Međunarodni dan polarnog medvjeda

Danas obilježavamo Međunarodni dan polarnog medvjeda, a cilj mu je naglasiti važnost zaštite njihovih jazbina.

Međunarodni dan polarnog medvjeda

Danas obilježavamo Međunarodni dan polarnog medvjeda. Ovaj dan se poklapa s vremenom kada su mame i mladunci polarnog medvjeda skriveni u svojim jazbinama i cilj mu je naglasiti važnost zaštite njihovih jazbina diljem Arktika.

Polarni medo
Izvor fotografije: Unsplash

Polarni medvjedi mogu biti visoki do 2,7 metara i teški i do 635 kilograma. Imaju debeli sloj potkožnog masnog tkiva i gustu dlaku koji im služe kao toplinska izolacija. Izrazito su prilagođeni na hladnoću i teško podnose temperature više od 10°C. Mame polarnog medvjeda provode 8 mjeseci u jazbinama, a za to vrijeme iz nje ne izlaze već se isključivo brinu za svoje mladunce.

Budući da su vješti plivači, neki polarni medvjedi plivaju stotinama kilometara daleko od kopna. Dok plivaju koriste svoje velike prednje šape kao vesla. Međutim, dio udaljenosti prelaze i plutajući na ledenim pločama, a njih je zbog globalnog zatopljenja sve manje.

“Svatko od nas može pomoći pri smanjenja proizvodnje ugljika.”

Polarni medvjed i mladunče
Izvor fotografije: Unsplash

Međunarodni dan polarnog medvjeda obilježava se od 2011. godine zahvaljujući udruzi Polar Bear International. Oni žele podići svijest o utjecaju globalnog zatopljenja i smanjenja ledenih površina na populaciju polarnog medvjeda. Razvijaju alate koji bi pronalazili i bilježili lokacije jazbina te pomogli da se mame i njihovi mladunci ne uznemiravaju.

Na taj način omogućio bi se razvoj mladunaca u zdrave, odrasle jedinke i osigurala bi se njihova budućnost. Zaštita majki i mladunaca, uz istovremeno rješavanje problema klimatskog zatopljenja, izrazito je važna za dobrobit polarnih medvjeda, a tvoja podrška može puno pomoći!

Polarni medo i familija
Izvor fotografije: Unsplash

"Svatko od nas može pomoći pri smanjenja proizvodnje ugljika. Brojni su načini kako to možemo napraviti, npr. snižavanjem temperature grijanja u kućanstvu, češćom vožnjom biciklom umjesto automobilom, odvajanjem otpada i smanjenjem njegove količine ili postavljanjem energetski učinkovitih izolacija u kućama."

Polarni medvjed na ledu
Izvor fotografije: Unsplash

Sveučilište u Saskatchewanu 2014. godine je objavilo kako će povisiti svoje termostate za dva stupnja ljeti i sniziti ih za dva stupnja zimi u čast Međunarodnog dana polarnih medvjeda. Izračunali su da će takva odluka smanjiti emisiju ugljika za dvije tisuće tona i uštedjeti Sveučilištu više od 200.000 dolara godišnje. Svi možemo izvući pouku iz njihovog primjera i dati svoj doprinos očuvanju ove divne životinjske vrste.

Polarni medvjed; mladunče
Izvor fotografije: Unsplash

Pomozi nam proširiti glas o opasnostima koje vrebaju polarnog medvjeda. Vrlo malo je potrebno kako bismo doprinijeli smanjenju globalnog zatopljenja, očuvali naš planet i pomogli polarnim medvjedima.

“Danas je idealna prilika da zastaneš, razmisliš i promijeniš male navike u svom životu koje će imati velik učinak na očuvanje ovog veličanstvenog bića.”

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.