Ljubimac ostaje sam doma

Pripremi svog ljubimca na završetak ljeta i povratak u svakodnevnu rutinu kako bi bezbrižno mogao ostati sam doma.

Ljubimac ostaje sam doma

Ljeto je na žalost završilo, završili su i godišnji odmori, počele su školske obaveze, sve to znači da dolaze promjene u dnevnoj rutini tvog kućnog ljubimca.

Tijekom ljeta obično je kroz cijeli dan netko od ukućana kod kuće. Djeca nisu u školi, roditelji su na godišnjem odmoru. Ljubimci uživaju jer dobivaju više maženja, igre, zajedničkog druženja i dulje šetnje. Češći su i zajednički izleti, boravak u prirodi, odlazak na more. To je doba godine u kojem ljubimac uživa u cjelodnevnoj pažnji svojih ljudi.

Kako ljeto završava, tako završava i ovaj idilični period. Vraćaju se obaveze i dulje izbivanje od kuće. S obzirom da se ljubimac naviknuo na novu rutinu i puno pažnje posvećene samo njemu, potrebno ga je pripremiti na povratak u staru svakodnevnicu. Idealno bi bilo da par dana prije povratka na posao i u školu polako počneš podsjećati svog ljubimca kako to izgleda kada ostaje sam doma. Otiđite svi zajedno od kuće, ali bez ljubimca. Prvi izlazak neka bude kratak, a kada se vratiš kući pohvali svog ljubimca zato što je bio dobar. Ponovi to nekoliko puta kroz tih par dana priprema i svaki izlazak neka bude sve dulji kako bi se tvoj ljubimac uspješno podsjetio da nema razloga za brigu jer ćeš se ti uvijek vratiti kući.

Ako primijetiš da tvoj odlazak od kuće ljubimcu predstavlja problem, privikavanje odradi još sporije i postepenije. Za početak ga ostavi u jednoj sobi, zatvori vrata od sobe i udalji se. Pričekaj 10-ak sekundi, vrati se i obilno nagradi svog ljubimca. Postepeno produlji vrijeme čekanja sve dok tvoj najbolji prijatelj ne bude skroz opušten i miran kada te nema. Tek tada kreni s vježbanjem odlaska od kuće. Nakon takvog treninga, uspjeh je zagarantiran!

U treningu ti mogu pomoći i igračke i poslastice. Kada odlaziš od kuće svom ljubimcu ostavi njegovu najdražu igračku, finu poslasticu ili igračku koju ćeš napuniti poslasticama. Na taj način će mu tvoj odlazak biti manje stresan, a vrijeme dok te nema brže proći jer će nakon igre i deserta sigurno zaspati i odmarati.

Svaki ljubimac je različit. Nekim ljubimcima će ostanak kod kuće bez ljudi biti težak i stresan, dok će drugima biti potpuno opušten i normalan. Ti najbolje poznaješ svog ljubimca i njegove svakodnevne navike. Kada znaš da se spremaju nagle promjene u svakodnevnici, kao što se događa pri završetku ljeta, potrudi se da osiguraš sve uvjete kako bi mu promjena bila što lakša i bezbolnija. Tvoj najbolji prijatelj će ti na tome sigurno biti zahvalan!

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.