Nakupljanje dlake u probavnom sustavu

Maca koja izbacuje kuglice dlake izgleda simpatično, no samo u crtanim filmovima

Nakupljanje dlake u probavnom sustavu

Uz svakodnevno četkanje, malt pastu i mačju travu tvoja će mačka s lakoćom probaviti dlaku koju proguta.

Mačke su izuzetno uredne životinje i velik dio dana provode ližući se i čisteći svoje krzno kako bi skinule prljavštinu i nepoželjne mirise. Jezik mačke ima teksturu brus papira. Na površini jezika nalaze se sitne papile slične bodljama koje pomažu usmjeriti hranu u ždrijelo kako bi ju lakše progutale. Također, one im pomažu u odvajanju mesa sa kostiju, kad konzumiraju plijen koji su ulovile. Isto tako su korisne kada mačka liže svoje mačiće, masira im trbuh i potiče krvotok.

Kada se mačka čisti lizanjem, prljavština, ali i dlaka ostaju zarobljene na papilama jezika. Kao što papile usmjeravaju hranu u ždrijelo, tako usmjeravaju i dlaku. Iz tog razloga mačke dnevno progutaju popriličnu količinu svoje dlake. Većina progutane dlake će se u probavnom sustavu razgraditi i izbaciti izmetom.

Problem nastaje kada se progutana dlaka nakupi u kuglice. Onda ju mačka puno teže probavi, kuglice ju u probavnom sustavu smetaju i može ih povratiti. Ako ih mačka ne uspije probaviti niti povratiti, može doći do začepa.

Malt pasta je dodatak prehrani koji olakšava razgradnju progutane dlake u probavnom sustavu i pomaže da se ona izbaci izmetom iz organizma. Mačja trava također pomaže razgraditi progutanu dlaku i dobro ju je osigurati maci kako bi ju jela kada osjeti potrebu. Dodatna korist od mačje trave je ta da će mačka imati svoju biljku pa neće dirati i jesti tvoje sobno bilje. I mačju travu i malt pastu mačke rado konzumiraju, tako da će ti biti zahvalne ako im ih ponudiš na dnevnoj bazi. Svakodnevnim četkanjem također možeš ukloniti mrtvu dlaku i smanjiti mogućnost da mačka proguta dlaku dok se čisti.

Redovna higijena krzna uz svakodnevno konzumiranje malt paste ili mačje trave osigurat će tvojoj mački dobru i zdravu probavu uz nesmetanu razgradnju progutane dlake.

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.