Najčešće vrste ptica koje su kućni ljubimci

Donosimo ti najzastupljenije i najpoznatije ptice kućne ljubimce.

Najčešće vrste ptica koje su kućni ljubimci

Mnogo vrsta druželjubivih ptica može se držati kao kućne ljubimce. Donosimo ti  najzastupljenije i najpoznatije ptice kućne ljubimce.

 

Tigrice su papigice porijeklom iz Australije gdje žive u velikim jatima. Živahne su i društvene, a poznate su po šarenim bojama i prugicama na glavi po kojima su i dobile ime. Izuzetno su drželjubivi kućni ljubimci i mogu se naučiti oponašati ljudski govor i razne zvukove, a mužjaci su pričljiviji od ženki. Spol im možeš razlikovati po boji pokljunice koja se nalazi odmah iznad nosa. Mužjaci imaju žarko plavu pokljunicu, dok je kod ženki ona u nijansama smeđe boje. Kod mladih tigrica teško je sa sigurnošću odrediti spol, sve dok im pokljunica ne poprimi konačnu boju. Obožavaju se igrati s raznim igračkama, brbljati i letjeti. Sretne su kad imaju društvo pa će ti biti zahvalne ako im nabaviš prijatelja iste vrste. Žive u prosjeku 10 do 14 godina.

 

Nimfe su papige srednje veličine, porijeklom iz Australije gdje žive u velikim jatima. Društvene su, živahne i više vole život u paru iako mogu biti i ljubimac jedinac. Mogu oponašati ljudski govor, no češće će oponašati razne zvukove i melodije. Zbog njihove veličine i dugačkog repa potrebna im je nešto veća nastamba. Vole razno voće i povrće pa im svakodnevno osiguraj zdravu poslasticu. Jako su zaigrane, ne zaboravi nastambu obogatiti raznim igračkama u kojima će uživati. Žive u prosjeku 15 godina, a mogu doživjeti i dugih 25 godina.

 

Rozenkolisi, fišeri i personate su papigice iz roda Agapornis. Dolaze s afričkog kontinenta gdje žive u jatima. Poznate su i kao „ljubavne papige“ jer se vežu za jednog partnera i s njim provode cijeli život. Ukoliko se par razvoji, ove papigice doslovno mogu umrijeti od tuge za svojim partnerom. Iz tog razloga obavezno se uzimaju u paru, kako bi dugo i sretno živjele u svojoj ljubavi. Izrazito su inteligentne, prilično glasne i zaigrane. Društvene su i uz puno truda mogu naučiti oponašati pokoju riječ. Karakteriziraju ih intenzivne, šarene boje i tipičan kratak rep. Spol im se može odrediti samo DNK analizom. Žive 15 do 20 godina.

 

Zebice su male, vesele, živahne ptice koje su porijeklom iz Australije. Žive u većim grupama pa ih tako treba i držati. Pjevice su, ali ne pevaju baš melodično. Njihov pjev podsjeća na zvuk trube. Nisu baš druželjubive prema ljudima pa ćeš ih teško naučiti da ti dolaze na ruku. Više vole društvo svoje vrste i u njemu se osjećaju najugodnije. Potrebna im je velika nastamba ili volijera kako bi u njoj mogle i letjeti. Mužjak se raspoznaje od ženki po crvenom obojenju na obrazima, šarenijem perju i crvenijem kljunu i nogama. Uživaju u igri s igračkama i ljuljačkama. Vole graditi pa im osiguraj gnijezdo i dovoljno prirodnih materijala s kojim će ga zebice rado napuniti. Žive nešto kraće, od 5 do 10 godina.

 

Kanarinci su ptice porijeklom s Kanarskog otočja. Dolaze u raznim bojama i s raznim šarama. Mužjaci su najčešće ljepših i intenzivnijih boja. Živahni su, radoznali, neiscrpne energije, ali i plahi. Neće rado dolaziti na ruku i teško ih je naučiti na taj vid druženja. Uzgajani su s obzirom na ljepotu pjeva, po kojoj su poznati. Mužjaci su ti koji pjevaju predivne melodije. Mogu se držati u paru, ali isključivo muško-ženskom. Istospolni par se neće međusobno slagati. Vole se kupati pa im osiguraj kadicu za kupanje. Najdraže poslastice su im voće i povrće. Žive u prosjeku 10 do 15 godina.

 

Rozela je srednje velika papiga, prekrasne boje, porijeklom iz Australije. Ima crvenu glavu i crveno žuta prsa, a perje krila i repa joj je plavo zeleno. Radoznala je, temperamentna, brzo se prilagodi i postaje jako dobar ljubimac. Nakon faze privikavanja oponaša zvukove i melodije, ali nauči i manji broj riječi. Potrebna joj je veća nastamba u kojoj može raširiti krila i u kojoj joj dugački rep neće zapinjati o rešetke. Jako je druželjubiva, voli svog čovjeka i uživa u igri s njim. Vrlo je inteligentan i zanimljiv kućni ljubimac. Može doživjeti i 30 godina.

 

Žako je veliki papagaj poznat kao i afrički sivi papagaj. Druželjubiva je ptica koja u prirodi živi u parovima ili manjim skupinama. Kao kućni ljubimci vežu se za jednu osobu. Osjetljivi su, svojeglavi, posesivni i skloni samoozljeđivanju i čupanju perja ako se zanemare. Za njih kažu da su najinteligentnije ptice zbog mogućnosti učenja velikog boja riječi, povezivanja riječi u rečenice i upotrebljavanja rečenica u pravo vrijeme. Intelektualna sposobnost im je na razini petogodišnjeg djeteta. Skloni su perutanju pa ih trebaš redovito prskati vodom. Nastamba za žakoa mora biti velika s obzirom da naraste oko 35 cm. Obožava se igrati s igračkama i družiti s ljudima. Ne vole biti sami. Svom žakou obavezno ponudi puno voća i povrća kojeg jako vole. Žakoi dožive dugih 50 do 75 godina.

 

Plavočela amazona potječe iz Južne Amerike, gdje živi pojedinačno ili u manjim grupama. Tijelo joj je većinom zelene boje s plavim čelom po kojem je i dobila ime. To su zaigrane ptice s visokim stupnjem inteligencije. Vežu se za jednog vlasnika i zahtjevaju dosta brige i pažnje, a ukoliko ih se zanemari mogu postati agresivne, posebice mužjaci u periodu parenja. Obožavaju učiti, igrati se, oponašati riječi, zvukove, izvoditi trikove i zabavljati svoje ljude.  Trebaju puno različitih igračaka kako im ne bi bilo dosadno. Nastamba im treba biti velika, ali ih se svakodnevno treba puštati da slobodno uživaju u svom domu. Od poslastica najdraže su im voće i povrće. Vole i orašaste plodove, no pripazi na količinu koju daješ jer su sklone debljanju. Amazone imaju specifičan miris. Dožive oko 50 godina.

 

 

Autor: Maja Črnjević, dr. med. vet.