Maine coon

Vitalne značajke pasmine

  • Grupa pasmine

    Poludugodlake

  • Težina

    5,5-10 kg

  • Visina

    25-40 cm

  • Životni vijek

    12-15 godina

Glavne karakteristike pasmine

  • Aktivnost

     
  • Inteligencija

     
  • Linjanje

     
  • Slaganje s djecom

     
  • Slaganje s drugim životinjama

     
  • Slaganje s psima

     

Više o ovoj pasmini

  • Velika mačka

  • Srednja dlaka

  • Način života: zatvoreni i otvoreni prostor

  • Razne boje

Maine coon

Uz američku kratkodlaku mačku, maine coon je najstarija pasmina domaćih mačaka iz Sjeverne Amerike. Prvi doseljenici u Sjevernu Ameriku sa sobom su iz Europe donijeli domaće kratkodlake mačke, a neki od njih imali su i turske angore. Križanjem ovih dviju pasmina pojavile su se mačke dulje dlake te je tako nastao maine coon. Prvi primjerci pasmine nisu bili tipični kućni ljubimci već su služili kao “radne mačke”. Bile su to krupne, zdrave, snažne mačke i odlični lovci na glodavce. U početku su ovu mačku zvali “shag cat” (mačka grube dlake). Ime maine coon dobila je po državi Maine gdje su nakon generacija parenja takvih mačaka prevladale osobine koje danas karakteriziraju pasminu. Drugi dio imena vuče podrijetlo od smiješne priče po kojoj se divlja američka mačka parila s rakunom te su navodno tako nastale prugaste kombinacije boja i kitnjasti rep tadašnjih maine coonova.

Iako je jedna od glavnih karakteristika maine coona prekrasno, dugo, gusto krzno, on spada u mačke s poludugom dlakom. Velika je mačka uobičajene tjelesne težine oko 8 kg, no mogu se naći primjerci i teži od 10 kg. Kombinacija njegove veličine, težine i guste dlake daju mu impozantan izgled zbog čega je vrlo rado viđen, kako na izložbama tako i kao kućni ljubimac. Maine coon ima mišićavo, dugo i snažno tijelo. Kosti su mu teške, a prsa široka. Široka, pravokutna glava ima jake i visoke jagodice, velike, ovalne oči te velike, visoko postavljene uši bogato obrasle dlakom. Čuperci na vrhu ušiju daju mu karakterističan izgled. Krzno je bogato i gusto, no na opip nije toliko mekano i fino, više je grubo. Dolazi u gotovo svim bojama, a potrebno ga je redovito četkati kako bi se manje linjalo te kako se ne bi petljalo.

Ovu pasminu krasi i predivan rep obrašten dugim, lepršajućim krznom koji mora biti dug barem toliko koliko je dugo i tijelo. Njegova zapanjujuća veličina možda odaje drugačiji dojam, no maine coon je zapravo mačka nježnog temperamenta koja se izvrsno slaže s ljudima, psima i drugim mačkama te uživa u njihovom društvu. Zbog svog lovnog instinkta nije dobro društvo za manje ljubimce poput ptica ili glodavaca. Voli se maziti i uživa u pažnji. Aktivan je, inteligentan i zaigran te se često ponaša poput psa pa će rado donositi igračke i učiti razne trikove. Specifično je za pasminu i da voli vodu. Rado će se igrati s vodom, provoditi vrijeme u njenoj blizini te plivati.

Pasmina je izrazito popularna u cijelom svijetu pa je tako zanimljivo da je prva mačka koja je klonirana bila maine coon imena Little Nicky. Jedna od najpoznatijih filmskih mačaka, gospođa Norris iz filmova o Harry Potteru, također je ove pasmine. S obzirom da je maine coon tipično njegovana mačka urednog izgleda, za ulogu neugledne gospođe Norris koristili su se specijalni efekti kako bi se postigao izrazito neuredan izgled. Ako te oduševila veličina ove mačke te želiš snažnu, aktivnu ljubimicu koja će ti se rado pridružiti u svim tvojim pustolovinama, ova divna maza robusnog izgleda idealan je odabir za tebe.

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.