnih parabena i sapuna, koji će minimalno isušiti kožu tvog ljubimca. Odličan primjer takvih šampona su Biogroom šamponi. Većina njih dolazi u obliku koncentrata pa se mogu razrijediti vodom i još više ublažiti. Dlaku tvog ljubimca ostavit će čistom, mekom i mirišljavom, a vi nećete morati brinuti o mogućim štetnim posljedicama.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.