Može li mačka naučiti trikove?

Može! :)

Može li mačka naučiti trikove?

I mačka može naučiti trikove:

Sjedi, lezi ili daj šapu… tvoj pas nije jedini koji to može naučiti.

Svi znamo da psi mogu naučiti razne trikove i to vrlo brzo i efikasno. No, mogu li i mačke naučiti trikove? Naravno da mogu!

Mačke su izuzetno znatiželjne i iznimno inteligentne. Učenje trikova neće im ići tako lako kao psima, ali uz raznolikost zadataka i nagrada koje dobivaju za njih mogu savladati popriličan broj trikova i uživati u procesu učenja.

U početku učenja dobro je mački osigurati rutinu. Trikove učite uvijek na istom mjestu, bez ometanja iz okoline, glasnih zvukova, pokreta, bilo čega što bi moglo mački odvratiti pozornost. Iako možeš trenirati mačke svih uzrasta, kod mačića će učenje ići nešto sporije jer će im vrlo mali poticaj iz okoline najčešće odvratiti pozornost i narušiti koncentraciju. Nakon što odrastu, s otprilike godinu dana, sposobnost fokusiranja im postaje puno veća.

Za nagradu koristi fine poslastice tako da im motivacija bude što veća. Možeš za svaki trening koristiti drugu poslasticu, pa će ih i različitost nagrada dodatno motivirati. Ukoliko tvoja mačka jako voli svoju hranu, možeš i nju koristiti za nagradu. Na taj način će svoj obrok dobiti kroz učenje trikova, umjesto u zdjelici.

Trening si možete pojednostavniti upotrebom klikera. On će mački svaki put na jednak način označiti kada je nešto dobro odradila i na taj način će brže učiti. Kad je tvoja ljubimica savladala određenu radnju koju si želio da nauči, imenuj ju, poveži s pokretom i pokušaj tražiti od nje da napravi radnju nakon što izgovoriš riječ kojom si ju imenovao.

Neki od trikova koje možeš naučiti mačku su dođi, daj šapu, daj pet, daj deset, prosi, sjedni, lezi, kotrljaj se, skoči i brojne druge trkove koje tvoja mašta zamisli.

Oboružaj se strpljenjem, finom hranom i zabavljaj se sa svojom mačkom. Možda će proces učenja ići nešto sporije nego što si navikao ako imaš i psa, ali budi uvjeren da će krajnji rezultat biti jednako zanimljiv i zabavan.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.