Mitarenje

Opskrbi svoju papigu potrebnim vitaminima i mineralima te joj ubrzaj i olakšaj proces mitarenja.

Mitarenje

Perje po kući ne dolazi uvijek iz jastuka.

Opskrbi svoju papigu potrebnim vitaminima i mineralima te joj ubrzaj i olakšaj proces mitarenja.

Mitarenjem nazivamo proces kojim ptice mijenjaju perje. Kao što se psi i mačke linjaju, tako se ptice mitare. Tijekom mitarenja ptici ispada staro perje i raste joj novo. To se događa sezonski, kod promjene godišnjih doba, najčešće u proljeće i jesen.

Da se tvoj ljubimac mitari možeš primijetiti po velikoj količini perja koju ćeš pronaći u kavezu i oko njega. To će većinom biti mala, pahuljasta pera, a naći će se i koje veliko, letno pero. Tvoj ljubimac će u periodu mitarenja vrlo vjerojatno biti razdražljiv i lošeg raspoloženja. Svrbit će ga koža zbog promjene perja pa ćeš primijetiti da se češće čisti kljunom. Novo perje na svojoj papigici možeš prepoznati po bijeloj ovojnici oko njega. Izgledati će vrlo čudno, a tvoj ljubimac će u periodu mitarenja poprimiti potpuno drugačiji, pomalo „ofucani“ izgled. Kad promijeni svo perje i kad joj novo perje naraste, tvoja papigica će biti još ljepša i sjajnija nego prije.

Period mitarenja je prilično stresan i neugodan za ptice. Svom ljubimcu možeš olakšati taj proces i ubrzati ga na nekoliko načina. Osiguraj svojoj papigici kadicu za kupanje. Kupanjem će si umiriti svrbež kože i ubrzati opadanje perja. Isto tako ju možeš često prskati vodom kako bi ju osvježio i umirio svrab. Pripazi samo da nakon kupanja ili prskanja papigica ne bude na hladnom mjestu ili na propuhu kako se ne bi prehladila.

Za poslasticu joj daj puno voća i povrća. Bogato je vitaminima koji će biti potpora zdravlju tvoje ljubimice i olakšati joj proces mitarenja. Isto tako joj možeš kupiti kombinaciju vitamina i minerala u kapima, prilagođenih procesu mitarenja, koje ćeš joj dodavati u vodu za piće. Kao odlična kombinacija vitamina pokazale su se Trixie Mauser kapi ili Beaphar Multi-Vit kapi. Od dodataka možeš joj nabaviti i Beaphar Moult Mix kombinaciju sjemenki koje sadrže vitamine i minerale prilagođene periodu mitarenja, a koje se dodaju u hranu. Za koju god kombinaciju se odlučiš, vitamini i minerali će ubrzati proces mitarenja, olakšati rast novog perja i učiniti ga lijepim i sjajnim.

Mitarenje je normalan proces koji prolazi svaka ptica. Iako je za pticu stresno i naporno, možeš svom ljubimcu pomoći i olakšati mu taj neugodan period. Nemoj se iznenaditi ako će tvoja papigica u periodu mitarenja odustati od letenja ili će teže letjeti. Perje joj je slabo u tom periodu i letjenje joj ne predstavlja užitak pa će se možda radije odmarati u kavezu dok sve to ne prođe. Čim promijeni perje sigurni smo da će ponovno uživati u letu i nastaviti se bezbrižno družiti s tobom.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.