Mjesec udomljavanja napuštenih zamorčića

Ožujak je mjesec u kojem se diljem SAD-a naglašava važnost udomljavanja napuštenih zamorčića. Saznaj više u nastavku!

Zamorčić na suncu

Ožujak je mjesec u kojem se diljem SAD-a naglašava važnost udomljavanja napuštenih zamorčića. Iako ta aktivnost dolazi iz SAD-a, postoji, na žalost, sve više potrebe da se pokrene i na našem području.

Zamorčić u kućici

Izvor fotografije: Pixabay

Zamorčići su mali, društveni glodavci koji u prirodi žive u skupinama. Aktivni su, živahni, pomalo plahi, ali veoma prijateljski nastrojeni. Iako slove kao jednostavni kućni ljubimci, zapravo zahtijevaju puno pažnje i adekvatnu brigu.

Svom zamorčiću obavezno trebaš osigurati odgovarajuću prehranu kako se ne bi razbolio, velik životni prostor, svakodnevno slobodno kretanje kako bi se rekreirao i društvo njegove vrste. Zbog toga što u prirodi žive u skupinama, nikako ne vole biti sami. Puno su sretniji, zdraviji i opušteniji kada žive u paru ili manjim skupinama. Naravno, par ili skupina trebaju biti istospolni kako se ne bi nekontrolirano razmnožavali.

Skupina zamorčića
Izvor fotografije: Unsplash

Najčešći razlozi napuštanja zamorčića su manjak vremena ili interesa za njih. Ljudi precijene svoje mogućnosti, a posljedice osjete upravo ova mala, nedužna bića. Često se napuštaju i kućna legla koja nastaju zbog nepažnje i pogrešne odluke o nabavci para zamorčića različitog spola. Kao i kod drugih kućnih ljubimaca, razlog napuštanja može biti selidba ili nepovoljna životna situacija. Koji god razlog bio, zamorčići su ti koji u konačnici ostaju bez doma i često stradavaju.

"Svom zamorčiću obavezno trebaš osigurati odgovarajuću prehranu kako se ne bi razbolio, velik životni prostor, svakodnevno slobodno kretanje kako bi se rekreirao i društvo njegove vrste. Zbog toga što u prirodi žive u skupinama, nikako ne vole biti sami. Puno su sretniji, zdraviji i opušteniji kada žive u paru ili manjim skupinama. Naravno, par ili skupina trebaju biti istospolni kako se ne bi nekontrolirano razmnožavali."

Udruga koje pomažu napuštenim zamorčićima nema mnogo. Najčešće odgovornost preuzimaju volonteri, pojedinci koji žele pomoći. Ako si proučio sve o zamorčićima, spreman si preuzeti obavezu i osigurati im odgovarajuće uvjete, razmisli o udomljavanju. Tim plemenitim činom usrećit ćeš par ili grupu zamorčića i uveseliti si svakodnevnicu. Zaista nema ništa ljepše od sretnog i zadovoljnog ljubimca koji će ti se veseliti svaki put kada dođeš doma.

Zamorčić u zdjelici hrane

Izvor fotografije: Pexels

Zamorčići su životinje koje veoma jasno izražavaju svoju sreću i veselje razigranim skakutanjem i zvonkim dozivanjem svojim specifičnim glasanjem. Ako smatraš da nemaš odgovarajuće uvjete za zamorčiće, pomozi nam proširiti glas i pomoći kako bi ove slatke, mekane, razigrane životinje pronašle svoje tople domove. Ako pak već imaš zamorčiće i dobro znaš sve čari njihovog društva, slobodno s nama podijeli fotografije kako bi svi zajedno uživali u njihovim zgodama.

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.