Nimfa može naučiti i strani jezik!

Nimfe mogu naučiti oponašati 20-ak riječi, a postoji mogućnost da i zapjevaju na engleskom. Saznaj više u novom blogu.

dvije nimfe stoje na grani u prirodi

Nimfa je papigica srednje veličine koja dolazi iz Australije. Izrazito je društvena i u prirodi živi u velikim jatima. Pripada porodici kakadua u kojoj je najmanja papiga. Naraste oko 30cm, a živi u prosjeku 15 do 20 godina. Najstarija poznata nimfa živjela je dugih 36 godina.

Nimfu karakterizira vesela i zaigrana osobnost, dugačak rep te prepoznatljiva kukma na glavi. Prema položaju kukme možeš znati kakvog je raspoloženja tvoja nimfa. Kada je nimfa uplašena ili uzbuđena, uspravit će svoju kukmu. Kada je opuštena, kukma će joj biti lagano nagnuta prema natrag. Kada je uplašena te se sprema za obranu ili napad, kukmu će spustiti uz glavu.

Mužjaci nimfa obično su veći od ženki. Mužjaka i ženku možeš razlikovati prema oznakama na perju. Razlike postaju vidljive nakon što nimfa prvi put promijeni perje, s otprilike 6 do 9 mjeseci starosti. Perje na obrazima i kukmi mužjaka postaje jarko žuto, a narančasti krug na obrazu postaje izraženiji. Obrazi i kukma ženki većinom ostaju sive boje s manje izraženim narančastim krugom. Također, perje na unutarnjoj strani repa ženki najčešće ima horizontalne prugice, a perje na unutarnjoj strani krila točkice. Međutim, danas postoji više od 20 različitih varijeteta boje perja nimfa tako da ovaj način prepoznavanja spola nije uvijek pouzdan.

nimfa u kući

Izvor fotografije: Pixabay

"Prema položaju kukme možeš znati kakvog je raspoloženja tvoja nimfa. Kada je nimfa uplašena ili uzbuđena, uspravit će svoju kukmu. Kada je opuštena, kukma će joj biti lagano nagnuta prema natrag. Kada je uplašena te se sprema za obranu ili napad, kukmu će spustiti uz glavu."

S obzirom na svoju veselu, zaigranu narav nimfe se lako pripitome i nauče na društvo čovjeka. Izrazito su vokalne papigice, osobito mužjaci, pa uz svog čovjeka često nauče oponašati razne melodije i riječi. U oponašanju melodija su pravi profesionalci. Nemoj se iznenaditi ako tvoja nimfa nauči oponašati pjesmu koju najviše voliš i često slušaš.
Ako sa svojom nimfom pričaš svakodnevno, počevši od njene mlade dobi, vrlo vjerojatno će naučiti i oponašati riječi.

Nimfe mogu naučiti oponašati 20-ak jednostavnih riječi, a često ih nauče slagati u rečenice. Važno je da joj svaki dan ponavljaš iste riječi i s vremenom će ih zapamtiti te početi oponašati. Ako si dovoljno uporan i ponavljaš riječi svakodnevno, svoju nimfu možeš naučiti i strani jezik. Melodične engleske riječi bit će joj jednostavne za zapamtiti i ponoviti. Nije neobično da nimfa naučene riječi poveže s naučenim melodijama pa zapjeva pjesmu na engleskom jeziku.

Ove vesele papigice zaista mogu biti idealni ljubimci. Uz pravilnu prehranu, dovoljno veliku nastambu, pregršt igračaka i tvoje pažnje nimfa postaje zaigrano klupko sreće koje će ti svakodnevno stavljati osmjeh na lice. Ako joj uz sve navedeno osiguraš i društvo njene vrste, imat ćeš sretnog ljubimca koji će te uveseljavati i zabavljati dugi niz godina!

 

Autor: Maja Črnjević, dr.med.vet.