Svjetski dan veterinarske medicine

Na današnji dan obilježavamo međunarodni dan veterine – divne profesije koja štiti životinje i njihovo zdravlje.

Međunarodni dan veterinarske medicine

Danas zahvaljujemo našim veterinarima!

Na današnji dan važnost dajemo profesiji koja štiti životinje i njihovo zdravlje. Slavimo ljude koji nesebično pomažu našim kućnim ljubimcima, domaćim i divljim životinjama, a time čuvaju i naše zdravlje. Danas zahvaljujemo našim veterinarima!

Usmena predaja o ljudima koji liječe životinje prenosi se od davnina, a prvi pismeni dokaz o veterinarskoj medicini datira iz davne 2000. godine Prije Krista. Zapis je pronađen na papirusu iz Egipta i taj zapis postoji i danas.

Veterinari

Izvor fotografije: Pexels

"Usmena predaja o ljudima koji liječe životinje prenosi se od davnina, a prvi pismeni dokaz o veterinarskoj medicini datira iz davne 2000. godine Prije Krista. Zapis je pronađen na papirusu iz Egipta i taj zapis postoji i danas."

Veterinarska medicina se kroz godine razvijala, napredovala i širila, no ono što je ostalo jednako svih tih godina je ljubav veterinara prema životinjama i želja da im pomognu i učine život što lakšim. Zahvaljujući veterinarskoj medicini napravljeni su mnogi pomaci u održavanju zdravlja životinja, ali i ljudi. Međunarodni dan veterinarske medicine, osim na veterinare, naglasak stavlja i na sve one organizacije koje promiču zaštitu životinja, razvoj veterinarske medicine i informiraju vlasnike kako se najbolje brinuti za svoje životinje i osigurati im dug i zdrav život.

Veterinari također imaju važnu ulogu u mnogim institucijama. Osim u veterinarskim ambulantama rade i u državnoj službi, javnom zdravstvu, vojnim i policijskim službama te sudjeluju u raznim akademskim programima. Osnovna veterinarska obuka sastoji se od dugotrajnog studija i kliničke prakse, a velik broj veterinara prolazi i opsežne specijalističke studije. Sav taj trud omogućava im da našim ljubimcima olakšaju zdravstvene poteškoće i pruže najbolju moguću brigu.

Je li tvoj ljubimac bio na sistematskom pregledu ove godine?

Posjet veterinaru

Izvor fotografije: Unsplash

Naši kućni ljubimci su i naši najbolji prijatelji. Želimo da budu sretni i zdravi, a jedan od načina na koji to možemo ostvariti je da redovito posjećujemo veterinare. Ako ove godine tvoj ljubimac nije bio na sistematskom pregledu, danas je idealna prilika da kontaktiraš svog veterinara i dogovoriš termin. Ako ste posjet veterinaru već odradili, slobodno ga nazovi ili pošalji mail i zahvali mu za sve dobro što radi za tvog ljubimca. Sigurno će mu biti drago!

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.