Intolerancija na hranu

Alergija ili intolerancija, prepoznajte razliku

Intolerancija na hranu

Pronađi odgovarajuću hranu za svog ljubimca i poštedi ga dugotrajnih dosadnih simptoma intolerancije na sastojke iz hrane.

Naši kućni ljubimci mogu biti intolerantni na određeni sastojak iz hrane, što bi značilo da taj sastojak šteti njihovom organizmu. Ponekad je takav sastojak mesnog podrijetla pa će ljubimac biti intolerantan npr. na piletinu ili janjetinu, a ponekad intoleranciju izaziva biljni sastojak pa tako može biti intolerantan na npr. kukuruz ili grašak.

Intoleranciju možete prepoznati po dosadnim, dugotrajnim simptomima koji kod ljubimca izazivaju nelagodu. To su povraćanje, proljev, začep, mučnina, svrbež kože (naročito između prstiju), osip, perutanje kože, loša kvaliteta dlake, pretjerano ispadanje dlake, punjenje analnih žlijezdi i sl. Svi ti simptomi neće biti životno ugrožavajući za našeg ljubimca, no dugotrajno mogu napraviti veliku štetu u organizmu.

Potrebno je razlikovati intoleranciju od alergijske reakcije. Alergijska reakcija je trenutna, burna, vidljivo je oticanje jezika, ždrijela, gušenje i moguća je posljedična smrt. Primjer alergijske reakcije je sve što se događa u organizmu kada tvog ljubimca upikne pčela ili drugi kukac koji ubodom ubrizgava otrov. Alergijska reakcija zahtijeva intervenciju veterinara.

Intolerancije nisu životno opasne, ali to ne znači da ih trebamo zanemariti. Potrebno je ljubimcu promijeniti prehranu, isprobati novu hranu koja će sadržavati drugačije sastojke od one s kojom se prije hranio i vidjeti koja hrana će mu najbolje odgovarati. Ukoliko promjenom hrane nestanu simptomi intolerancije, onda znaš da je tvoj ljubimac intolerantan na sastojke koji su se nalazili u staroj hrani. Ukoliko želiš dodatnu potvrdu uvijek možeš kod svog veterinara napraviti testove i otkriti koji sastojci tvom najboljem prijatelju uzrokuju probleme.

Hrana koja će tvom ljubimcu biti ukusna, koja će blagotvorno djelovati na njegovu probavu i od koje će mu koža biti hidratizirana, a dlaka mekana i sjajna je ona koja će tvog ljubimca održati zdravim i zadovoljnim.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.