Ljubimac pohlepno jede, kako ga odučiti od toga?

Naučite vašeg ljubimca kako polako jesti i spriječite moguće zdravstvene probleme.

Ljubimac pohlepno jede, kako ga odučiti od toga?

Halapljivo hranjenje može naštetiti vašem ljubimcu.

Naučite vašeg ljubimca kako polako jesti i spriječite moguće zdravstvene probleme.

Naši ljubimci često su skloni tome da pohlepno jedu svoje obroke, pogotovo psi i mačke. Do toga može doći iz nekoliko razloga. Moguće je da im je dosadno ili da su usamljeni, pa im kad dođe vrijeme obroka uzbuđenje poraste. Možda su zabrinuti da će im druge životinje s kojima žive pojesti obrok pa ga halapljivo progutaju. Postoji mogućnost da se unutar ljubimca krije i neki zdravstveni problem, poput poremećaja štitnjače ili dijabetesa, koji može uzrokovati pohlepno hranjenje. A moguće je i da vaš ljubimac jednostavno previše voli jesti svoju finu hranu i ne može se kontrolirati i sporije jesti. Koji god razlog bio, donosimo vam nekoliko načina kojima možete pomoći svom ljubimcu da uspori tempo dok jede. Halapljivo hranjenje može uzrokovati povraćanje, nakupljanje zraka u probavnom sustavu, poteškoće s probavom hrane i debljanje. Takav način jela sigurno nije nešto što želimo da naš ljubimac prakticira.

Brzinu hranjenja možemo usporiti tako da ljubimac hranu dobije kroz rad ili igru umjesto u zdjelicu. Naučite svog ljubimca pokoji trik ili vježbu poslušnosti, neka za nagradu dobije svoju hranu. Na taj način će polakše jesti. Hranu mu možete staviti i u interaktivnu igračku. Igrom s takvom igračkom polako će jesti svoju hranu iz nje i usput se mentalno umarati.

Hranjenje možete usporiti i tako da rasprostrete dehidriranu hranu po nekom većem podlošku, tepihu ili da ju podijelite u više zdjelica koje ćete postaviti na različita mjesta u kući. Na taj način vaš ljubimac neće moći pojesti cijeli odbrok odjednom nego će jesti postepeno, sporije nego inače.

U zdjelicu možete postaviti i razne prepreke kako bi ljubimao morao njuškom tražiti put oko njih i na taj način usporiti hranjenje. Kao dobra prepreka mogu vam poslužiti velike loptice, manji lončići ili bilo koji sličan predmet kojeg vaš ljubimac neće moći slučajno progutati uz hranu, a koji će mu otežati dostupnost hrane u zdjelici. Možete pokušati i s ulijevanjem manje količine vode u zdjelicu. Neke ljubimce će voda usporiti u jelu i neće toliko halapljivo jesti.

Možete svom ljubimcu osigurati i zdjelicu za polakše hranjenje koja je napravljena na način da u sebi ima prepreke koje ljubimac mora obilaziti njuškom kako bi došao do hrane. Odličnu zdjelicu tog tipa nudi vam proizvođač Trixie.

Budite maštoviti, isprobajte razne načine i otkrite onaj na koji će vaš ljubimac najsporije pojesti svoj obrok. Halapljivo hranjenje nikako nije dobro za zdravlje vašeg ljubimca i trebalo bi ga odučiti od te nezgodne navike.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.