Mačka grebe namještaj

Izgrebani namještaj neće biti privlačan vašim gostima

Mačka grebe namještaj

Opskrbi mačku grebalicama i sačuvaj svoj namještaj.

Mačke imaju specifičan način trošenja noktiju. Nokti im pomažu kod kretanja, penjanja i lova ukoliko su vanjske mačke, a troše ih na način da ih grebu po tvrdoj podlozi. Njihovi nokti su slojeviti i grebanjem skidanju vanjski sloj nokta, na taj način ga skraćuju, a da uvijek ostane dovoljno oštar. Ako nokat nije oštar, ne može mački pomoći kod penjanja u visine niti kod lova u prirodi.

Grebanje je mačkama urođeno ponašanje i iz tog razloga uvijek traže nešto po čemu će grebati i kratiti svoje nokte. Na žalost, to nešto vrlo često je naš namještaj. Mačke se grebanjem rješavaju i stresa što im je izuzetno bitno u svakodnevnom životu jer su po prirodi jako podložne stresu. Grebanjem također obilježavaju svoj teritorij ispuštajući miris iz žlijezda koje se nalaze u šapama.

Ukoliko želimo da nam naša ljubimica ne grebe po namještaju i ne radi štetu, potrebno joj je osigurati zamjenske predmete po kojima će smjeti grebati. Najidealnije za tu svrhu su mačje grebalice.

Grebalice dolaze u raznim veličinama, debljinama i oblicima, s raznim dodacima poput ležajeva, tunela, špaga, igračaka i sličnih zabavnih dodataka koje će mačku privući da se igra i troši nokte. Idealno bi bilo da mačka ima po jednu grebalicu u svakoj sobi u domu. Ne mora to biti velika grebalica za svaku prostoriju, ali barem jedna mala koja će mački biti zabavna i koja će ju spriječiti da grebe namještaj, tepihe i ostale predmete koje ne bi smjela.

Ukoliko mačka sama ne želi koristiti grebalicu, na grebanje ju možemo potaknuti mačjom metvicom koju ćemo staviti na grebalicu. Mačja metvica potiče mačke na igru, budi u njima osjećaj sreće i motivira ih da grebu po grebalici.

Trixie u svojem asortimanu nudi mačju metvicu u obliku spreja koji možeš poprskati po grebalici ili sušenu koja se može posipati i utrljati u grebalicu. Većina mačaka intenzivno reagira na mačju metvicu i uspjeh će biti zagarantiran.

U obrani od grebanja namještaja pomoći ti može i Trixie odbojni sprej. Njega pošpricaš po namještaju i drugim predmetima koje ne želiš da mačka grebe i na taj način ju odvratiš od nepoželjnog ponašanja.

Uz malo planiranja i motivacije mačke se može vrlo lako naučiti što smiju grebati, a što ne smiju. Uz mnoštvo igračaka i grebalice, uživat ćeš u njihovoj igri, a tvoj namještaj će ostati rezerviran za zajedničko odmaranje.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.