Moj ljubimac se boji

I naši ljubimci mogu imati strahove

Moj ljubimac se boji

Budi podrška svom ljubimcu, ohrabruj ga i nauči da svijet nije tako strašan.

Tijekom svog života, naši ljubimci će se ponekad osjećati nesigurno i preplašeno. Koliko često, to ovisi o njihovom karakteru i osobnosti te socijalizaciji koju su prošli kroz period odrastanja.

Kad su nam ljubimci preplašeni i u strahu, mi im trebamo biti najveća podrška, trebamo im pružiti sigurnost. Smirene riječi, dodir i utjeha svakako će pomoći. Ljudi često misle kako ljubimca u strahu treba pustiti da se sam nosi sa svojim osjećajima i da će na taj način prebroditi strahove. Takvo ponašanje najčešće neće pomoći, nego može i odmoći, potvrditi i ojačati strahove. Radije pomazi svog ljubimca, reci mu da će sve biti u redu i budi tu za njega u tim stresnim trenutcima.

Poslastice i fina hrana također mogu pomoći. Daj mu da pomiriši poslasticu koju si sakrio u ruku, neka ga okupiraju mirisi i neka zaboravi da se preplašio. Reci mu da napravi neki jednostavan trik ili vježbu poslušnosti, nešto u što je izuzetno siguran i što mu je zadovoljstvo napraviti. Za to ga obilno nagradi najdražom poslasticom i pomogni mu da zaboravi na strah.

Pokušaj ga motivirati da se pokrene. Ukoliko se tvoj ljubimac „zamrzne“ od straha, on će postati još intenzivniji i teško će se trgnuti iz njega. Ovdje ti ponovno mogu pomoći poslastice, neka ga ponesu mirisi i neka se pokrene za njima.

Nemoj forsirati svog ljubimca. Ukoliko primijetiš da ga je strah određene situacije, predmeta ili osobe, nemoj inzistirati na interakciji s njima. Radije se odmaknite na udaljenost koja će tvom ljubimcu odgovarati, nagradi ga za hrabrost i postepeno se približite, ovisno kako ljubimac postaje hrabriji i sigurniji u sebe.

Na podizanju samopouzdanja tvog ljubimca možeš raditi svaki dan. Trenirajte na način da svaki trening završi pozitivno za njega.

Ako su ti poznate stvari ili situacije koje u tvom ljubimcu izazivaju strah, postepeno ga navikavaj na njih. Nagrađuj ga obilno za svaki korak koji napravi i treniraj polako, milimetar po milimetar. Osiguraj da se tvoj ljubimac osjeća sigurno i samopouzdano kroz svaki trening i nauči ga da svijet nije tako strašan kako mu se čini i da ćeš ti uvijek biti tu za njega kada se uplaši i kad mu je potrebna podrška. Na taj način ćeš od preplašenog ljubimca dobiti hrabrog i neustrašivog, a istovremeno ćeš izgraditi odnos pun povjerenja na kojem će ti tvoj ljubimac biti zahvalan.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.