Vožnja ljubimca automobilom

Mučnina tijekom putovanja nije ugodna vama ni vašem ljubimcu

Vožnja ljubimca automobilom

Omogući svom ljubimcu sve preduvjete za ugodno putovanje bez stresa.

Vožnja automobilom je dio života svakog kućnog ljubimca. Neki će se voziti češće, neki rjeđe, ali svaki naš ljubimac bi trebao biti naviknut na vožnju automobilom ili drugim prijevoznim sredstvima.

Ukoliko je tvoj kućni ljubimac manje veličine, putovanje će mu biti najsigurnije i najjednostavnije u transporteru. U transporter mu možeš staviti njegov jastuk, dekicu ili ručnik na kojem će osjetiti svoj miris što će mu dati osjećaj sigurnosti. Ukoliko je tvoj ljubimac naučen na transporter, znat će da se u njemu može opustiti pa čak i zaspati tijekom putovanja. Osim što će tvoj ljubimac biti siguran, možeš i ti biti siguran jer nećeš morati brinuti o tome gdje se nalazi, da li je na sjedalu, ispod sjedala, da li spava ili ne. Ovako ćeš ga imati na oku i u svakom trenutku znati šta radi i kako se osjeća.

Ako je tvoj ljubimac veći, možeš mu osigurati transportni boks za automobil kako bi u njemu bio smiren i siguran. Ukoliko ti to nije opcija, možeš staviti pregradu između prednjih i stražnjih sjedala i ljubimca zavezati pojasom kako bi osigurao da ostane na zadnjem sjedalu i da te ne ometa dok voziš. Pojas obavezno veži za oprsnicu na ljubimcu, nikako na ogrlicu, kako ne bi došlo do ozljeda tijekom putovanja. Pregrade i pojase potraži u Trixie asortimanu koji ima velik izbor pribora za putovanje s ljubimcima.

Prije putovanja nemoj hraniti ljubimca kako mu ne bi pozlilo. Ako putujete ujutro, neka mu zadnji obrok bude večera dan prije. Isto tako nemoj hraniti ljubimca ni tijekom putovanja, osim ako putuješ dulje od jednoga dana. Obavezno mu osiguraj dovoljno pitke vode kako ne bi dehidrirao i kako bi se mogao rahladiti ako putujete za vrijeme toplih, ljetnih dana. Ukoliko je tvoje putovanje dugačko, napravite pauzu kako bi se tvoj ljubimac malo odmorio, protegnuo noge i popio vode.

Postoje ljubimci kojima će putovanje uzrokovati mučnine, slično kao i nama ljudima. Takvi ljubimci trebaju preskočiti obrok prije putovanja i piti umjerene količine vode, kako bi smanjili mogućnost povraćanja. Možeš im i dati tablete protv mučnine, poput Beaphar Reisfit tableta, koje će umiriti želudac i smanjiti mogućnost povraćanja.

Kakvog god ljubimca imao i koliko god dugo tvoje putovanje bilo, pokušaj ostati smiren i opušten. Tvoj ljubimac će osjetiti kakvog si raspoloženja i bit će puno nervozniji ako si i ti nervozan. Uživajte u zajedničkom putovanju, veselite se pustolovinama koje vas čekaju i omogući svom ljubimcu bezbrižno putovanje bez stresa.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.