MEĐUNARODNI DAN PASA 26.08.

Nastanak psa usko je povijesno vezan uz čovjeka.

MEĐUNARODNI DAN PASA 26.08.

Iako se danas još uvijek ne zna kada je točno nastao pas, zna se da dijeli genom s vukom. Prema dosadašnjim arheološkim nalazima, smatra se da je pas domestificiran prije otprilike 14 500 godina. No, postoji mogućnost da se pas približio čovjeku i puno ranije.

Smatra se da je pas pristupio čovjeku zbog lako dostupne hrane. Tu je započeo njihov odnos i do danas se prilično razvio. Pas je u početku čovjeku pomagao pri čuvanju stoke i imanja. Imao je ulogu obavijestiti čovjeka da dolaze nepoželjni gosti, a kasnije mu je pomagao i u lovu. Čovjek je selekcijom kroz sve ove godine razvio razne pasmine pasa koje se razlikuju veličinom, ali i svojom ulogom. Pa tako danas psi pomažu čovjeku u vojsci, policiji, traže nestale osobe i životinje, čuvaju i usmjeravaju stada na pašnjacima, pomažu osobama s posebnim potrebama, vodiči su slijepih osoba... Uz pomoć čovjeka razvili su i svoje atletske sposobnosti pa danas postoji i mnogo psećih sportova poput agility-a, flyball-a, canicross-a i ostalih gdje čovjek i njegov pas uživaju u zajedničkim aktivnostima. No, najveća i najdugotrajnija uloga koju pas ima je ona biti svom čovjeku najbolji prijatelj. Složit ćeš se da nema ljepšeg osjećaja nego kad te pas pogleda svojim velikim, toplim očima punim ljubavi.

Jesi li znao?

          - pseći osjećaj njuha je najmanje 10 puta bolji nego naš

          - kao i ljudi, psi mogu biti dešnjaci ili ljevaci

          - psi se znoje samo na šapama

          - inteligencija pasa je na razini dvogodišnjeg djeteta

          - otisak nosa psa je jedinstven, kao i naš otisak prsta

          - kada pas čovjeku pokaže svoj trbuh, znači da ima potpuno povjerenje u  njega

          - krvni tlak ljudi dokazano pada dok maze psa

          - psima je zijevanje jednako „zarazno“ kao i ljudima

 

Nedvojbeno je da je pas čovjekov najbolji prijatelj i da nam svakodnevno uveseljava život. Dani su manje stresni i ispunjeniji veseljem i srećom uz društvo psa. Sve je puno lakše kada jutro započne veselim mahanjem repa i završi mokrom pusom prije spavanja. Njihova ljubav prema čovjeku je bezuvjetna. Sigurni smo da se tvoj najbolji prijatelj neće pobuniti ako ga počastiš finom poslasticom povodom međunarodnog dana pasa.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.