Mačja trava i mačja metvica

Mačja trava ili mačja metvica, mačka zna razliku

Mačja trava i mačja metvica

Osiguraj svojoj mački mačju metvicu i mačju travu kako bi bila sretna, zaigrana i kako ne bi jela kućno bilje.

Mačke su izrazito znatiželjne životinje i iako su mesojedi vole ponekad pojesti i biljke. Problem nastaje kada jedu kućno bilje koje može biti otrovno za njih. Pri učenju mace da ne dira kućno bilje mogu nam pomoći mačja trava i mačja metvica. Ljudi često koriste nazive mačja trava i mačja metvica kao sinonim za istu biljku, no ipak postoji razlika.

Mačja trava je zapravo dodatak prehrani. Kako mačke provode velik dio dana čisteći svoje krzno, u probavni sustav unesu veliku količinu dlake. Ukoliko se ta dlaka ne razgradi i ne izbaci van izmetom, može se formirati u kuglice koje su onda puno teže za probaviti i često uzrokuju začep. Konzumiranje mačje trave macama olakšava razgradnju dlake u probavnom sustavu i omogućuje njeno izbacivanje izmetom. Mačja trava nije neka određena biljka nego je najčešće mješavina biljaka sličnima travi, poput pšenice, ječma, raži ili zobi.

Mačja metvica ili catnip je biljka Nepeta cataria koja potječe iz Europe, a kod mačaka izaziva halucinogeno djelovanje i dobar osjećaj. U mačjoj metvici uživaju i kućne i dvorišne mace, a vole ju svježu, sušenu ili u spreju. Njuše ju, ližu, grickaju, trljaju se glavom i vratom u nju, uživaju u takvoj igri i izuzetno se zabavljaju.

Mačići mlađi od 8 tjedana ne reagiraju na catnip, a od odraslih mačaka 20% nikada neće reagirati na mačju metvicu. Najjače djelovanje javlja se 10 do 15 minuta nakon konzumiranja i traje otprilike 2 sata. Mačka se nikada ne navikne na miris mačje metvice i svaki put kada joj ponudiš catnip jednako će, zaigrano reagirati. Odlična je kao poticajno sredstvo za igru na grebalicama i s mačjim igračkama.

Osiguraj svojoj maci catnip kako bi bila zaigrana i vesela. Posipaj ga ili pošpricajte po grebalici i po igračkama i uživaj u prizoru koji će ti priuštiti tvoja ljubimica.

Posadi joj mačju travu kako bi si olakšala probavu i imala svoju biljku koju može bezbrižno jesti i na taj način sačuvajte kućno bilje. Tvoja maca će ti biti zahvalna.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.